Hovedsiden
Akerselva
All verdens mat
Grünerløkka
Hellas
   Greske spisesteder
   Greske oppskrifter
   Nyheter fra Hellas
   Øyene
   Dodekanesene
   De joniske øyer
   Korfu
   Fakta
   Historien
Korfu rundt
   Korfu by
   Strendene på Korfu
   Vestover fra byen
   Sport og aktiviteter
   Korfulinker
   Leie bolig
   Gouvia
Lesvos
Mytologi
Rutetider

Korfu - En reise rundt øya

Korfu er den grønneste øya i Hellas. Den blir ofte kalt Middelhavets perle eller den grønne smaragd. Bli med på en tur til denne fantastiske øya

Jaisso - en reise rundt på Korfu

Trykk for større bilde!

Korfu er den grønneste øya i Hellas og øya besøkes av mengder av reisenede hvert år. Dette har skjedd i mange århundrere. Keisere, som Napolion og den Østerriske keiser Wilhelm II, har besøkt øya og satt sitt preg på den.

Napolion har satt igjen sitt merke midt i Korfu by, mens Wilhem elsket Pelekas hvor han hadde sin egen utkikspost. Der satt han og så solnedgangen vestover mot Italia.

Keiserinne Elisabeth "Sissi" av Østerrike er vel den som har gjort sitt livsverk til den største turistattraksjonen på Korfu. Hun var betatt av Achilles og oppførte et palass til hans ære. Parken rundt Palasset har en fin park med mange statuer av helten.

Her er det spilt inn James Bond filmer som "For Your Eyes only" og alle turistbyråer med respekt for seg selv har turer hit. Av andre kjente som har hatt et forhold til Korfu er brødrene Durrell.

Lawrence Durrells hadde en stor kjærlighet som ligger i Kalamibukten. Det er et hvitt hus med utsikt over mot Albania som ligger noen kilometer borte. Lawrence Durrell kom til Korfu sammen med sine søsken og moren i 1930. Han bodde i dette huset med sin kone til det andre verdenskrigen. Lawrence Durrell ble født i 1912 og døde i 1990. Han skrev Alexandrakvarteten og mange bøker om de greske øyene. Korfu var alltid hans store kjærlighet.

Gerard Durrell var Lawrences yngre bror. Han var forfatter, reporter, globtrotter og zoolog blant mye annet. Det mest kjente verket hans om Korfu er "Min familie og andre dyr".

Spenn fast sikkerhetsbeltene!

Fasten your seatbelts lyder over høytalerne. De er bare minutter igjen til vi lander nesten midt i Korfu by. Allerede før vi har landet kan vi se Kanoni og den lille innsjøen, hvor det er tusener av fugler.

Hotellet venter de fleste så utfluktene får vente en dag eller to. Det er ikke mange gigantiske byggverk og arkeologiske steder du "må" se, men denne øya har en helt annen sjarm. Ikke før har du steget av flyet før du er på stranda. Strendene ligger på rekke og rad rundt hele øya og de fleste er er lett tilgjengelig. Noen få strender på nordøstkysten og noen på vestsiden er det bare mulig å komme til med båt, men de andre kommer en fram til med buss, sykkel, bil og motorsykkel selv om en kanskje må gå de noen minutter.

De beste sandstrendene ligger selvfølgelig på vestsiden, men både nordøst, nord og sydøst har også fine strender. Flere av disse ligger idyllisk til nede i olivenlunder og Sidari er kjent for sine spektakulære sandsteinsklipper.
Strendene på Korfu ligger tett i tett her

Sidari så du kanskje fra flyet?

Sidari så vi allerede fra flyet. Oppe i det nordvestre hjørnet av Korfu er det noen fantasktiske klipper. Korfu's høyeste fjell ligger også i nord, mens de beste strendene ligger i vest. Øya har en av de beste golfbanene i hele området og Cricketbane midt i byen, som en av de få utenfor det britiske imperium.

Syd for Korfu ligger de andre Joniske øyene. Fra flere steder på Korfu går det dagsturer til Paxi og Anti-Paxi og det går også turer til fastlandet og Albania. Det er og mulig å ta korte turer til Lefkas og Parga fra noen steder på øya. Det går ferger i rute til fastland og Aten, til Italia og de andre Joniske øyene.

Klar for en rundtur?

Da starter vi i Korfu by

Trykk for større bilde!

Gamle fortet ligger ved havnen og ble bygget i 1550. Det ligger på to fjelltopper.

Spilia ligger rett ved det nye fortet. Området er oppkalt etter Spilia som på gresk betyr grotte. Dette står fortsatt en av inngangene til den gamle byen.

Nye fortet er faktisk 39 år yngre enn det gamle og ble bygget i 1589.

Foran det gamle fortet ligger det som anses å være den vakreste park i Hellas, Spianada. På plenen til venstre blir det spiller grekerne cricketkamper hver søndag, en idrett de har arvet etter brittens tid på øya.

Arkaden på den ene siden ble bygd av franskmennene for nesten 200 år siden. Den er meget inspireret av Rue de Rivoli i Paris. I dag er det et samlingssted både for de fastboende og turistene. Her kan en sitte med en matbit eller bare en øl, et glass vin, en kopp kaffe eller mineralvann. Her finner en noe av både Frankrikes og Italias kafékultur. Liston er strøkets navn.

Gamlebyen ligger i området bakenfor Liston. Her er det en mengde butikker som selger smykker, ikoner, lær, arbeider utført i oliventre og mye annet. Strøket består av smale gater og mange spennende små tavernaer.

Mitropolis er en flott gresk-ortodoks katedral. Katedralen ble bygd til ære for den hellige Theodora Augusta. Den ligger ved den gamle havnen og har mange bysantiske ikoner og vakre utsmykninger. I dag er den domkirken på øya. Katedralen er åpen for besøkende hver dag.

Korfus rådhus er en flott venetiansk bygning. Bygningen ble oppført i 1664 og rommet en eksklusiv klubb for øyas aristotrater. I en periode var den også byen teater.

