www.bradager.net

Hovedsiden :: All verdens mat :: Akerselva :: Grünerløkka :: Hellas :: Korfu :: Rutetider :: :: Gjesteboka mi

Akerselva - nerven i byens historie

Her dukker Akerselva ned for å renne ut i Oslofjorden - copyright www.bradager.net

Akerselva

starter ved Oset i Maridalen og deler Oslo i to. Elva renner ut i fjorden i Bjørvika. Før den kommer så langt må den gjennom en kanal under trafikkmaskinen og jernbanesporene. Utbyggingen av Bjørvika skal igjen få denne fine elva opp igjen det siste stykket ut i fjorden. Bildet til venstre for teksten er tatt fra Vaterland bru, som er en av de eldste bruene i Oslo, og viser hvor Akerselva forsvinner under jorden.

Langs elva går det en turvei fra Os til Os. Turveien starter ved Maridalsveien på Kjelås og går gjennom gamle industristrøk som Nydalen, Bjølsen og Sagene og ned til Grønland hvor den forsvinner under trafikkmaskinen og renner ut i havet. Bare den nederste delen av elven opp til Nybrua er farbar for mindre båter. Elva krysses av mange bruer på sin tur fra Maridalen til havet.

På midten av 1500-tallet kom de første "fabrikksagene" i bruk. Før dette var det noen kornmøller som ble brukt som fabrikkverner

i 1624 skal det ha vært 6 store sager og flere små langs Akerselva og det var allerede bebyggelse ved breddene hvor arbeiderne bodde. Litt over hundre år senere , 1 1743, var antall sager steget til 21.

I 1820 var det 24 sager, en kledefabrikk, 1 spillkortfabrikk, 2 papirmølle3r, 3 teglver, 4 kornmøller, 5 stampemøller og flere olje- og sepefabrikker langs Akerselva.

Turveien og friområdene langs elva

Her dukker Akerselva ned for å renne ut i Oslofjorden - copyright www.bradager.net brukes hele døgnet. Når solen står opp og Oslos befolkning våkner finner du de første Osloborgerne ved denne livsnerven i byen.

Først kommer trimmere og hundeluftere. Litt senere er det folk på vei til jobb som dominerer landskapet. Langs Akerselvas bredder går eller sykler mange av Oslos innbyggere. Bruker du turveien langs Akerselva vil du hver morgen møte naboer, venner eller andre som er på vei til arbeid, skole eller bruker raskeste vei til sentrum.

Hver arbeidsdag går jeg langs Akerselva til jobb. Her treffer jeg syklister og vandrende som er ute i samme ærend. Trimmer løper fram og tilbake mellom et endepunkt høyt oppe eller nede og tilbake igjen. På ettermiddagen treffer jeg mange av de samme på motsatt vei, men da er det også mange andre ute langs breddene. Noen av disse har vel nå bedre tid og sløyfer trikk eller buss og nyter heller stillheten langs elva.

Hvert år arrangeres det en vandring langs elva den torsdagen som er nærmest høstjevndøgn (23. september). Denne turen i fakkelys samler titusener som sammen opplever en en spennende elv med kultur, troll, tusser, alver og mye annet på denne kvelden som markerer overgangen til den mørke tiden av året. Ikke sitt hjemme men bli med du også.

Det var her ved Akerselvas bredder

det norske industrieventyret startet. Her lå det sager allerede i middelalderen. Mellom øst og vest i Oslo var det få bruer helt fram til på begynnelsen av det 1900-tallet. Mellom Grünerbrua nederst på Grünerløkka og Treschows bru var det bare en kjørebru og noen få gangbruer på en strekning på omtrent 3 kilometer.

På sidene om Akerselva

Kuturkirken Jacob ved Eventyrbrua - copyright www.bradager.net vil du kunne lese om rekreasjon og glede langs elvas bredder. Akerselva har betydd mye for byens historie og det var her den industrielle revolusjon i Norge startet. Langs Akerselvas bredder er det mye du kan foreta deg. Her kan du kose deg på varme sommerdager. Her er det konserter og beboere langs elva bruker grøntområdene ved elvebredden på varme sommerdager til grilling av både mat og kropp.

Kuba (cuba) er en populær møteplass hver 17. mai. Da arrangeres "17. mai for alle" på den gamle gassverkstomten. Ved selve plassen ligger det gamle Fyrhuset som nå pusses opp og skal romme kunstutstillinger, konserter og serveringssted. Dette kan bli den beste uteserveringen i Oslo om alt går bra med prosjektet.


Andre sider om Akerselva:
Oslo elveforum
 

Opprettet 6. juli klokken 07:05 og sist oppdatert 21. november 2004 klokken 17:05
Copyright 1999 - 2004 © www.bradager.netHer er det plass for sponsorer. Ta kontakt! Bruk e-post i menyen over.

Hovedsiden
Hellas
Korfu
All verdens mat
Akerselva
- du er her
    Treschow bru til
    Vøienbrua
    Vøienbrua til
    Sannerbrua
    Sannerbrua til
    Grünerbrua
    Grünerbrua til havet
    Elvelangs i fakkellys
Grünerløkka
    Historien
    Utelivet
    Butikkene
    Hva skjer på løkka
    Korsgata borettslag
    Grendehuset
Mytologi
Rutetider verden rundt

 

Følg med på bradager.net. Her finner du mye om Hellas, Korfu, rutetider og de beste oppskrifterne på internet. Besøk bradager igjen og igjen!