Hovedsiden
Akerselva
All verdens mat
Grünerløkka
Hellas
   Fakta
   Eldre gresk historie
   Nyere gresk historie
   Kunst og kultur
   Greske spisesteder
   Greske oppskrifter
   Nyheter fra Hellas
   Parga
   Øyene
   De joniske øyer
   Dodekanesene
Korfu
Lesvos
Mytologi
Rutetider

Jaisso - kalimera! Øyene!

På denne siden finner du en kort informasjon om de forskjellige øygruppene og fakta om disse. Det vil etterhvert bli en egen side for hver øygruppe og noen av øyene vil få egne sider. Hittil er det laget et egen side for De joniske øyer og Dodekanesene (Tolvøyene) med linker til nettsteder som omhandler disse.

På www.bradager.net er det 11 sider som omhandler Korfu.

Jaisso - kalimera!

Trykk for større bilde! - copyright www.bradager.net

Hellas ligger i det sydøstligste hjørnet av Europa på spissen av Balkanhalvøya. Landet er en kombinasjon av fastland og øyer. Det er et land av kontraster. Her finner du antikk gresk historie og dagens livlige turistliv. Her er det fjell, jordbruksland og deilige strender. Du møter fjell og hav og her i dette landet møter øst møter vest.

Hellas har Europas lengste kyst og rundt 2 000 øyer, men bare en liten andel er bebodd. Medregnet øyene er kyststrippa nesten 14 000 km lang. Du skal være langt inne i Hellas om du skal ha mer enn 200 kilometer til havet og går du opp i fjellene vil du alltid se havet. Landet grenser til Albania (282 km), Bulgaria (494 km), Tyrkia (206 km) og Makedonia som tidligere var en delstat i Jugoslavia (246 km).

I den sørligste delen av Hellas er det riktig Middelhavsklima, mens det i nord er det kalde vintre med snø. Den greske faunaen er variert. På vestsiden ligger det Joniske hav. Her ligger de grønne hvor Joniske øyene med den grønne øya Korfu. Det er mye nedbør og et svalt klima på denne siden av fastlandet. På østsiden av fjellene på fastlandet er det tørrere og mye mindre nedbør på grunn av fjellene. I områdene mot Tyrkia og på Kreta er klimaet tørt med vinder fra Afrika.

 

Litt info om denne siden

På denne siden finner du en kort informasjon om de forskjellige øygruppene og fakta om disse. Det vil etterhvert bli en egen side for hver øygruppe og noen av øyene vil få egne sider. Hittil er det laget egne sider for De joniske øyer, Sporadene og Dodekanesene (Tolvøyene) med linker til nettsteder som omhandler disse.

På www.bradager.net er det 11 sider som omhandler Korfu.

Har du synspunkter på sidene eller finner feil på linkene så gi meg beskjed. Jeg tar med glede i mot tips, bilder, lenker og reisestoff som jeg kan bruke på denne og de andre sidene mine.

På de andre sidene om Hellas finner du alt fra reiseguider til greskkurs på nettet, fra aviser til ferge- og busstider. Du finner også en link til min greske kokebok slik at du kan prøve noe av maten før du drar eller gjennoppfriske smakene når du kommer tilbake.

De joniske øyer

Ithaki

Ithaki er kjent som hjemøya til Odysseus. Øya er skilt fra Kefalonia med en 2 til 4 kilometer bred kanal. Østsiden av øya er grønn med fine strender mens vestkysten er bratt og ufruktbar.
Mer om Ithaki og linker finner du på mine sider om De Joniske øyer.

Kefallonia

737 kvadratkilometer gjør kefallonia til den største av De joniske øyer. Den høyeste fjelltoppen er 1 628 meter. Kefallonia var med i det atenske forbund og kom under Roma i år 189 før vår tidsregning.
Mer om Kefallonia og linker finner du på mine sider om De Joniske øyer.