Arkologiske museum ligger i Vrailagata 5 i Korfu by. Åpent tirs-lør 0900-1500, søn0930-1430 og er stengt mandag.

Ostasiatiske museum ligger på Esplanaden. Her er det en stor samling av kinesisk og japansk kunst. Det er mer enn 10 000 kunstverk som er en gave fra den greske ambassadøren Gregorios Manos. Åpent tirs-søn 0830-1500 og stengt mandag.
Mer om Korfu by finner du på siden om Korfu by

Nær Korfu by

Foto www.sunshineclub.gr

Følger du veien langs kysten sørover langs "Nybyen" kommer du til Poleopoli. Her ligger det ruiner etter Korfus antikke 'Akropolis'. Deretter kommer du til Mon Repos som tidligere var de kongeliges residens.

Ved Kanoni står det en gammel kanon (Kanoni betyr ganske enkelt kanon). Kanonen står på en liten plass og peker mot Pontikonisi. Den ble plassert der av fransmennene. Pontikonisi eller Mouse Island er en liten øy med en Byzantinsk kirke. Du kan ta båt ut til øya fra den lille havnen i Kanoni eller du kan gå så langt ut som til Monastery of Vlacherena på den lille gangveien som er bygd ute i sjøen.

Fra Kanoni er det utsikt til flyplassen og den lille innsjøen hvor det er tusener av fugler. Tar du den andre veien tilbake byen vandrer du gjennom den lille forstaden Garitsa som ligger ved sjøen og den er en tradsisjonell fiskelandsby.

Pondikonsi er i følge mytolgien det forstendede skipet til Odysseus. Dette brukte han da han seilet til Korfu etter Trojanerkrigen.

Nordover fra Korfu by

Evropouli er en tradisjonell landsby. Den har fått navnet sitt etter jødene (evraioi på gresk) som grunnla den på 13-hundre tallet. I nærheten på veien mot Potamos ligger det gamle herskapshuset til John Kapodistrias. Han var den første Greske presidenten. Det er en Venetiansk bygning fra det 17. århundre og er egentlig sommerresidensen til familien Kapodistrias. I dag rommer også huset et lite museum som inneholder bilder og personlige til som har tilhørt Kapodistrias.

Potamos (ca 4 km) er oppkalt etter elven med samme navn. Jeg tror det er noen antikke ruiner i utkanten av landsbyen innover i landet. Noen som kan bekrefte dette?

Alikes betyr saltpanne. Her drev venesianerne saltutvinning som de sendte til flere av sine kolonier. Her renner Potamos elven ut i havet og det er et våtlandsområde med mange forskjellige arter av fugler og vekster.

Kontokali ligger 7 km fra Korfu by. Her ligger en av de største og beste marinaene i Middelhavet og den gamle landsbyen er preget av dette. Kontokali er en av de viktigste fiskelandsbyene på Korfu. Ved siden av å forsyne alle fiskerestaurantene i nærområdet levere fiskerne mye av fangsten i Korfu by. Tar du ta av fra hovedveien kan du kjøre kystveien gjennom Kontokali og nabobyen Gouvia før du igjen kommer ut igjen på hovedveien.

Kontokali har beholdt mye av den gamle greske atmosfæren. Navnet stammer fra ridderen Christopher Kontokali. Han vervet seg i den venetianske hæren for å kjempe mot tyrkerene. Til takk for innsatsen fikk han dette området. Ruinene etter slottet hans er nå restaurert og har fin utsikt over havet.

Det er ikke mye å se i Kontokali. Kirken 'Den hellige treenighet' ble bygd av Dimitros Pachos i 1701. I utkanten av Kantokali ligger en av de beste marinaene i Hellas. Marinaen har over 500 fortøyningplasser. Rett etter marinaen på veien til nabolandsbyen Gouvia ligger ruinen av et gammelt venetiansk skipsverft fra 1800-tallet.

Legenden om ridder Kontokali nedskrevet av Spiros Peroulakis som var skomaker i Potamos. Kontokali hadde en datter som het Ilio. Hun var meget vakker. Ilio forelsket seg i Odyssevs som var en ung aristokrat. Kontokali likte ikke Odyssevs og fikk sendt han ut i krigen mot tyrkerne. En dag kommer det beskjed om at Odyssevs er død. Ilio tar livet av seg ved å kaste seg utfor et stup.
Da odyssevs en dag kommer tilbake fra krigen får han høre hva som har skjedd med Ilio. Han tar livet av seg for å være sammen med sin elskede.

Gouvia er for tiden det største reisemålet for norske charterturister. Byen har est ut i begge ender og henger sammen med Kontokali i sør. Hovedveien gikk tidligere gjennom byen, men den ligger nå på oversiden. Her 8,2 km fra Korfu by er det mengder av hoteller, tavernaer, barer og discoteker langs den 500 meter lange veistrekningen. Strekningen starter i forlengelsen av kystveien mellom Kontokali og går til det tidligere Gouvia. Der gjør den en nesten 90 graders knekk og fortsetter nesten helt til Stavros (krysset hvor veien til Dassia og Ipsos går til høyre, mens hovedveien videre nordover fortsetter rett fram).

I Gouvia er utelivet hektisk og utvalget variert. Her er alt og det er kort vei til Korfu by. Bussene går ofte og til tilig på natta.

Det er stor variasjon i spisesteder. Her er det hamburgerbarer, souvlakibarer, tavernar og finere restauranter. Det er ofte folkedans på de store tavernaene.

Sol og bad Gouvia har to strender. Den ene er Gouvia bay og den andre heter Myrtiotissa. Myrtiotissa stranden må ikke forveksles med den fantastiske stranden på vestkysten. Stranden har fått navnet etter kirken som ligger her. På strendene er det utleie av solsenger, og det er mange tilbud på vannsport. Vannet er ikke øyas beste.

Gouvia er et godt utgangspunkt for utforskning av øya. Rett utenfor hotellet får du bussen til Sidari, Kassiopi og til nordvestkysten. Disse bussene er grønne. Siden det er kort vei til Korfu by og lokalbusser (blå) som går flere ganger i timer. Fra Korfu by går det busser til alle kanter av øya og tilbudet er godt utbygd.

