Hovedsiden
Akerselva
All verdens mat
Grünerløkka
Hellas
   Fakta
   Eldre gresk historie
   Nyere gresk historie
   Kunst og kultur
   Greske spisesteder
   Greske oppskrifter
   Nyheter fra Hellas
   Parga
   Øyene
   De joniske øyer
   Dodekanesene
Korfu
Lesvos
Mytologi
Rutetider

Kali orexi!

Her finner du alt om: taverna psarotaverna psistaria patsatzidiko
snack bar
pizzeria souvlatzidika zacharoplasteion ouzeria
kafeneion

med andre ord matnyttig om greske spise- og drikkesteder.

Kali orexi!

foto www.corfucastaway.com

Gateselgere som selger grillet mais er et vanlig syn i de fleste greske byer. Mat er for grekerne en viktig del av livet. Med solmodne tomater, ekstra virgin olivenolje, ferske urter som basilikum, oregano og andre gode urter og ikke minst den gode greske yoghurten. Hvorfor ikke bruke tid på god mat og drikke. En lunsj med gresk salat og en 1/2 kilo (grekerne bruker fortsatt kilo som mål på drikke) retsina med soda på en taverna ved stranden gjemt bort fra solen en liten stund. Hva er vel bedre?

Grekernes søndagslunsj varer lenge og aftensmåltidet på tavernaen begynner sent og varer til tidlig på natt. Her samles barn, unge og voksne. Hele familen går ut sammen med naboer og venner. Grekerne elsker lange måltider. Du finner den beste maten på steder hvor det er mange grekere og få turister. Utestedene er av forskjellige kategorier der som her hjemme.

Jeg skal prøve og gi en kort oversikt over navn på de forskjellige typer serveringsteder du finner i Hellas og hvilke retter du får servert på dem. Her er det også en oversikt over de vanligste rettene du finner under hver kategori av spise.

Har jeg oppskrift på retten er det link til den fra stedet den omtales.

Har du lyst på andre greske retter eller prøve noe av maten før du drar. Vil du oppfriske smakene når du kommer tilbake fra ferien kan du besøke min greske kokebok med engang.

De forskjellige serveringssteder

Greske serverings steder finner du i alle kategorier fra den enkle kafenion til eksklusive tavernaer. Her er en enkel oversikt over disse slik at du vet hvor du skal gå for å finne det du ønsker.

foto www.corfucastaway.com Taverna
Det vanligste og mest typiske greske spisested. De fleste er drives av en familie og er oppe fra tidlig på dagen til sent på natt.

Psarotaverna
Taverna som i hovedsak serverer fisk og fiskeretter. De fleste har sin lokale fisker som leverandør av fersk fisk. Det er sjelden eller aldri kjøttretter på disse stedene. Menyen er alltid avhengig av hva som er dagens fangst og dette er en bra garanti for fersk fisk.

Psistaria
Disse finner du som oftest i små landsbyer i fjellene og i gater hvor det ferdes få turister i byene. De fleste turister går som regel forbi disse stedene siden de som oftest ikke har store pragende reklameskilt. Ser du mange grekere som sitter i et lokale eller utenfor et lite sted med grill innenfor så gå ikke forbi, men bestill en halv kilo med for eksempel nygrillet lam. NAAMMMMMM!

Patsatzidiko
er supperestauranten. Navnet kommer av 'patsas'. Patsas betyr innvoller og innvollssuppe spises ofte i Hellas. Disse supperestaurantene er oftest åpne tidlig på morgenen. Her går fiskerene for å få et varmt måltid før de drar ut på fiske.

Snack bar
Kjent og kjært spisested for mange som ikke vet om noe annet en fast food. På disse stedene serveres de samme rettene som på de norske og det er som regel mye mat for pengene.

Pizzeria
Her får du som navnet indikerer pizza. De fleste stedene serverer også andre retter. På Korfu får du noen av de beste pizzaene i Hellas. Dette er kanskje ikke så rart siden øya sammen med de andre joniske øyene var under venetiansk herredømme i lang tid.

Souvlatzidika
Her er det virkelig kebab, soulakia eller gyros. Kjært barn har mange navn. Soulatzidikastedene serverer små grillspidd med brød, tzatziki og litt salat eller som gyros innpakket i pitabrød med salat og tzatziki.

Zacharoplasteion
Her serveres det kaker og kaffe i alle varianter. Mange av Zacharoplasteionene er en del av et bakeri. Her får du kjøpt brød, kaker, konfekt og sjokolade. Nam.

Ouzeria
Ouzeria er en bar som serverer et utvalg av mezeretter til drikkevarene. Hva som serveres kan være noen få oliven eller en bit feta eller større skåler med et stort utvalg av småretter. Dette kan være keftedes, tzatziki, feta, dolmades og mye annet. Noen av rettene finner du i min greske kokebok.

Kafeneion
Møteplass for i hovedsak greske mannfolk, men i de senere år er det stadig flere kvinner som finner veien hit. Her kan mannfolka sitte i timesvis over en kaffe og diskutere politikk og fotball eller spille terningspill.


Mat og drikke

Forretter eller meze
Tzatziki er kjent under mange navn rundt Middelhavet. Det er en dip / saus med yoghurt, agurk, hvitløk og sitron.

Taramasalata som er langt fra en salat, men en dip laget av fiskerogn, hvitløk, løk, brødsmuler, olivenolje og sitron. Hjemmelagd er den som oftest laksefarget, men innkjøpt i boks er den heller gustengrå og ikke særlig god.


På denne siden
kommer det mer om hva du kan spise og drikke i Hellas.

Mens du venter kan du jo se på mine over 50 greske oppskrifter.

foto www.corfucastaway.com På mange tavernaer er det oppvisning av tradisjonell gresk dans med mulighet til å lære noen av stegene og være med i dansen. Kanskje avsluttes kvelden på en ekte bouzokiklubb med tallerkenkasting og dyre drinker.

Hjelp meg

med å gjøre disse sidene bedre. Når du er på Korfu eller andre steder i Hellas (eller på annen måte) og kommer over opplysninger, som kan fylle ut oversikten vil jeg gjerne ha dem. Send gjerne bilder fra steder du har besøkt også andre steder i Hellas.


God reise i den greske matverden!


Opprettet 4. mars 2003 og sist oppdatert 1. januar 2012 - Copyright 20003 - 2012 © www.bradager.net

Gresk mat

Fisk er det nok av på markedet i Korfu by. Over 50 greske oppskrifter finner du på min greske oppskriftside. Fra fiskemarkedet på Korfu