Hovedsiden
Akerselva
All verdens mat
Grünerløkka
Hellas
   Fakta
   Eldre gresk historie
   Nyere gresk historie
   Kunst og kultur
   Greske spisesteder
   Greske oppskrifter
   Nyheter fra Hellas
   Parga
   Øyene
   De joniske øyer
   Dodekanesene
Korfu
Lesvos
Mytologi
Rutetider

Hellas - Dodekanesene

De Dodekanske øyer

Jaisso - kalimera!

Dodekanesene

Vindmøller på Rhodos - copyright www.faliraki-info.com

Tolvøyene , som øygruppa ofte blir kalt (dodeka=12 og nisia=øyer), ligger i den sydøstlige delen av Egerhavet tett opp mot den tyrkiske kysten. Dodekanesene består av 12 større og en rekke små øyer.

Øygruppa ble offisielt forent med Hellas så sent som 1948. To av de mest kjente og besøkte øyene i øygruppa er Rhodos og Kos. Rhodos er den største av de tolv store øyene i øygruppa. Lengst i nord ligger Patmos og den sydligste øya er Kasos.

I 1309 slo korsridderne seg ned på øygruppen. De var på øyene i 200 år. Da ble de tvunget vekk av Tyrkerne som deretter hersket over øyene i 400 år. Dodokanesene var deretter under Italia fra 1912.

Patmos

Her skal døperen Johannes ha skrevet åpenbaringen. Han ble deportert til Patmos og var der i 95-96 og han grunnla en liten kristen menighet. Johanneseklosteret og grotten hvor han fikk åpenbaringen i år 95 er noen av Hellas sine største turistattraksjoner. Hit farter og mange katolske pilegrimsreisende. Patmos er av vulkansk opprinnelse og det bor i underkant av 3 000 på denne 35 kvadratkilometer store øya. De tre mest populære strendene er Psili Amos, Kambos og Meloi. Ellers er det mange fine strender på Patmos.

Skala er den viktigste byen og havnebyen. Den ligger i en bukt midt på øya. Ovenfor havnen omtrent en times tur på beina ligger Khora. Khora er en klosterby og rommer Johannesklosteret. Halvveis til Khora ligger Apokalypsegrotten, Spileo Apokalypseos.

Øyene Lipsi (15 kvadratkilometer, Arki (6,5 kvadreatkilometer), Marathi og Agatonisi kan nås med taxibåt eller rutebåt.

Lenker til sider om Patmos kommer her.

Lipsi

På 15 kvadratkilometer har Lipsi ingenting å se men mange strender med finkornig sand. Her bor det rundt 700 mennesker. På Lipsi ligger den blå kubeformede kirken som en finner igjen på mange postkort som selges rundt hele Hellas.

I nærheten av byen ligger den populære stranden Lendou som egner seg bra for barnefamilier. Den beste stranda skal være Platys Gialos. De fleste strendene ligger litt bortgjemt men en kommer fra til dem med buss eller til fots.

Naboøyene Arki (6,5 kvadreatkilometer), Marathi og Agatonisi kan nås med rutebåt og taxibåt fra Patmos eller med turistbåter fra Lipsi

Lenker til sider om Lipsi:
Lipsi (e)
Lipsi (e) - nesten lik den ovenfor, men uten frames

Leros

Leros ligger litt nord for Kalymnos og er en frodig og gjestmild øy med nesten 8 500 fastboende, over 100 kirker og er 54 kvadratkilometer stor. Øya har 77 kilometer kystlinje men det meste av den består av klipper. Fra syd til nord er øya cirka 10 kilometer bred.

Leros har en av middelhavets største naturlige havner. Flere av disse har vært ettertraktede som flåtebaser gjennom tidene. Dette gjelder særskilt en dyp bukt på vestkysten. Her ligger havnen og byen Lakki i Lakkibukta. Det går busser fra Lakki til de fleste større tettstedene på øya. Det er daglig fergeforbindelse med Pireus og Rhodos. Til Kalymnos og Kos går det båter 4-5 ganger i uka, mens det er minst en avgang i uka til Kreta og Samos.