Kata Korakiana

Kata Korakiana er det området som starter rett utenfor Gouvia. Vegkrysset Stavros (Tzavros), Dafnilas, Dassia, Ipsos, Aghia Eleni og Aghios Nicholas er noen av de 24 landsbyene som utgjør området. Området er på 140 000 kvadratmeter og har i overkant av 3 000 fastboende.

Her er det tettsteder ved sjøen, i olivenlundene og oppunder fjellsidene. Du kan gå fra det yrende livet ved havet på denne turiststipa og være i nesten uberørt natur på 10-15 minutter. Her er du omgitt av oliventrør, vinmarker, sitrus- og frukttrær, frittgående høner og geiter. Du kan rusle i ly for solen på stier gjennom olivenlunder med en himmel av sølv over deg.

I dette området dyrkes de berømte Kumquat (nam, nam). Disse miniappelsinene er opprinnelig fra Japan og utenfor Japan dyrkes de bare på Korfu. Her dyrkes det også en annen berømt appelsinsort som heter Merlin. Navnet har de etter en engelsk gartner som forsøkte seg fram med krysning av forskjellige sorter. Det var han som innførte Kumquat til Korfu fra Japan. Huset til familen ligger fortsatt i området.

Stendene Daphinillas, Dassia og Ipsos har EU's blå flagg for rene strender. I Ipsos bygges det en ny marina med plass for 200 båter. Distriktet har bra bussforbindelser.

Stavros er det første store veikrysset du kommer til. Her går veien til Dassia, Ipsos, Barbati og Kassiopi til høyre og veien til Sidari og Palekastrisia rett fra.

Kommeno finner du rett rundt svingen ved Stavros. Her ligger det en liten kirke og det er en fin liten strand med klart deilig vann.

Dassia (ca 13 km) er et av de mest utbygde turistsentrene på øya. Her ligger det en campingplass, stranden er smal med singel og sand. Innenfor selve stranden ligger hoteller, puber, barer og tavernaer tett i tett. Her kan du drive alle former for vannsport.

Kastelo - Kastelino Like før du kommer til Ipsos kan du ta en liten vei opp til venstre. Veien er skiltet til Kato Korakiana og National Art Gallery som ligger på et villaområde somm kalles Castello. Her finner du to steinbygninger som huser utstillinger og andre kulturelle innslag. Besøk gjerne Kato Korakiana en liten hyggelig landsby med kafenion og taverna som er vel verdt et besøk.

Foto www.sunshineclub.gr

Ipsos (ca 15 km) som blir kalt 'den gyldne milen' kommer du til etter du har passert Dassia. Først kjører du nedover noen bratte svinger og der ligger Ipsos. Nedenfor veien ligger en lang smal singel- og sandstrand. Stranden blir ofte kalt 'den gyldene milen'. Ikke forstår jeg hvorfor. Det er en smal(uhyre smal) strandstripe med en blanding av singel og sand. Ovenfor stranden går en av de mest trafikkerte veien på hele Korfu med stor trafikk hele døgnet.

På den andre siden av veien er det tavernaer, kafeer, spillehaller og engelske puber i massevis. På dager med engelsk fotball domineres pubene på ettermiddagen av engelske fotballfans og mange puber har sine favorittlag.

Dette er en av øyas partystriper. Her finner du alle tilbud. Mat, drikke, aviser og andre forlystelser som fotball på storskjerm og spilleautomater av alle slag finner her. Her får du fish and chips, tysk sauerkraut og greske retter av alle slag. Ipsos har mange fiskere og det er godt utvalg av fisk på tavernaene. Bakenfor tavernar, puber og barer finner du hoteller, campingplasser og andre overnattingssteder og campingplasser.

I bakgrunn troner pantokrator. Fjellet er kledd med oliventrær oppover den nederste delen og her er det mange små utkikksposter over Korfus østkyst og Korfu by.

Pirgi ligger i nordenden av Ipsosstranden. Herfra kan du ta en avstikker til Ag. Markos og sette deg på en liten taverna med utsikt over Ipsos, Dassia og Korfu by og nyte et glass Gingerbeer eller noe annet.

Agios Markos er absolutt verdt et besøk. Det er ikke bare den fine utsikten, men den har også mange fine gamle hus og flere gamle kirker. Mest kjent er Pantokrator som ble oppført i 1576. Kirken har flere utsmykninger fra den samme tiden.. I nærheten av landsbyen ligger St. Sosipatron i Anemolmyos, som er et monument over den bysantinske kulturen og den bysantiske statens økonomi. her er det utsmykninger som dateres helt tilbake til 1075.

Ano Korakiana ligger omtrent 4 kilometer videre fra Agios Markos. Her bor det omtrent 1 400 mennesker og de har eget filharmonisk orkester, 37 kirker og skolen, som er bygget i nyklasisk stil, huser et lite folkemuseum.

Videre nordover langs østkysten

Pantokrator rager nå opp på venstre side av veien. Du kan svinge til venstre rett ved Pirgi (se skilting) og kjøre helt opp på Korfu's høyeste fjell Pantokrator (915 meter). Herfra er det utsikt over hele øya, til Albanina og det greske fastlandet.

Spartilas ligger på veien opp mot toppen av Panotkrator og er en pen by.

Klosteret på Pantokrator ble bygget i 1347 av beboerne i over 20 landsbyer i området. Det ble rasert på slutten av 1530-tallet. Kirken som står der i dag ble bygd på 1700-tallet. Øyas største relegiøse festival arrangeres her 6. august. Da går beboerne i landsbyene rundt fjelltoppen oppover stiene opp til klosteret med fakler.

Sinies er en fraflyttet landsby som ligger på veien opp til toppen av Pantokrator fra Nisaki. Den ble bygd av flykninger fra de stadige angrepene fra pirater i lavlandet.