Korfu

Alt du trenger å vite om Korfu finner du på mine sider om denne grønne øya. Her finner du også lenker til andre sider som omhandler Korfu.
Mer om Korfu og linker finner du på 'Korfu - Middelhavets perle' - mine egne sider om Korfu

Lefkas

Lefkas er skilt fra fastlandet med et smalt sund med en bru over til fastlandet. På østkysten er det mange små øyer og holmer. Vestkysten har bratte fjellsider og flotte strender.
Mer om Lefkas og linker finner du på mine sider om De Joniske øyer.

Zakynthos - Zante

er den sørligste av de Joniske øyer. Den har fått navnet fra Dardanos sønn, kongen av Troja som skal ha bygd den første byen her ifølge myten. Øya er på ca 400 kvadratkilometer og har en kystlinje på 123 km.
Mer om Zakynthos og linker finner du på mine sider om De Joniske øyer.

Paxi

Paxi er den minste av sjuøyene og nærmeste nabo til Korfu. Den ligger sør for Korfu. Øya er grønn og er omgitt med krystallklart blått hav. Innbyggerne er hyggelige og selv om det er mange tilreisende er det alltid mulighet for privat innkvartering. Øya er 4 km bred og 10 km lang.
Mer om Paxi og linker finner du på mine sider om De Joniske øyer.

Kythera

Her kommer det litt om Kythera.
Voyage to Kythera - historie, bilder og annet (e)

Kykladene

Kykladene er synonymt med den øygruppa de fleste forbinder med øyloffing. Det er rundt 30 bebodde øyer i øygruppa og de er meget forskjellige. Det blåser mye på øyene i kykladene. Øyene var i antikken meget betydningsfulle i samfunnslivet.

På Kykladene møtes en av klipper som reiser seg opp fra et krystallklart vann. Husene i byene er som oftest hvitkalket og ofte omgitt av vindmøller. Det fins mange antikke ruiner og gamle klostere. Strender med gyllen sand finner en omtrent overalt i dette øyriket.

Andros

Andros er den nest største øya i Kykladene etter Naxos. Dette er øygruppas nordligste punkt og ligger øst for halvøya Evia og nord for Tinos. Her merker en godt Meltelinen. Denne vinden er kjent som Middelhavets vind. Den er mest merkbar på sensommeren, men den er aktiv også tidligere på sommeren. Det bor rundt 9 000 mennesker fast på Andros. Øya er en av Atenernes ferieøyer og mange fra Aten har feriehus på øya.

Andros by, som er hovedbyen på øya, kalles her som mange andre steder Chora. Den ligger på en klippeodde og lengst ute på klippen ligger det en ruin venetiansk fort fra Middelalderen. Gamlebyen er betagende og den er typisk kykladisk med labiyrinter av smale gater mellom hvitkalkede hus med blå dører og vinduskarmer.

Andros by har nest flest registrerte skip i Hellas etter Pireus og øya kalles også "sjømennens øy". Kildevannet Sariza tapppes fra kilden ved Apikia som ligger fem kilometer fra Chora. Det er to strender i byen. Nimborio er en smal ikke altfor stor strand nedenfor en mye trafikkert vei. Vannet er ikke noe særlig. Da er Choras andre strand å foretrekke. Den ligger idyllisk til med rent vann og mange tilbud.

Turistsenteret på øya er Batsi og det ligger i le av 1 000 meter høye fjell. Den ligger åtte kilometer fra Chora og er en gammel fiskelandsby. I dag er denne tidligere lille landsbyen fullstendig dominert av turisme. Landsbyen har en strand midt i byen.

Andre strender på Andros er blant annet Gialia som ligger rundt 40 minutter til fots fra Chora. Agios Petros er langgrunn og barnevennlig. Den ligger utenfor Gavrion på veien til Batsi og har flere aktiviteter. En annen strand på ved den samme veien er Chrysi Ammos. Det finnes også flere bortgjemte og spennende strender som en må ta båt for å besøke.

Fergebyen på øya er Gavrion på vestsiden. Den ligger inne i en bukt ganske langt nord omkring 35 km fra Chora. Det går busser mellom byene flere ganger om dagen. Fergene går til Rafina på fastlandet 2-3 ganger om dagen og tar i overkant av 2 timer. Fra Rafina er det bussforbindeles til Aten og det tar ca 1 time dit. Det går også flere ferger daglig til Tinos og Mykonos. Noen ganger i uken til Syros, Paros og Naxos. Det er også ferger til mange andre øyer men disse går ikke så ofte.