Leros har flere fine dype bukter. Lakki og Gourna (Leros lengste strand) på vestsiden og Alinda og Panteli på østsiden. Den viktigste byen ligger på østkysten og heter Platanos (ca 3km fra Lakki). Den ligger på høyden mellom Panteli i syd og Alinda i nord. Fra den gamle borgen, Kastro, er det en vidunderlig utsikt over øya. Kastro er en bysantisk borg som ble bygd av Johanittene. Dette er en av de best bevarte borgene i Hellas fra denne tiden.

Leros har mange strender, men de fleste har mye småstein og er vanskelig å komme fram til. Den beste stranda er Alinda. Andre populære strender er Vromolithos og Blefouti.

Artemis øy kalles Leros. Artemis var den greske jakt- og naturgudinnen. Hun ble avbildet stående mellom to dyr som hun har nedkjempet. Arteimis øy sies fortsatt å være de sterke kvinnenes øy. Det er blant annet Leros kvinner som eier det meste av marken på øya.

Gjennom historien har Leros herskere blant annet vært: romerne, bysant, korsfarene, Johannitene fra Patmos, tyrkere og ikke minst Italienerne. De siste okkuperte Lesvos i 1912 og holdt stillingen til 1948 når Lesvos igjen ble en del av Hellas. Mange av de mer velstående av innbyggerne flyktet til Kairo under den italienske okkupasjonen.

Leros ble av militærjuntan, som regjerte i Hellas i tiden 1967-1974, brukt som forvisningssted for opposisjonelle. Militærforlegningene rundt Partheni ble brukt til fangeleirer. Øya var også i mange år landets viktigste plasseringssted for mentaltsyke, siden øya har tre mentalsykehus. I tillegg ble spedalske i mange år sendt til øya. Disse tingene ga øya et dårlig rykte i en lang periode, men i dag framstår øya som en trivlig grønn øy med vennlige innbyggere.

Hovedbyen Platanos har omtrent 1 500 innbyggere og ligger nedenfor Kastro, en borg som ligger mellom buktene Aghia Marina (nordsiden) og Pandeli (sydsiden), 300 meter ovenfor. Den elste bebyggelsen på toppen skal være fra ca 700 før vår tid. Borgen ble bygget av bysantinerne og senere overtatt og endret av blant andre venesianerne, Ridderne av St. John på Rhodos (Korsridderne), tyrkerne og italienerne.

For 500 år siden bodde innbyggerne innenfor borgens murer, men etterhvert flyttet de ned til dagens torg og til Aghia Marina. Platanos har mange små gater som slynger seg oppover bergsiden.

Plantanos er en idyllisk by. Omkring torget ligger rådhuset, kaféer og butikker. Fra torget opp til Kastro går det trapp med over 200 trappetrinn.

Madonnakirken ligger inne på borgområdet til borgen Kastro har et meget berømt Mariaikon. Det blir sagt at bildet ble funnet i en båt som kom tom til Lesvos. Ikonet skal uansett hvor på øyen det ble brakt alltid havne tilbake i tyrkernes kruttkammer. Tilsist ga Tyrkerne kruttkammeret til de kristene som gjorde det om til en kirke.

Havnebyen Lakki ligger i Lakkibukten er en av Middelhavets beste naturhavner. Byen er meget ugresisk ettersom den er bygd under Mussolini under fasisttiden i Italia. Lakke var som resten av Leros under italiensk okkupasjon i tiden 1912 - 1947. Det ble bygget funkishus, en gigantisk kino for soldatene, det magnifike Hotel de Roma og andre storslagende bygninger til den lokale hærledelsen. Det ble bygd boulevarder og reist monumenter. En severdighet er den gamle klokka ved markedet.

Lakki er øyas viktigste havn. Det er her fergene fra Pireus og de øyene Leros har fergeforbindelse med legger til.