Perithia ligger på veien ned fra Pantokrator mot Kassiopi. Dette er en av de gamle venesianske landbyene med røtter helt tilbake til oldtiden. Gamle Perithia ble bygd av flykninger fra de stadige piratangrepene i lavlandet og var bygd av stein og hadde flere kirker. Navnet stammer fra 'peri-theo' som betyr 'jeg ser alt rundt'. Perithia var tidligere det administrative området som i dag er Kassiopikommune og var en meget rik by. I dag bor det bare en håndfull mennesker der.

Zigos (ca 25 km) på veien til Pantokrator fra Ano Korakiana har rundt 300 innbyggere. Den er mest kjent for den eneste kirken til minne om Agios Agatha fra Sicilia. Kirken ble bygd i siste del av 1530-tallet og det feires med en festival 5. februar.

Barbati er et lite tettsted som ligger midt mellom olivenlundene. Den lange stranden er omringet av olivenlunder og er består av småstein og vannet er krystallklart. Det er flere gode tavernaer ved stranden. Her drives alle typer vannsport og stedet er meget populært. Stranden har fått blått flagg fra EU.

Kouloura ligger 500 meter sør for Kalami. Det er en liten pen fiskelandsby som er mye avbildet, tegnet og malt av besøkende. Bra fisketaverna. I motsatt ende av bukta er det en liten strand med singel og litt sand. Stranden er omkranset av store trær så her kan en gjemme seg i skyggen når det blir for varmt. Stranden er ikke langgrunn så pass på barna. I nærheten av stranden er det flere bukter som en kan ha for seg selv.

Foto www.sunshineclub.gr Kalami er verdenskjent gjennom Lawrence Durells roman Prospero's cell. Sitter du på White House Taverna forstår du godt hvor han fant inspirasjonen til boken. Lawrence Durell bodde her i flere år sammen med resten av familien.

Kalami er stedet for de som vil ha en stille ferie og egner seg for par og familier. Det er flere lokale utleiere av leiligheter og rom og flere supermarkeder.

Stranden har alle fasiliteter og har EU's blå flagg for rene strender (2003). Vannsportsaktiviteter og utleie av solsenger og båter. Stranden er egnet for barn, men er ikke langgrunn. Fra stranden er det mulig å gå en sti langs havet til Agnibukta hvor det er tre gode fisketavernaer. Det er vanskelig å si hvem som er best, men min favoritt er Agni Taverna. Du må ha fottøy for å gå denne turen som tar ca 20 minutter. Det er også mulig å følge kyststien til Keraisa og Agios Stefanos.

Agios Stefanos (nordøst) er en liten fiskelandsby. Denne lille pene landsbyen som ligger mellom to høyder har utsikt til Albania, som bare ligger noen kilometer fra den. Her kommer båter med turister fra hele øst og nordsiden av øya inn med båter til et forfriskende bad og en matbit. Stranden er liten og ikke spesiell fin med sin singelsand. På kveldstid er det flere åpne barer og tavernaer.

Avlaki ligger nord for Agios Stefanos. Her ligger det en lang og pen strand med klart vann og to tavernaer. Besøk denne stranden før den blir oppdaget av for mange. I helgene er det et mål for mange av Korfuitene. Herfra er det mulig å gå på tur gjennom olivenlunder til Kassiopi. Det er mange små bukter som en kan komme til langs stranden.

Nordkysten

Kassiopi (ca 37 km) er en tradisjonell fiskelandsby i det nordøstre hjørnet av Korfu. Her kan en se over til Albania som ligger ca 2 km vestover. Her er det svaberg og fine småsteinsstrender som er en fin kontrast til det blå havet.

Byen er anlagt på den samme plassen som det i sin tid lå en romersk by. Den lille kirken i byen er bygd på plassen hvor det tidligere lå et gresk tempel. Kirken ble ødelagt av tyrkerne i 1537, men den er senere gjenreist.

I romertiden var Kassiopi en hovedhavn på Korfu. Her overnattet mang en romer på sine reiser og en av dem skal ha vært Keiser Nero.

På høyden over havna er det rester etter et byzantisk fort som ble reist i det 11. århundre. På sin tid var dette det viktigste i regionen. I dag er lite igjen av det.

Fra den gamle havnen går det mange stier til små bukter med sandstrender eller svaberg som det er fint å bade fra.

I nærheten av Kassiopi ligger innsjøen Adinioli hvor det fins et stort utvalg av ville blomster, sjøfugler og sjøen er hvilested for trekkfugler på vei nordover.

Acharavi har en stor, lang sandstrand. Her blåser det en del så stedet er egnet til lek med seilbrett.

Aghios Panteleimonas er en liten landsby på veien til Episkepsi. Her er det en fantastisk utsikt til den nordlige delen av Hellas.

Episkepsi er en stor og stille landsby. Den er en av de eldste på Korfu. Her har de bevart øyas tradisjoner og du opplever det opprinnelelige Korfu.

Roda (31 km) er en gammel bosetning. Det er funnet spor etter mennesker helt tilbake til 5000 f.kr. I moderne tider har Roda vært en liten tradisjonell fiskelandsby.

I dag ligger landsbyen på begge sider av hovedveien mellom Kassiopi og Sidari. I området nærmest kysten ligger den gamle bydelen med smale gater, kafénioner og tavernaer. Mange av stedene drives i dag av engelskmenn som har bosatt seg i området. Tavernaene serverer tradisjonell gresk mat såvel som engelske retter. (Stedet er et stort mål for Engelske reiseselskaper.)

Lenger vekk fra strandveien ligger den nye bydelen hvor det er fancy barer og nye tavernaer.

Stedet har en stor sand- og singelstrand hvor det er utleie av solsenger og parasoller. Stranden egner seg godt for mindre barn. I den ene enden av stranden går det båtturer i området.

Det går busser fra Korfu by (ca 50 min og 2,5 euro) og fra Sidari, Acharavi og Kassiopi. Taxi fra Korfu by koster ca 30 euro. (husk bli enig om prisen på forhånd).

