Hovedsiden
Akerselva
All verdens mat
Grünerløkka
Hellas
   Greske spisesteder
   Greske oppskrifter
   Nyheter fra Hellas
   Øyene
   Dodekanesene
   De joniske øyer
Korfu
   Fakta
   Historie
   Korfu rundt
   Korfu by
   Strender på Korfu
   Vestover fra byen
   Sport og aktiviteter
   Korfulinker
   Leie bolig
   Gouvia
Lesvos
Mytologi
Rutetider

Korfu - Kerkyra - Corfu

Korfu er den grønneste øya i Hellas. Den blir ofte kalt Middelhavets perle eller den grønne smaragd. Bli med på en tur til denne fantastiske øya

jiasso

Trykk for større bilde!

Korfu har klengenavn som 'den grønne smaragd', 'Middelhavets perle' og mange fler. Øya ligger i det Joniske hav mellom Albania og Italia. Korfu, Corfu eller Kerkyra som befolkningen kaller øya er en av de Joniske øyene - Eptanisa (epta=sju) Sjuøyene. De andre øyene er Ithaki, Keffalonia, Levkada, Paxi, Zakyntohos (Zante) og Kythira (den siste ligger ved den østlige spissen av Peloponnes. Korfu er det administrative sentret for de Joniske øyene.

Øyas opprinnelige navn er Kerkyra eller Corkyra etter en nymfe. Denne nymfen ble havguden Poseidon forelsket i og flyttet henne til øya. De fikk en datter sammen som het Phaex. Denne datteren har gitt navnet til 'faiakerne' som tok seg av Odysseus når han havnet på øya på sin vei hjem til Itacha.

Korfu by er et yndet sted for ilandstigning i Hellas for interrailere og andre på vei til Hellas fra Italia og Jugoslavia. Byen heter også Kerkira blant lokalbefolkningen som selv blir kalt korfioter. På det smaleste er det ca 2 kilometer til land fra Korfu. Denne avstanden er mellom nordøst Korfu og Albania, mens båtreisen til nærmeste greske havn tar ca 1 1/2 time.

Slik har det ikke alltid vært for mellom 70 000 og 40 000 år siden var Korfu en del av fastlandet. Redskaper fra de første innbyggerne er funnet i Sidariområdet i nordøst. Omkring 775 f.kr. kommer de første grekerne til Korfu og øya blir en koloni under bystaten Korint. Under de nærmeste århundrene allierer Korfu seg med Aten mot Sparta.
Her finner du mer om øyas historie

Fakta om Korfu

Foto www.panoramavillas.com Korfu er den syvende største øy i Hellas og den neststørste av de Joniske øyene etter Kefalonia. Øya er 593 kvadratkilometer stor og 58 km lang. Kystlinjen er 218 kilometer. På det bredeste er den 27 km og på det smaleste 4 km. Det bor rundt 120 000 fast på øya. 30% av disse bor i Korfu by. Høyeste fjell er Pantokrator. Det er fire elver på øya og det er to sjøer Korission og Antinioti. Avstanden til Albania er 3 km på nordøstkysten og til det greske fastlandet er det bare 5 km i sørøst. I nordvest ligger øygruppen Diapontian. Her ligger det tre øyer Ereikousa, Mathraki og Othoni. Vestkysten av Othoni er det vestligste punktet i Hellas.

Øya har tre havner. To av dem ligger i Korfu by. Den tredje ligger ved Lefkimmi på sydøstkysten. Flyplassen på Korfu ligge nesten midt i byen og det er tar bare minutter inn til den gamle bydelen.
Flere fakta og informasjon om hvordan du kommer hit finner du her

Forfatter som har beskrevet Korfu

Shakespeare - hans skuespill 'Stormen' blir utspilt på Korfu
Gerald og Lawrence Durell kom til Korfu som små barn og de ble begge forelsket i øya. De kom til øya sammen med sin mor i 1930.
Lawrence Durell elsket det hvite hus i Kalami ved bukten med samme navn. Her er det utsikt til Albanias blå fjell som ligger bare noen kilometer mot øst. Han har skrevet blant annet Alexandriakvartetten. Lawrence eide dette hvite huset og der bode han sammne med sin kone fram til utbruddet av andre verdenskrig.
Gerald Durell, som var Lawrence's yngre bror har og skildret Korfu i flere bøker. Mest kjent er 'Min familie og andre dyr' som handler om livet på Korfu med mange fine tegninger.
Andre forfattere/kunstnere som har vært med å udødeliggjøre Korfu er: Goethe, Oscar Wilde og maleren Alfred Sisley.