Agios Isidoros ligger i den samme vika som Gournas på vestsiden av Lesvos. Denne lille øya med et kapell minner mye om Mouse Island på Korfu.

Panteli er en liten fin fiskelandsby som ligger i den østlige delen av Lesvos ved Platanos. Mange av husene er av den tradisjonelle typen og i havnen ligger fiskebåter, det er en liten strand og flere fisketavernaer.

Alinda er den mest populære turistbyen på Lesvos. Den har en 2 kilometer lang strand. Her ligger Bellini - et tårn som ble bygd av Parissis Bellinis. Bellinis som ledet den Lesvoske kolonien i Kario under den italiensek okkupasjonen av Leros.

Partheni ligger helt nord på Lesvos. Her ligger øyas flyplass. På veien mellom Partheni og Alinda vokser det eucalyptustrær på begge sider av veien. Trærne ble plantet av italienerne.

Her ved Partheni lå det viktige Arthemistempelet i antikken. Restene av dette tempelet til gudinnen Arthemis ligger her tett inntil flyplassen. Ruinene etter templet er ikke utgrav men er datert til ca 3 800 før vår tid.

Xeroambos ligger ca 4 kilometer fra Lakki. Her ser en over til Kalymnos og det er også en lokal ferge dit. Her er det en liten fin strand og et lite kapell, Kavouradena. Kapellet ble bygd der en fisker fant et ikon av jomfru Maria sier legenden. Ikonet leget et sår etter ett krabbebit på hånden hans. Natten etter drømte han at en svartkledd kvinne sa til han at tilbakeføre ikonet til plassen han fant det. Han bygde da et kapell på stedet.

Lenker til sider om Leros:
Litt om Leros (d)
Leros.org (e) - blandet innhold med mye bilder

Kalymnos

Det bor rundt 17 000 på øya. Her er det bratte klipper som stuper rett ned i havet og flotte strender. Siden 1500-tallet har en av de viktigste næringsveiene på Kalymnos vært eksport av natursvamp. Utenfor øya ligger naboøya Telendos som er verdt et besøk. Utsikten over denne øya fra Kalymnos er fantastisk.

Kalymnos ligger bare 15 km fra den tyrkiske kysten. Det er daglige rutebåter til Pireus og Rhodos og turistbåter fra Kos. Hovedstaden heter Pothia eller Kalymnos by og ligger inne i en hesteskoformet bukt. Den ble grunnlagt så sent som i 1850-årene og har i dag rundt 11 000 innbyggere. Dykking etter svamp og salg av denne har lenge vært en inntektskilde for øya. I dag kommer bare litt av øyas inntekter fra svampdykking. Andre store inntektskilder er landbruk og turisme.

Severdigheter
Pothia har et lite bymuseum, Platia Kyprou, som ligger i det herskapshus som har tilhørt en av øyas svamphandlere. Her fins det noen arkeologiske funn.
Domkirken fra 1800-tallet, Ajos Khristos (den hellige kristi kirke), har fem sølvkupler.
Fra Pothia ser en et stort kors, som er belyst på kvelden, på toppen av fjellet. Her ligger klosteret Moni Ajion Pandon. Det var nonnene i dette klosteret som fikk reist korset. Fra klosteret er det fin utsikt over Pothia.
I nordøst ligger Jomfrugrotten. I følge et sagn skal beboerne på øya ha skjult øyas jomfruer her for piratene som herjet i farvannet. Problemet var bare at de falt gjennom grotten og ned i kanalen under denne.

Det er mange langgrunne strender på Kalymnos. De fleste strendene er singelstrender og den beste er Platys Gialos.

Lenker til sider om Kalymnos kommer her:

Pserimos

Her bor det i overkant av 50 mennesker. Denne bitte lille øya er et populært utfluktsmål fra Kalymnos og Kos. Den beste stranden heter det samme som øya og er som regel full av dagsturister. I øst ligger Matiesstranden. Fra Pserioms kan en ta en utflukt til den lille naboøya Platy. Der kan en være nesten helt for seg selv.

