Hovedsiden
Akerselva
All verdens mat
Grünerløkka
Hellas
   Greske spisesteder
   Greske oppskrifter
   Nyheter fra Hellas
   Øyene
   Dodekanesene
   De joniske øyer
   Korfu
   Fakta
   Historien
   Korfu rundt
Korfu by
   Strendene på Korfu
   Vestover fra byen
   Sport og aktiviteter
   Korfulinker
   Leie bolig
   Gouvia
Lesvos
Mytologi
Rutetider

Korfu - by

Korfu er den grønneste øya i Hellas. Den blir ofte kalt Middelhavets perle eller den grønne smaragd. Bli med på en tur til denne fantastiske øya

Jaisso - velkommen til Korfu by

foto www.castaway.com

Korfu by ligger på østkysten av øya. I nærheten av byen ligger noen av de største turistområdene (Gouvia, Dassia, Benitses med flere). Byen har en fantastisk arkitektur, mange spennende butikker, tavernaer og andre spisesteder av alle slag. I noen av gatene i byen ser du ofte eldre greske menn som sitter å griller maiskolber, som han på bildet her. Du finner mer infomasjon om de forskjellige typer greske spisesteder på min side om hva du spiser hvor.. Byen ble tidlig et reisemål for rike engelskmenn og italienere.

Byen domineres av et imponerende venetiansk festningsanlegg og den har en spennende arkitektur. I arkitekturen finner en påvirkninger fra de forskjellige okupasjonsmaktene som har besatt øye gjennom tiden. Påvirkningene fra de venetianske, franske, tyrkiske, italienske og engelske okupantene avspeiler seg i bygningsmassen.

Den gamle bydelen
ble reist på den tiden øya var under venetiansk herredømme og de har påvirket arkitekturen i denne bydelen. Denne bydelen ligger mellom og er beskyttet av byens to fort. Her er det smale gater med sjarm. Husene reiser ofte seg 5-6 etasjer i høyden og klesvasken henger over deg som om du skulle være en kullise i Lady og Landstrykeren. Det er så smalt enkelte steder at det er knapt mulig å passere en du møter. Mens du går der å ser på fasadene og folklivet, lytter til de greske kvinnenes prat fra en leilighet på den ene siden av smuget til den en på den andre siden befinner du deg plutselig på et lite torv eller en plass. Her er det trær og kanskje et springvann eller en statue. Her er det kanskje en liten kafenion eller en taverna som du kan slå deg ned på. En som har vært i Venezia vil fort kjenne seg igjen. Det eneste som mangler er kanalene.

Korfu - esplinaden - Trykk for større bilde! - copyright www.bradager.net Liston
er en lang arkade som ble bygd av franskmennene. Den er en kopi av Rue de Rivoli i Paris. Her er det en mengde kaféer og restauranter i bygningene. Utenfor dem ligger det en bred gate hvor grekerene går volta hver kveld for å se og bli sett. Alle kaféene og restaurantene har uteservering også på den andre siden av denne gata. På sene kvelder virker det som om alle på Korfu enten sitter her eller vandrer i gata. Bakenfor uteserveringene ligger cricketbanen. Banen ble anlagt av britene under okupasjonen av Korfu. Den har en av de få cricketbanene utenfor det britiske imperiumet. Her er det cricketkamper hver søndag mellom britiske eller lokale lag.

Prisene på Liston er høye. Vil du derimot ha billigere mat og spise som grekerne selv bør du finne veien til det jødiske kvartalet. Her dufter det av grillet mat og du finner ekte greske retter og det er en mye mer avslappet atmosfære. Her finner du også familier og venner som samles til et felles kveldesmåltid.

Det gamle fortet
ble bygd på 1300-tallet og restaurert av venetianerne på 16 - 1700-tallet. Under ombygningen ble inngangspartiet og fengselshulene bevart. Under det engelske styret ble en del av fortet bygd ut. Det ble anlagt en kirke i 1840 av den engelske offiseren St. Georg.

Fortet er adskilt fra fastlandet med en utgravd kanal 'Kontrafossa' med en bro over. Fortet ble flere ganger forsøkt erobret av tyrkerne, men de lyktes aldri og innta det. I dag er det ingen militær aktivitet på fortet. I steden brukes det til friluftskonserter og andre arrangementer. Adresse: Åpent: Inngang:

Det nye fortet ligger ved den gamle havnen med inngang fra Solomos gata. Det ble bygd i 1558. Rundt 1840 bygde engelskmennene et vakttårn og St Georg kirken. I dag er deler av fortet stengt for publikum fordi det brukes av den greske marinen. Åpent mellom 10:00 - 16:00.

Korfu - markedet i Korfu by - Trykk for større bilde! - copyright www.bradager.net Markedet i Korfu ligger mellom det nye fortet og KTEL-bussenes stasjon ved San Rocco og er åpent man-lør 06:00 til 14:00. Her kommer bønder og fiskere med dagens ferske varer. Fisk, grønnsaker, urter og mye annet kan du kjøpe her. Folkelivet er et fantastisk skue og det er fint og tilbringe en times tid på markedet og så gå på en kafenion inntil dette. Der kan du sitte og nye livet over en kaffe, zinzibira, bira, brus eller et glass vin.