Severdigheter på Korfu

Foto www.panoramavillas.com Korfu er ikke den greske øya som har flest historiske minnesmerker, men den har sine grønne åser og frodige landbruksarealer. Øya er dekket med oliventrær og det er en frodig vegetasjon. Store staselige Pinjetrær dukker plutselig opp midt inne i olivenlundene. Selv om Korfu ikke har store historiske bygninger, er det mye å se rundt om på øya. Her finner du travle små landsbyer, kirker, gamle fort og en fantstisk utsikt. Grotter, sandsteinsklipper, lange strender og steile fjellpartier.

Minst tre steder på øya kjemper om å være stedet hvor Odyseus steg i land på veien hjem til Ithaka. Opp i fjellenes små landsbyer går livet sin gang som det har gjort i århundrer og her finner du den ekte greske sjarmen. Herfra reiser bøndene inn til Korfu by med avlingen sin til torget med første klokken seks på morgenen, på mange steder den ene av de to avgangene om dagen, for å selge den på torget i byen. Midt på dagen er det eneste livet i disse landsbyene på den lokale kafenionen, hvor mennene sitter og nyter sin kafedes ellinikos og kanskje en bira (øl) eller en ouzo.
Her starter rundturen på Korfu

Korfu - en evig lang strand

Foto www.sunshineclub.gr

Ikke før har du steget av flyet før du er på stranda. Strendene ligger på rekke og rad rundt hele øya og de fleste er er lett tilgjengelig. Noen få strender på nordøstkysten og noen på vestsiden er det bare mulig å komme til med båt, men de andre kommer en fram til med buss, sykkel, bil og motorsykkel selv om en kanskje må gå de noen minutter.

De beste sandstrendene ligger selvfølgelig på vestsiden, men både nordøst, nord og sydøst har også fine strender. Flere av disse ligger idyllisk til nede i olivenlunder og Sidari er kjent for sine spektakulære sandsteinsklipper.
Men bli heller med på en reise til øyas strender herfra

Korfu by

Foto www.panoramavillas.com

Korfu by gjenspeiler de mange historiske periodene denne nydelige øya har vært igjennom. Her finner du minner om tiden øya var okkupert av forskjellige andre folkegrupper. Her er Keiser Napoleon og Keiserinne Sissi (Elisabeth av Østerike) representert og ikke minst er det mange minner fra den lange venesianske perioden.
Her er det smale smug som plutselig blir til en plass som er en oase i den venesianske bydelen og britenes cricketbane i forgrunnen på bildet.

Byens arkitektur er en blanding av gresk, venesiansk, fransk og engelsk. Her finner du trange smug, parker og plasser, spennende gater med butikker, kaféer og håndverksutsalg og idylliske små spisesteder i den gamle bykjernen. Utenfor finner du Esplinaden, den engelske cricketbanen og det gamle fortet som har forsvart Korfu mot finder i flere århundrer. Her finner du grønnsakboder som du har sett dem på utalige bilder, souvlakibarer hvor turister og fastboende står i kø for å spise gyros (grillet kjøtt i pita). Alt i en bydel, hvor du finner nye steder og plasser hver gang du går rundt i den, år etter år.

Og nærmere Italia kommer du ikke, men den greske sjelen er alltid tilstede.
Mer om Korfu by

Greske spisesteder

foto www.castaway.com Gateselgere som selger grillet mais er et vanlig syn i de fleste greske byer. Mat er for grekerne en viktig del av livet. Med solmodne tomater, ekstra virgin olivenolje, ferske urter som basilikum, oregano og andre gode urter og ikke minst den gode greske yoghurten. Hvorfor ikke bruke tid på god mat og drikke. En lunsj med gresk salat og en 1/2 kilo (grekerne bruker fortsatt kilo som mål på drikke) retsina med soda på en taverna ved stranden gjemt bort fra solen en liten stund. Hva er vel bedre?
Over 50 Greske matoppskrifter har jeg samlet på min greske meny.

Grekernes søndagslunsj varer lenge og aftensmåltidet på tavernaen begynner sent og varer til tidlig på natt. Her samles barn, unge og voksne. Hele familen går ut sammen med naboer og venner. Grekerne elsker lange måltider. Du finner den beste maten på steder hvor det er mange grekere og få turister. Utestedene er av forskjellige kategorier der som her hjemme.


Hvor går en greker når han vil ha en kaffe, øl, soulakia eller en bedre middag? Gresk taverna har jeg kalt min oversikt over forskjellige typer serveringsteder du finner i Hellas og hvilke retter du får servert på dem.


Opprettet i mai 2000 og sist oppdatert 1. januar 2012 - Copyright 2000 - 2012 © www.bradager.net
Du er besøkende nummer:
siden 17. juli 2000 klokken 16:00

Gresk mat

Fisk er det nok av på markedet i Korfu by. Over 50 greske oppskrifter finner du på min greske oppskriftside. Fra fiskemarkedet på Korfu