Lenker til sider om Pserimos kommer her.

Kos

Fiskebåter på Kos - copyright www.faliraki-info.com

Ungdommens øy er også rik på historie og vakker natur. Det bor rundt ca 28 000 fastboende her og 12 000 av disse bor i og rundt Kos by på norøstkysten. Det er store landbruksområder på Kos. Øya er knutepunktet for fergetrafikken mellom de nordlige øyene i Dodokaneserne. Kos har mange fine strender. Kos er kjent for Hippokrates, den moderne legevitenskapens far. I Kos by er det en marina med plass til 900 båter.

Den antikke hovedstaden, Astypalaia, ligger i sørvest. Den dannet sammen med Knidos og Halikamasos på Lilleasiakysten og de tre antikke byene på Rhodos, Hexapolis. I en periode var Kos under perserne, men etter nederlaget ved Salamis i 500 før vår tidsregning (fvt) ble Kos med i Det deliskattiske sjøforbund. Øya ble besatt av Alexander den stor i 336 (fvt) og ved hans død i 323 (fvt) var Kos en peiode under Egypt. I 130 (fvt) kom Kos under Roma og ble senere erkebispesete i det østromerskeriket.

På 500-tallet ble mye av Kos ødelagt av et jordskjelv og en nedgangstid fulgte. Johanniterordenen overtok Kos fra Venezia i 1306. De bygde en borg ved det som i dag er havna i Kos by. Videre er historien til Kos lik Rhodos.

Asklepieion ble bygd midt på 300-tallet før vår tidsregning (fvt). Asklepieion er helligdommen for Asklepios, legekunstens gud.

Severdigheter
Johanitterborgen i Kos by ble oppført på slutten av 1300-tallter.
Platia Platonou i østenden av havnepromenaden. Her skal Hippokrates ha plantet platanen. Treet er muligens det eldste i Europa, men det er bare rundt 500 år.

Lenker til sider om Kos:
Kos (n)
Himmla massa bilder fra Kos - her er det mange bilder (s)

Astypalea

Astypalea har er den vestligste av tolvøyene. Den har fergeforbindelse med Nissiros, Kalimnos og Amorgos (videre til Pireus). Astypalea er forbindelsesleddet mellom Dodekanesene og Kykladene. Det bor i overkant 1 000 innbyggere som har spredt seg rundt på omkring 95 kvadratkilometer på den 7 km lange øya. Øya er kjent for den gigantiske borgen Kastro. Denne er en av de best bevarte i hele Hellas.

Hovedbyen heter Khora og havna er Skala som ligger i en sandbukt nedenfor Khora. Herfra er det en trappegate opp til torget i Khora. Borgmuren på borgen Kastro er prydet med Quirinienes våpenskjold. Quirinifamilien var en venetiansk adelsfamilie som hersket på Astypalea i en 400 års periode. Inne i borgen er det to kirker og rester etteer et bolighus.

Her er det mange fine strender, men ikke alle er like lett tilkommelig. En av de mest kjente er Livadia den ligger en 20 minutters fottur sørvest for Khora. Dsanaki er en annen populær strand som ligger nye 20 minutter lenger borte.

Lenker til sider om Astypalea:

Nisyros

Rundt 1 100 innbyggere bor på denne 40 kvadratmeter store øya som ligger mellom Tilos og Kos. På øya er det en vulkan og vakre fjellandsbyer. Her er det flere turveien og du kan gå ned i vulkankratre. Her kan du kjenne dunsten av svovel og noen steder putrer det fortsatt. Denne vulkanøya har ikke mange fine strender. De sydvendte fjellsidene er meget fruktbare. Her er det vindruer, olivenlunder og fikenlunder og landbruket er en viktig næringsvei. Ellers brytes det ut pimpestein fra den lille naboøya Jyali.