Sfakera og Nimfes ligger ikke langt fra Roda. Svinger du av motsatt vei fra hovedveien i Roda krysset oppover mot åsene kommer du til disse to landsbyene som er av historisk/mytologisk interesse. Først kommer du til Sfakera som ligger omtrent fire kilometer fra Roda. Navnet stammer antagelig fra 'asfaka' en meget utbredt busk i området.

I 200 meters høyde ligger det større landsbyen Nimfes som har nesten 1000 innbyggere. I oldtiden ble byen kalt Neiraidohori. Landsbyen ligger mellom frodig vegetasjon og rennende vann kan en levende se for seg badende nymfer. Mange mener at landsbyens navn stammer fra nymfene som badet i fossene i nærheten. Her har vært utsatt for mange okkupanter gjennom historien. Venesianerne opprettet en kommandopost i byen for å forhindre angrep fra pirater og barbarere. Agios Constantinos kirken er bygget på en ruin av et tidligere tempel til ære for Apollon.

Askitario, som ligger ovenfor Nimfes, er det eldste kristne monumentet på Korfu. Historien forteller at eremitten Artemios Paisios levde her i dette stenfulle området. En dag så han en båt nærme seg land. Han antok at det var foreldrene, som kom for å hente han tilbake, så han bygde en grop og la seg i den. Plutselig trillet en kampestein ned og stengte gropen så det var umulig å komme ut igjen. Foreldrene forsøkte å åpne graven, men når de kom bort i steinen gnistret det. Tilsist gav de opp og aksepterete sønnens ønske. På stedet bygde de klosteret Sotira.

Sidari (ca 31 km) ligger i det nord-vestre hjørnet av Korfu. Grekerne på Pelepones hadde en koloni i Syd-Italia og derfra kom de til Korfu i 720 f.kr. og anla Sidari. I 330 f.kr. invaderte piraten Velos området og raserte byen og drepte flere tusen mennesker på Korfu.

Dagens Sidari er fra 60- tallet og er et turistområde. Her er det en mengde barer, tavernaer, nattklubber, hoteller og andre overnattingssteder, supermarkeder og andre butikker. Alt ligger innenfor et område på noen få hundre meter.

Ved bussholdeplassen ligger det en pen Gresk kirke med en fin liten plass utenfor. Her kan en sitte å studere det hektiske livet i denne turisgaten. Her samles også greker for å ta en prat på formiddagen.

Fra Sidari går det båter til øyene:
Othoni, Enikousa og Mathraki.

Othoni het i antikken Ogygia (betyr den skjulende), Kalypsos øy. Her levde Kalypso som var datter av Atlas. Hun traff Odysseus etter han ble kastet i land på sin reise hjem til Ithaka. Hun forelsket seg i han og han bodde i hulen hennes i syv år etter han ble skylt i land. Hun elsket han så høyt at Athene måtte sende Hermes til Kalypso for å la Odysseus få reise hjem. Hun gikk med på å utstyre han med det han trengte for å bygge et 'skip'. Resultatet var at han måtte reise videre på en tømmerflåte. Det siste kalypso gjorde før Odysseus reiste var å peke ut hvilken stjerne han skulle følge for å finne veien tilbake til Itakha.

Øya har fine sandstrender og det går båter fra Sidari.

Melitsa ligger i enden av veien fra Sidari til Peroulades. Her er det noenn barer, tavernaer og butikker. Nedenfor ligger Canal De Amour med sine sandstensklipper. Disse klippene er et av de mest fotograferte motivene på Korfu.

Peroulades (35 km) ligger helt i nordvest på veien mellom Sidari (ca 3 km) og Avliotes helt nede ved havet. Byen er lite ødelagt og veldig tradisjonell. Peroulades er trolig den eldste byen i distriktet med smale gater og lite turister. Solnedgangen her er kanskje enda finere enn i Pelekas.

De mange smale smugene mellom små hus fra flere hundre år siden gir en mengde overraskelser. Plutselig befinner du deg midt i en hønsegård eller i en olivenlund sammen med geiter. Peroulades har to små fine kirker. I området er det mange stien som snor seg opp over i terrenget.

Den fine stranda Longas også kjent som 'Sunset Beach' ligger i enden av en bratt sti som går fra selve Peroulades.

Ca 2 km fra Peroulades, helt ytterst på odden i nordvest av Korfu, ligger Drastis. Her er det nesten aldri noen turister. Her må du streve det oppover i høyden og så nedover til små viker. Dette var en yndet plass for smuglere i gamle dager.

Acharavi har vært regionssenteret for det nordlige Korfu i tusener av år og er det den dag i dag.

Om landsbyen fortelles det at den er den gamle antikke byen Evenigh Denne byen skal ha blitt ødelagt i 31 f.kr. fordi innbyggerne stod på feil side og tapte krigen. Byen ble tatt av den romerske keiser Octavia som ødela den og det meste av det nordligste Korfu. Alle unge menn som hadde vært med ble drept.

Etter dette skal byen ha fått sitt navn:
A = uten
Chari = glede
Eveh = liv
som blir til 'byen uten glede'.

Det er og funnet rester etter det som trolig er en annen by som ble ødelagt. I følge en legende skal folket i denne byen sloss med bare stokker og stein. De fleste ble drept under kampene, men det ble også de fleste motstanderne. Noen barn og kvinner kom seg unne reiste tilbake og bygde byen opp på nytt.

Etterkommerne etter disse ble kristne og bygde en kirke ved St. Stefanos. Det er bare klokketårnet og gravplassen igjen av denne kirken etter et angrep av pirater i rundt 530 som raserte resten av byen.

I dag er Acharavi et hektisk og livlig tettsted og regionsenter hvor befolkningen i området får tilfredsstilt sitt servicetilbud. Det er mange tavernaer og barer både langs veien og ved stranden. Her er alt tilrettelagt for en familieferie eller fartsfylt ungdomstur. I dag er det ingen norske eller svenske turoperatrører som har turer hit, men det er mange muligheter til leie av rom eller leiligheter.