Husk at du bør være tidlig ute for markedet stenger ved lunsjtid. Ved lunsj tid går det en mengde busser fra byen ut til landsbyene rundt om på øya med bøndene som har vært på torget med varene sine.

Spilia (betyr grotte/hule på gresk) er området ved det nye fortet. Her er det mange små butikker, tavernaer, kafenion og mye annet. Her står fortsatt inngangen til den gamle byen 'gate of Spilia'.

Det arkeologiske museum ligger Vraila Armeni nr 1 ved Garitsabukten. Her finnes funnene fra Artemis tempelet og funn som er gjort i Korfu by og området rundt. Åpent tir-lør 8:30 - 15:00 og er stengt på mandager. Mer om museumet finner du på kulturdepartementes side. Her er det også bilder av deler av utstillingen.

Mitropolis er en flott gresk-ortodoks katedral. Katedralen ble bygd til ære for den hellige Theodora Augusta. Den ligger ved den gamle havnen og har mange bysantiske ikoner og vakre utsmykninger. I dag er den domkirken på øya. Katedralen er åpen for besøkende hver dag.

foto www.castaway.com Agios Spiridon kirken ble oppført ca 1590 til ære for øyas skyddshelgen og er øyas viktigste kirke. Kirken ble bygd på ruinene av en annen kirke. Kirken ligger i Agios Spiridons gata. Relikviene av helgenen St. Spiridon ligger bevart i en sølvkiste i kirken. I kirken er det mange utsmykninger med ikoner og lyskroner av gull og sølv som er gitt i gave til kirken.

Om St Spiridon fortelles det at han opprinnelig var en gjeter på Kypros som ble munk og senere biskop. Han døde i det fjerde århundre. Det blir hevedet at kroppen han avga en behagelig duft. Etter å ha konstantert at kroppen ikke ble utsatt for forråtnelse ble han begravet i en gullkiste. Etter hans død havnet kroppen hans ved en tilfeldighet på Korfu.

Mange hundre år senere ble han øyas skyddsengel og kroppen ligger i St. Spiridonkirken i Korfu by. Det fortelles at han ved forskjellige anledninger har rettet øya fra pest, hungersnød og angrep fra Tyrkerne. I dag ligger kroppen hans i en en vakker sølvkiste i et lite kapell ved alteret. Fire ganger i året går det en prossesjon i byen med hans legeme.

Mange av øyas innbyggere bærer navn etter han og den 12. desember som er Spiridons navnedag er det store festligheter på øya.

Østasiatiske museum ligger på enden av Esplanaden. Her er det en stor samling av kinesisk og japansk kunst. Det er mer enn 10 000 kunstverk som er en gave fra den greske ambassadøren Gregorios Manos. Det er også noen mindre donasjoner. Åpent tirs-søn 0830-1500 og stengt mandag. Mer om museumet finner du på kulturdepartementes side. Her er det også bilder av deler av utstillingen.

Den engelske gravlunden er et pusterom i den pulserende delen av byen.

Korfus rådhus er en flott venetiansk bygning. Bygningen ble oppført i 1664 og rommet en eksklusiv klubb for øyas aristotrater. I en periode var den også byen teater.

Følger du kystveien sydover er du raskt i Poleopoli hvor det er ruiner av Korfus gamle akropolis. Her finner du også Mon Repos som i mange år ble brukt til bolig av den grense kongefamilien og Kanoni (betyr kanon på gresk). I Kanoni er det en liten plass med en kanon. Den ble plassert der av franske demokrater. Kanonen peker på Pontikonisi (ofte overatt som Mous Island). Dett er en liten øy med en Byzantisk kirke. Til Pontikonisi kommer du til med små fiskebåter som frakter turister fra havnen nedenfor Kanoni eller du kan gå gangveien som er bygd fra Monastery of Vlacherena.

Garitsa er en liten fiskelandsby like utenfor selve Korfu by. Her er det noen fine små tavernaer som egner seg godt til lunsj.

foto www.castaway.com Nattliv
Inne i Korfu by er det ingen Discoteker, men det er mange puber og barer. Diskotekene er flyttet ut av selve bykjernen for å skjerme beboerne for unødvendig støy. Høy musikk er ikke tillatt etter klokken 23. Nordover i utkanten av byen ligger forstaden Mandouki langs veien til Gouvia og Dassia ligger Discoteker, Rockeklubber, barer og nattklubber på rekke og rad. Her er det liv å røre fra rundt midnatt til langt på morgenkvisten. Området kalles nå bare for Disco Strip.

I forstedene er det også bouzoukiklubber som byr på gamle greske tradisjoner i fest, dans og musikk. Både små og store steder gir enkel opplæring i og oppfordrer turistene til å delta.

Hjelp meg

med å gjøre disse sidene bedre. Når du er på Korfu eller når du kommer over opplysninger, som kan fylle ut oversikten vil jeg gjerne ha dem. Send gjerne bilder fra steder du har besøkt også andre steder i Hellas.

God reise!


Opprettet i 13. mars 2002 og sist oppdatert 1. januar 2012 - Copyright 2002 - 2012 © www.bradager.net

Gresk mat

Fisk er det nok av på markedet i Korfu by. Over 50 greske oppskrifter finner du på min greske oppskriftside. Fra fiskemarkedet på Korfu