Hovedsiden
Akerselva
All verdens mat
Grünerløkka
Hellas
   Fakta
   Eldre gresk historie
   Nyere gresk historie
   Kunst og kultur
   Greske spisesteder
   Greske oppskrifter
   Nyheter fra Hellas
   Parga
   Øyene
   De joniske øyer
   Dodekanesene
Korfu
Lesvos
Mytologi
Rutetider

Hellas

Dette er inngangssiden til mine sider om Hellas, Korfu og de andre greske øyene.

jiasso

Trykk for større bilde! - copyright www.bradager.net

Hellas ligger i det sydøstligste hjørnet av Europa på spissen av Balkanhalvøya. Landet er en kombinasjon av fastland og øyer. Det er et land av kontraster. Her finner du antikk gresk historie og dagens livlige turistliv. Her er det fjell, jordbruksland og deilige strender. Vi møter fjell og hav og her i dette landet møter øst møter vest. Hellas har Europas lengste kysten og rundt 2 000 øyer. Medregnet øyene er kyststrippa nesten 14 000 km lang. Du skal være langt inne i Hellas om du skal ha mer enn 200 kilometer til havet og går du opp i fjellene vil du alltid se havet.

I den sørligste delen av Hellas er det riktig Middelhavsklima, mens det i nord er det kalde vintre med snø. Den greske faunaen er variert. På vestsiden ligger det Joniske hav. Her er de grønne hvor Joniske øyene med den grønne øya Korfu. Det er mye nedbør og et svalt klima på denne siden av fastlandet. På østsiden av fjellene på fastlandet er det tørrere og mye mindre nedbør på grunn av fjellene. I områdene mot Tyrkia og på Kreta er klimaet tørt med vinder fra Afrika.
Bakgrunnsstoff og fakta om Hellas og linker Hellas finner du på faktasiden.

Eldre gresk historie

Over 5000 års historie historie. Allerede i den yngre steinalder begynte de første tegnene på siviliserte samfunn utviklet seg. Det ble bygd enkle steinboliger og rundt 3500 før vår tid (fvt) ble det bygd festningsverk rundt små bysamfunn.
Glimt fra eldre gresk historie.

Nyere gresk historie

25. mars 1821 starter det moderne Hellas historie. Denne dagen brøt frihetskrigen mot tyrkerne ut. Grekerne feirer også en annen viktig dag som sin andre nasjonaldag. I 1940 angrep Mussoliini Hellas fra Albania og stilte et grekerne et ultimatum. Hitler og hans allierte seiret på alle fronter. Storbritania begynte å bli alene i mot aksemaktene. Da sa den greske daktatoren Metaxas 'ochi' - nei til Mussolini og Hellas ga italienerne et nederlag. Dette er grunnen til at grekerene i dag feirer 28. oktober som sin nasjonaldag ved siden av 25. mars.
Den moderne greske historien.

Kunst og kultur

I Hellas møter Europa og Østen hverandre. Maten har mye til felles med maten i Mellomøsten. Her kan du få kebab, vindolmades, baklava, yougurtdip(tzatziki) og mange andre kjente retter som en finner i Midtøsten. Ja, til og med musikken er svert lik.
På denne siden har jeg samlet noen linker som kan være til nytte for deg som er bryr deg om kultur, kunst, mytologi og relgion.

Greske spisesteder

foto www.castaway.com Gateselgere som selger grillet mais er et vanlig syn i de fleste greske byer. Mat er for grekerne en viktig del av livet. Med solmodne tomater, ekstra virgin olivenolje, ferske urter som basilikum, oregano og andre gode urter og ikke minst den gode greske yoghurten. Hvorfor ikke bruke tid på god mat og drikke. En lunsj med gresk salat og en 1/2 kilo (grekerne bruker fortsatt kilo som mål på drikke) retsina med soda på en taverna ved stranden gjemt bort fra solen en liten stund. Hva er vel bedre?
Over 50 Greske matoppskrifter har jeg samlet på min greske meny.

Grekernes søndagslunsj varer lenge og aftensmåltidet på tavernaen begynner sent og varer til tidlig på natt. Her samles barn, unge og voksne. Hele familen går ut sammen med naboer og venner. Grekerne elsker lange måltider. Du finner den beste maten på steder hvor det er mange grekere og få turister. Utestedene er av forskjellige kategorier der som her hjemme.


Hvor går en greker når han vil ha en kaffe, øl, soulakia eller en bedre middag? Gresk taverna har jeg kalt min oversikt over forskjellige typer serveringsteder du finner i Hellas og hvilke retter du får servert på dem.

De greske øyer

Øyene har en egen side med stikkord og flere av øyene har egne sider. To øygrupper er skilt ut som egne tema og har mer informasjon enn øyoversikten. Korfusidene er noen av de mest innholdsrike på nettet. På disse finner du oversikt om det som er å se på Korfu, oversikt over alle strendene, sport og aktiviteter, oversikt over stedene rundt på øya og mye mer.

På denne siden finner du en kort informasjon om de forskjellige øygruppene og fakta om disse. Det vil etterhvert bli en egen side for hver øygruppe og noen av øyene vil få egne sider. Hittil er det laget et egen side for De joniske øyer og Dodekanesene (Tolvøyene) med linker til nettsteder som omhandler disse. Jeg har laget 11 sider om Korfu som du finner på dette nettstedet.
Den greske øyverden gir deg et hav av muligheter og du kan starte reisen her.

Gresk mat i Oslo
Alexandros Welhavens gate, tel 22 20 96 08


Siden er opprettet 10. mars 2004 og sist oppdatert 1. januar 2012 - Copyright 1999 - 2012 © www.bradager.net


Gresk mat

Fisk er det nok av på markedet i Korfu by. Over 50 greske oppskrifter finner du på min greske oppskriftside. Fra fiskemarkedet på Korfu