Havnebyen Mandraki er også det administrative senter på øya. Her kommer og går rutebåtene til Jyali, Kos og Rhodos. Det er mange spennende trange gater i den gamle bydelen. Det er ellers ikke mye å se på øya bortsett fra vulkanen. Det er et lite lokalhistorisk museum i Mandraki og ovenfor byen ligger johannitterborgen fra rundt 1320 og et kloster.

Vulkankrateret er ellipseformet og er 1,5 x 3,5 km. Deler av krateret er oppdyrket. Krateret ligger ved den lille landsbyen Nikia over 400 meter over havet. Nede i krateret er det forsatt uslipp av svoveldamp og du kommer ned ved å følge veien som går langs kraterkanten. Her er det svart sand og steiner etter vulkanutbruddene, men øya har en fin strand med svart sand som heter Pahia Ammos.

Lenker til sider om Nisyros kommer her.

Tilos

Øya skal en gang vært bebodd av minielefanter som levningene etter disse kan sees i det lille elefantmuseumet. I dag bor det litt over 300 på den 63 kvadratkilometer store øya. Hovedbyen heter Livadia og den har en bra singelstrand. Eristos er av de beste strendene, men det finnes mange bra strender rundt om på Øya. Klosteret Agios Padeleimonas ligger vakkert til og turen ditt er en fin opplevelse.

Havnebyen Livadia ligger i en bukt sørøst på Tilos. Her er det forbindelse til Kos, Rhodos og Nisyros. I det frodige innlandet dyrkes det blant annet mandler og tobakk og øya er mellomstasjon for mange trekkfugler som flere av de andre øyene i området.

I Megalo Khorio den gamle hovedbyen på øya (ca 8 km fra Livadia) ligger det et museum som har forsteinede knokler fra minielefantene som tidligere levde på øya.

Ved Agios Antonis stranden kan en se rester av menneskeskjeletter ved lavvann. Det er flere bra strender på Tilos.

Lenker til sider om Tilos kommer her.

Symi

Symi by -Symi - copyright www.faliraki-info.com

Pastellfagede hus faller nedover fjellskråningene. Luften blandes med lukten av nygrillet fisk og friske urter. Havnen i den største byen Gialos (eller Symi by) ligger innerst i en hesteskoformet og er meget vakker bukt. Byen er et fantastisk skue når du kommer inn til byen med båt. I havnen ligger det små fiskebåter og bak havnepromenaden er det mange smale og fargerike smug.

Det bor rundt 2 500 fastboende på Symi som ligger nordvest for Rhodos og er på 58 kvadratkilometer. Historisk er historien til Symi lik historien til Rhodos. For rundt 100 år siden var øygruppens administrative senter og hadde 30 000 innbyggere. Symi er en av de flotteste øyer i Hellas. Det er ikke mange veien på øya, men det mange stier hvor en kan tilbringe en fredlig dag.

Symi by er en stille og fredelig by store deler av dagen, men på formiddagen når turisthordene kommer fra Rhodos på dagsturer og skal finne en båt for å bringe dem til noen av de små bortgjemte strendene på Symi. Når disse dagsturistene igjen har forlatt Symi senker roen seg igjen over øya. Er du så heldig at du har fått tak i et rom for en dag eller to kan du nå finne deg en plass på en av de mange tavernaen og nyte ettermiddagen med en frappe eller en ouza.

Det er relativt enkelt å finne et sted for overnatting på Symi om du er raskt ute når fergen legger til kai, men øya har ikke mange overnattingsmuligheter. Dette skyldes at det ikke er vann på øya og det leveres med tankskip fra Rhoods.

I Symi by ligger det et sjøfartsmuseum. Symi var i lang tid kjent for sin svampeksport. De reiste rundt og solgte svampene.

Høyt ovenfor havnen ligger en tradisjonell landsby, Chorio. Denne er nesten uberørt av turist invasjonen. Herfra kan du gå ned til Pedistranden. Etter en tur på rundt ett kvarter er du på en liten fin strand med fin sand, noen få tavernaer og barer.