I åsen i bakgrunn er det mange finne stier for vandringer i det skjønne landskapet. De fleste av disse er ryddet de siste årene i forbindelse med åpningen av Korfustien som går fra på langs over øya fra Kavos i Sør. Korfustien er en del av et EU prosjekt som skal gjøre det mulig å gå på turveier/stier på kryss og tvers av hele EU-området. Stiene som er en del av dette prosjektet er merket med blå skilt.

I utkanten av Acharavi ligger det et romersk bad. Veien dit er skiltet. På veien til Roda ligger det rester av et dorisk tempel som trolig er bygd til ære for Apollon.

Acharavi har en 3 kilometer lang sandstrand. Her er det meste. Tavernaer, vannsportsaktiviteter, båtutleie og utleie av solsenger. Stranden er egnet for barn, men det kan være store bølger på ettermiddagen.

Vestkysten fra nord til sør

Agios Stefanos er et lite og vennlig familiested med en bred sandstrand. Stranden er langgrunn og passer bra for barnefamilier. Det er som regel enkelt å finne et overnattingssted i området, men det kan være litt vanskeligere i juli og førstedel av august enn ellers i sesongen. Her er det paragliding, vannski og vindsurfing. Tennisbane ca 15 minutter fra stranden i en olivenlund.

Havnen i Agios Stefanos er meget skjønn. Mange av båtene er av den gamle tradisjonalle typen. Fiskerne er ute hver dag og de leverer fisk til de lokale tavernaer.

Utenfor Agios Stefanos ligger det flere små landsbyer. Her kan du oppleve tradisjonell gresk dans og smake den lokale vinen.

Arillas ligger litt syd for Agios Stefanos. Standen har fin utsikt til øyene utenfor og er omtrent 2,5 km og godt egnet for familier. Noen hevder at det er her Odyssevs ble skylt i land andre hevder at det var på Othoni (for historien se Othoni litt høyere opp på siden). Arillas er blant annet kjent for sin gode lokale vin. På 70-tallet var dette badestranden for hippier. De fant en sort leire på stranden som var egnet til å legge ansiktsmasker med. I dag er det flere turister som tar med seg leire fra stedet til hjemlandet.

I området ved Arillas ligger de tre små landsbyene Magoulades, Kavadades og Afionas.

Magoulades ligger på en høyde omgitt av olivenlunder og har en lang historie. Kirken i landsbyen Agios Theodora er den største i området.

Kavadades har vokst i antall innbyggere de siste årene som en av de få som ikke ligger i nærheten av kysten. De fleste jobber i Agios Georgios, Agios Stefanos og Sidari.

Afionas er en liten fjelllandsby som ligger sør for Arilas. Her bor det rundt 300 personer. Fra denne lille landsbyen, som er omgitt av olivenlunder, er det en fantastisk utsikt nord- og sydover. Solnedgangen herfra er fantasktisk og det er et par bra tavernaer. <(P>

Palekastrisa bestrår av flere bukter og en mengde tavernaer og salgsboder. Det fortelles at Sir Fredrich Adam anla veien mellom Korfu og Palekastritsa fordi han var blitt glad i stedet og ønsket å dra hit ofte på utflukter. Han måtte lyve for å få penger til byggingen av den dyre veien og sa at det skulle anlegges et sykehus for soldatene på stedet.

Lakones ligger på veien fra Korfu by til Palekastrisa oppe i åsen mot vesthavet. Her er det en fin utsikt over Palekastrisia og vestkysten av Korfu.

Angelokastro ligger på toppen av en klippe ovenfor Palekastritsa. Her er det ruiner av et Byzantisk slott fra det trettende århundre. Slottet ble bygget av den første herskeren over Epirus, Michael Angelos. Han regjerte over Korfu mellom 1213 - 1267 og bygde slottet som sommerbolig.

Korfu Theotokosklosteret - Trykk for større bilde! - copyright www.bradager.net

Theotokosklosteret ligger på en klippe over Palekastritsia (forlengelsen av veien ned til stranden). Klosteret (munkekloster) er opprinnelig fra 1200-tallet, men de bygningene som står der i dag er fra 1700-tallet. Det er et lite museum med en samling bysantiske ikoner og skrifter. Fra klosteret er det en nydelig utsikt over havet og Palekastrisabuktene.

Bella Vista er en vakker utsiktsplass på vestsiden av øya ved Palekastrisa.

Ermones (ca 16 km) rett over øya fra Korfu by. Veien hit går gjennom Ropa-dalen. Ropa er et fruktbart landskap midt på Korfu.

I følge en legende kommer Odysseus i land her på 'faiakernes øy' og blir funnet av kongedatteren Nausikaa på stranden. Hun tar han med hjem til faren kong Alkinoos (gift med dronning Arete) hvor han blir tatt imot gjestfritt. Under en fest til ære for han neste dag vekkerhan allmen beundring. Under en fest om kvelden og en skald opptrer med et kvad om Odysseus ved Trojas erobring. Odysseus blir så grepet av dette at han gir seg til kjenne og forteller om sine opplevelser, fra han forlot Troja med flåten sin, til han som den eneste nådde fram til Ogygie(betyr den skjulende), Kalypsos øy.

Vatos er en liten landsby med to byzantiske kirker. Den ene Agios Nikolas har fresker fra 1300-tallet og den andre Agios Georigios fra 1400- og 1500-tallet.

Myrtiotissa ligger litt syd for Ermones. Det går en vei fra veier fra Vatos til Glyfada til stranden. Kjør til høyre etter 'Villa Myrto' som ligger på høyre side av veien. Du kan kjøre nesten helt ned til stranden og parkere i en olivenlund (for ikke mange år siden var det stranden vanskelig tilgjengelig). Dette er en av de mest kjente naturiststrendene i Middelhavet. Stranden er en av de mest idylliske i Hellas og minner mer om Karibien enn Hellas.

Myrtiotissa beskrives av oss som har besøkt stranden som den peneste stranden i Europa. Den har en sjarm som ikke mange andre strender kan vise opp.Lawrence Durell er en av de mange som har hevdet at dette er det fineste stedet i hele verden. Har du en gang besøkt Myrtiotissa kommer du sikkert tilbake igjen og igjen.