Symi blir og kalt 'sagaenes øy' og øya har en sentral plass i landets historie. Traktaten som ga Dodekanesene tilbake til Hellas etter det andre verdenskrig ble undertegnet i en av restaurantene i havnen Gialos. Tidligere ga skipsbygging og svampfiske betydlige inntekter til Symi, men i dag er det turisme som er den viktigste inntektskilden. Det er i hovedsak dagsturister som kommer fra Kos og Rhodos.

Beste strand er Nanou. Symi har ikke lange sandstrender. Det er mange fine små bukter med små idylliske strender og mange fine steder for snorkling. Sjørarenes skyddshelgen Taxiarchis Mixalis Panormitis ligger i Klosteret i Panormitis.

Lenker til sider om Symi:
Symi-island.com - innholdsrik side med mye nyttig informasjon

Kalki

Svampfiskeøya Kalki ligger 16 kilometer vest for Rhodos. Her bor det noen få mennesker. Som mange av de små øyene i området var svampfiske en viktig næringsvei. Det bor omkring 300 fastboende på Kalki. Øya har ikke eget ferskvann og som på Symi importeres dette fra Rhodos.

Det er bare en landsby på øya. Denne ligger i sørøst og heter Emborio. Den er en gammel fiskehavn. Det er fergeforbindelse med Rhodos daglig.

Lenker til sider om Kastelorizo kommer her:

Alimia

Denne ubebodde øya ligger 12 kilometer vest for Rhodos. Øya er ubebodd og det har den vært siden siste verdenskrig. Beboerne på øya drev med sabotasjeaksjoner mot italienske ubåter som lå utenfor Alimia. De ble oppdaget og deportert til naboøya Kalki og Rhodos. I dag er det dagsturister fra naboøyene Rhodos og Kalki og fastboende (inntil slaktetid) sauer som befolker øya.

Lenker til sider om Alimia kommer her:

Rhodos

Kart over Rhodos - copyright www.faliraki-info.com

Rhodos er den største øya i Dodekanesene og har nærmere 100 000 fastboende. Byen Rhodos ligger på nordsiden av øya og har en koselig gamleby og mye å se på. Rhodos by er en turistmaskin med moderne butikker, flotte restauranter og et pulserende fornøyelsesliv. 'Solgudens øy' skryter av over 300 soldager i året.

Etter at korsridderne ble fordrevet fra Jerusalem og Kypros gikk de i land på østkysten (kharaki) av Rhodos i august 1309 og dro videre til Rhodos by. De bygde forsvarsverker rundt om på øya og delte Rhosos by i to. De to delene var Ridderbyen og i halvsirkel rundt denne lå handelsbyen. I over 200 år forsvarete johannittene seg mot angrep, men de måtte tilsist gi etter for Süleman den store som inntok byen etter et halvt års beleiring.

Lindosakropolisen er en av de mest besøkte severdighetene utenom Rhodos by. Rhodos byr og på en mengde fine strender og de fineste ligger på østkysten. Midt i Rhodos by finner du Elli-stranden.

Petaloudes (sommerfulgdalen) er et annet meget besøkt utfluktsmål. I denne frodige dalen med små vannfall og innsjøer vokser ambratreet. Dette treet har en tyktflytende kvae som tiltrekker seg sommerfuglene.