Myrtiotissa er en uoffisiell naturiststrand. Her trives mennesker med og uten klær sammen.

Mat og drikke kan kjøpes på stranden og det er mulig å leie solsenger og parasoller.

Det er flere små hoteller i nærheten hvor du kan leie rom for en natt eller lengre. Myrtiotissa har oversikt over overnattingssteder i området og bilder fra stranden.

Pelekas på vestkysten er kjent for sin vakre solnedgang og sine små strender. Her finnes også en utsikts plass som kalles 'Keiserens trone' som er oppkalt etter den tyske keiser Wilhelm II. Han besøkte ofte Korfu og eide en tid Achillion.

Kontogalos nedenfor Pelekas er en deilig strand med tavernaer og mulighet for å leie rom.

Gialiskaristranden ligger på en avstikker fra veien mellom Pelekas og Sinarades. Veien går gjennom pinjelunder. Stranden har noen tavernaer og det er ofte fullt på stranden.

Sinarades er en velbevart by med bygninger både fra den byzantiske og venesianske tiden.

The Folkloric Museum of Central Corfu ligger i Sinarades omtrent 12 kilometer vest for Korfu by. Museumet åpnet i 1982 av the Historical - Folkloric Society of Corfu. Museumet er en reproduksjon av et middelklassehjem i det 19 århundre som er gjenskapt i en tradisjon bygning i Sinarades. I første etasje er det et stort rom som inneholder gamle redskaper, verktøy og husholdningsredskaper. Andre etasje innholder et kjøkken, soverom og stue med orginal møblering. I tredje er det et arbeidsværelse med mange bøker og gamle dokumenter. Det er også mange festkledninger, musikkinstrumenter, keramikk og mye annet.

Kastellani som ligger øst for Sinarades var fra til 1912 distriktes administrasjonssenter. Det er to viktige kirker i landsbyen. Den ene er Zoodoxos Pigi og den andre er Agios Spiridon fra ca 1730. Ikoner fra begge disse er utstillt på det byzantiske museum i Antivouniotissa.

Kamara ligger sør for Kastellani. Grekere og venesianere som var falt i unåde hos styresmaktene bodde her. Byen har en fin brønn med nydelig vann. I nærheten er det to dårlig vedlikeholdte byzantiske klostere Agios Taxiarchis og Agios Vlassios med freskos fra 1300-., 1600-. og 1700-tallet.

Foto www.sunshineclub.gr! Agios Gordis ligger sør for Glyfada og er i dag en utpreget turiststrand. Her finner du det meste. Den nordligste delen av stranden, bakenfor hotellet som deler stranden i to, blir brukt som naturiststrand både av grekere og turister. Fra stranden og oppover er det grønne olivenlunder på den delen som ikke er utbygd. Her kan du vandre i skyggen mellom oliventrær og plukke viltvoksende urter når solen blir for sterk.

Flere norske reiseselskaper har hoteller på stranden. Det er hyppige bussavganger til og fra Korfu by og mange tavernaer. Stranden har de fleste vannsportaktiviteter, men den er i de senere årenene preget av å være et turiststed.

Kato og Ano Garouna ligger på hver sin fjellside på veien videre sydover. De gamle husene er bygd av lokal stein. Fin sted å ta en forfriskning før ferden går videre.

Kato og Ano Pavliana er bygd nær hverandre og har rundt 1 000 innbyggere.

Agios Matheos (ca 22 km fra Korfu by) er en viktig by med rundt 1 500 innbyggere ved foten av fjellet med samme navn. I hovedgaten ligger det mange fine gamle kafenioner. Utenfor byen er det en eiketreskog og det er mange olivenlunder.

Paramonas ligger sør for Agios Gordis. Det er en fin sandstrand. Det er flere tavernaer på stranden. Du kommer ned til stranden via Agios Matheos.

Prasoudi, Kavouli og Skidi er tre fine bortgjemte strender sør for Paramonas hvor du kan gjemme deg bort og være nesten alene på stranden.

Sørover fra Kofru by

Fra Korfu by går veien gjennom små grønne landsbyer. Første stopp er Perama som ligger rett ovenfor Kanoni. Her er det en fantastisk utsikt over til Pontikonisi. Fra Perama kan du følge en smal steinvei som er bygget ut til Kanoni gjennom sjøen Halikiopoulos.

Innlandsveien eller veien langs havet kan være et vanskelig valg. Kyst veien er bedre, men den har mere trafikk. Innlandsveien har spennende landsbyer, flott utsikt og fine landskap. Denne veien går gjennom Kinopiastes over det høyere landskapet ved Agios Deka og smelter igjen sammen med kystveien ved brua over Messongielven.

Innlandsveien

Kinopiastes har smale gater og noen koselige gamle hus.

Agios Deka er en liten landsby som klorer seg til fjellsiden til fjellet Agios Deka (576 meter). Det går en sti fra landsbyens nordvestre hjørne. Stien går først gjennom olivenlunder og deretter gjennom variert vegetasjon. Etter omtrent en halv time kommer du til et lite platå. Herfra er det fin utsikt over store deler av øya i flere retninger.

Stavros ligger på en sidevei østover etter Ag. Deka. Denne lille landsbyen har en fin utsikt og er ikke ødelagt av utviklingen de senere år. Likevel er det foretatt betydelig utbygging, men denne veksten har skjedd i utkanten av landsbyen. Stavros er kjent for en stor festival 15. august med opptog, dans og musikk. Flere gode tavernaer.

Kystveien

Gastouri ligger midt mellom Korfu og Benitses. Før du kommer så langt passerer du Keiser broen. Denne ble brukt av Keiser Wilhelm II for å komme seg fra Achillion til hans private havn ved Perama.

Achillion-palasset ligger på en høyde ved en den lille koselige landsbyen Gastrouri ca 8 kilometer fra Korfu by. Palasset ble oppført i 1892 av Østerrikes keierinne Elisabeth. Arkitektene var to fremstående italienere. Fra palasset er det utsikt over havet helt til Albania. Parken rundt palasett vitner om keiserinnens glede ved kunsten. Spesielt statuer. Her finner du en flott statue av Achilles' dødskamp. Det sies at keserinnen var besatt av Achilles. Rett ved statuen av Achilles står det en statue av hans beseirer og skuer utover havet. Denne statuen ble reist av Keiser Wilhelm II av Tyskland som kjøpte palasset i 1907 (se Pelekas og siden om strender). I dag inneholder også palasset en restaurant og et casino på kvelden kveldstid.

Benitses (ca 13 km) er en av de store turiststedene på øya. Dette var tidligere en liten fiskelandsby, men i dag er det en velutviklet turistmaskin. Landsbyens historie går helt tilbake til Romertiden. En ruin av en romersk villa med bad fra det tredje årundre før vår tidsregning ligger her som et bevis på dette. Her ligger også en gammel britisk Aqueduct som fortsatt forsyner Korfu by med ferskvann. Benitses har en lang strand og et yrende liv døgnet rundt.

Korfu skjellmuseum er et av Europas viktigste og fineste. Her er det en mengde fossiler. Det ligger på nordsiden av havnen. Åpent hver dag mellom 10:00 - 21:00.

Agios Ioannis Peristeron og Tzaki er to populære strender ved Benitses.

Moraitika (ca 20 km fra Korfu by) er en ganske stor nyutviklet landsby med apartments, hoteller, nattklubber, butikker og tavernaer med aner langt tilbake. På 1600-tallet bosatte flykninger fra Pelepones i Messongi. Veien til Lefkimmi og Kavos går gjennom landsbyen. Veien går langs strandområdet. I området er det funnet en romersk villa med bad. I åsen ovenfor byen er det ruiner av et tempel fra det tredje århundre før vår tidsregning.

Foto www.sunshineclub.gr

Messongielven er neste stopp. Den renner ut i havet ved landsbyen Messongi og deler stranden i to. Det er en lang sandstrand med vannsport og hoteller.

Messongi (ca 22 km) er en liten landsby. Hovedveien til Lefkimmi passerer gjennom byen.

Korrision Lagunen ligger ved Moraitika. Via en liten bro kommer du ut i et mektig sanddynelandskap. Her går du på en smal landtunge mellom lagunen og det Joniske hav. Det er noen få trær og busker i det karrige landskapet rundt lagunen.

Lefkimmi ligger 42 km fra Korfu by og er den nest største byen på Korfu. Her bor det over 5000 innbyggere.

Kavos har en 3 kilometer lang sandstrand. Her helt på sydspissen av øya (43 km fra Korfu by) kan du se over til naboøya Paxos fra stranden. På hverdager har du flere hundre meter strand for deg selv.

Kavos har over 100 barer, rundt 50 tavernaer, 20 restaranter, kaféer og rundt 10 diskoteker. Stranden har forskjellige typer vannsportsaktiviteter.

Cape Asprokavos er det sydligste punktet på Korfu. Her ligger klosteret Panaghia Arkoudila.

Utflukter utenfor Korfu

Foto www.sunshineclub.gr

Paxi og Antipaxi

Til Paxi går det rutebåter og arrangerte turer. Paxi er en liten øy som ligger sør for Korfu. Gå ikke glipp av et besøk både i Lakka og Goios.

Bildet viser den idylliske havnen i Lakka. Skal du overnatte på Paxi er det alltid mange tilbud allerede i havna når båten kommer inn. Øya er ikke stor så du får gjort det meste på ett par dager. Både Lakka og Goios er vel verdt en kveld.

Parga

Mer informasjon om Parga på min side om Parga

Kjente personer

Keiserinne Elisabeth av Østerrike gikk under klengenavnet 'Sissi'. Keierinnen bygde palasset Achillion i 1892. Hun ble senere snikmyrdet.

Keiser Wilhelm II av Tyskland overtok palasset i 1907. Keiseren var meget glad i å nyte solnedganen fra den lille landsbyen Pelekas på vestsiden av øya. Her er hans faste utkikspunkt fått navnet 'Keierens trone'.

St Spiridon var opprinnelig en gjeter på Kypros som ble munk og senere biskop. Det blir hevedet at kroppen han avga en behagelig duft. Etter å ha konstantert at kroppen ikke ble utsatt for forråtnelse ble han begravet i en gullkiste. Etter hans død havnet kroppen hans ved en tilfeldighet på Korfu. Mange hundre år senere ble han øyas skyddsengel og kroppen ligger i St. Spiridonkirken i Korfu by. Det fortelles at han ved forskjellige anledninger har rettet øya fra pest, hungersnød og angrep fra Tyrkerne. I dag ligger kroppen hans i en en vakker sølvkiste i et lite kapell ved alderet. Fire ganger i året går det en prossesjon i byen med hans legeme.

Mange av øyas innbyggere bærer navn etter han og den 12. desember som er Spiridons navnedag er det store festligheter på øya.

Lawrence Durrells hadde en stor kjærlighet som ligger i Kalamibukten. Det er et hvitt hus med utsikt over mot Albania som ligger noen kilometer borte. Lawrence Durrell kom til Korfu sammen med sine søsken og moren i 1930. Han bodde i dette huset med sin kone til det andre verdenskrigen. Lawrence Durrell ble født i 1912 og døde i 1990. Han skrev Alexandrakvarteten og mange bøker om de greske øyene. Korfu var alltid hans store kjærlighet.

Gerard Durrell var Lawrences yngre bror. Han var forfatter, reporter, globtrotter og zoolog blant mye annet. Det mest kjente verket hans om Korfu er "Min familie og andre dyr".


Opprettet i 13. juli 2002 og sist oppdatert 1. januar 2012 - Copyright 2002 - 2012 © www.bradager.net

Gresk mat

Fisk er det nok av på markedet i Korfu by. Over 50 greske oppskrifter finner du på min greske oppskriftside. Fra fiskemarkedet på Korfu