Lenker til sider om Rhodos:
www.faliraki-info.com - historie, verdt å se, strender og mye bilder - nyttig side (e)
Discover Rhodos (e)
Rhodos.com (e) - meget innholdsrik side med kart og annen informasjon (e)
Rhodosisland - bra side om Rhodos (e)
Rhodos fra Greekhotell.com (e)
On Rhodos (e)
Rhodos municipa art gallery (e)
Webcamera Rhodos (e)
Stoff om Rhodos, seilferie og Pelepones
Lindianet internet Cafe (e) - stoff om Lindos og området rundt
Rhodos travel revue (e)
The Colossus of Rhodes (e)
The Search for the Colossus of Rhodes (e)
The Colossus of Rhodes (e)
Colossus of Rhodes (e)
The Colossus of Rhodes (e)
Rhodosinfo.com (e)

Karpathos

Karpahtos - copyright www.faliraki-info.com

Karpathos har en 150 kilometer lang kyst med mange fine strender. Det er en karrig fjelløy med mange små landsbyer og rundt 6 000 innbyggere og et landareal på 300 kvadratkilometer. Øyas utforming er rektangulær og den høyeste toppen på denne fjellrike øya er Limmi på 1214 meter.

Karpathos ligger mellom Rhodos og Kreta og har flyforbindelse med Aten, Rhodos og Kasos. Flyplassen ligger helt sør på øya. Ferger går til Pireus, Rhodos, Kasos og Kreta.

På grunn av den isolerte beliggenheten er mange av de gamle tradisjoner og øyas opprinnelige preg bevart. Livet på denne øya var vanskelig og tøft. Mange utvandret til USA på 1900-tallet.

Pigadia eller Karpathos by ligger på sydkysten. Den er hovedhavnen på øya. Vrondi er en fin strand i utkantenen av Pigadia. Andre viktige landsbyer på Karpathos er Menetes og Arkasa. Arkasa skal være det tidliger antikke Arkesia. Her ligger det en ruin fra 5-6 århundre. Pilos noen kilometer lenger mot nordvest ligger Piles med utsikt til naboøya Kasos i vest.

Den berømte byen Olimbos ligger høyt oppe i fjellet. Det er bare mulig å nå landsbyen fra den lille havnebyen Diafani. Den ble bygd der for å være beskyttet mot piratene som stadig angrep øyene. Fortsatt går mange i byen i de gamle tradisjonelle draktene til hverdags. Her ligger et folkemuseum i et tradisjonelt Karpathoshus.

Finiki og Amfiarti er fine strender på sydvestkysten. På østkysten ligger strendene Agios Nikolas og Apela og i sydøst Agia Irini. Den beste stranda skal være Lefkos som også kalles the Golden Sands Beach.

Lenker til sider om Karpathos:
Karpathos. (n)
Karpathos (d) - med mye historie
Karpatos.com (e)
Aegean om Karpathos (e)
inKarpathos.com
Karpathos.org (e)
Olybos-nord Karpathos bilder. En reise av Minas Diamandis (e)
Bilde fra en reise til Karpathos (n)

Kasos

Kasos er ferieøya for mange grekere som har utvandret til Australia og USA. Øya har 1 200 fastboende som deler 65 kvadratkilometer. Kasos ligger lengst syd av de Dodokanesiske øyene. Noen av de beste strendene er vanskelig tilgjengelige.

Den største byen er Fri og ligger midt på øya i nord. Her går det ferger til Kreta, Karpathos, Kalki og Rhodos. En kilometer mot vest ligger det en småflyplass hvor det går rutefly til Rhodos daglig og noen gangen i uken til Karpathos.

Lenker til sider om Kasos kommer her:

Kasteloriso - Mejisti

Denne lille øya på bare 9 kvadratkilometer med 210 fastboende ligger kloss opp til Tyrkia og er vanskelig å komme til. Til havnebyen Mejisti som ligger inne i en trang bukt mot nordøst går det ferger til Rhodos, og til Tyrkia.

Her er det ingen strender, men det er mange fine klipper som en kan bade fra. Det er to små øyene utenfor Kasteloriso, Ro og Strongly, som kan nås med turbåter.

Lenker til sider om Kastelorizo kommer her:


Opprettet 7. juli 2003 og sist oppdatert 1. januar 2012 - Copyright 2003 - 2012 © www.bradager.net


Gresk mat

Fisk er det nok av på markedet i Korfu by. Over 50 greske oppskrifter finner du på min greske oppskriftside. Fra fiskemarkedet på Korfu