Lenker til sider om Andros:
Andros.com (e) - tar for seg flere reisemål på øya
www.andros.gr - historie, bilder, informasjon og annet på engelsk, tysk og gresk

Syros

Litt vest for Mykonos ligger Syros. Navnet kommer av 'sur' som betyr klippe. Det er en vakker, men karrig, klippeøy. Syros ligger øst for Kythnos og litt sørøst for Tinos. Det bor over 20 000 på denne 85 kvadratmeter store øya. Øya er mye besøkt av ferierende grekere og den er fortsatt ikke den mest besøkte av øyloffere.

Utenfor Ermoupoli ligger et større skipsverk som i over 150 år har skapt velstand på øya sammen med den fine havnen. Selv om øya er karrig er store områder utbygd med drivhus og kunstig vanning hvor det dyrkes blant annet squash, auberginer og tomater. Syros er faktisk en av Hellas viktigste grønnsakprodusenter.

Ermoupoli er administrasjonsbyen på Syros. Den ligger på østsiden omtrent midt på øya ved en bukt. Flyplassen ligger på den andre siden av bukta ved Mana. Over halvparten av innbyggerne på Syros bor i Ermoupoli. Byen har mange kafeer, barer og tavernaer langs med havnen og på Miaouli. Miaouli er torget foran det lysegule rådhuset som har en 15 meter bred maromrtrapp og seks doriske søyler. Byggingen av huset tok over 20 år fra starten i 1876.

De fleste turistmålene ligger på vestkysten. Galissas er et populært turistmål som ligger skrått over øya fra Ermoupoli inne i en bukt. I Galissas er det to campingplasser og to strender. Den ene ligger midt i byen og er langgrunn. Mellom Galissas og Ermoupoli er det rundt 20 avganger i døgnet fra tidlig morgen til sent på natt.

Strendene på Syros er bra og det er mange av dem. Ved Kini som ligger rett vest for Ermoupoli har flere langgrunne strender. I Ermoupoli ligger det en liten strand ikke langt fra fergekaien, ved torget Kanari. Mellom Finikas og Komito ligger det flere greie strender.

Syros har flere fergeavganger om dagen til Pireus, Tinos, Lavrio og Mykonos. Det går daglige ferger til Heraklion, Rafina, Paros og Naxos. Det går og ferger til en mengde andre øyer en eller flere ganger i uken. Syros har og flyforbindelse med Aten.

Lenker til sider om Syros kommer her.

Delos

Delos sies og være Hellas kulturelle vugge. Her er det ingen fastboende og er på bare 3,5 kvadratkilometer. Øya er et populært utfluktsmål. Her kan du studere statuer, templer, amfiteater og mosaiker. Øya har ingen strender så du får vie tiden til kulturelle sysler.

Delos har siden 1990 stått på Unescos liste over vår historiske arv. Naboøya Renia måtte i sin tid overta gravide og døende fra Delos etter at Aten bestemte i 426 før vår tidsregning bestemte at det var forbudt å føde barn og dø på hellige Delos.

Den dag i dag er det forbudt å overnatte på Delos. Det går turbåter fra naboøya Mykonos flere ganger i timen om formiddagen med retur ute på ettermiddagen. Det er ingen butikker på Delos så ta med matpakke og drikke.

Lenker til sider om Delos kommer her.

Kimolos

Like ved Milos ligger Kimolos. Det er den mest fjellrike øya i Kykladene. Fjellene og store deler av fjellverden er hvitfarget etter kalken som har vært en stor inntektskilde for øya. Det er også flere medisinske kilder på Kimolos. De 700 fastboende deler et areal på 38 kvadratkilometer. Her er det få turister. Beste strand er Goupa.

Hovedbyen Chora er i tradisjonell kykladisk stil. Her det hvite hus med blå vinduskarmer og dører. I havene og i bøtter og kar rundt husene er det blomster og i bakgrunnen er den blå himlen.

Det er fortsatt ikke mye turisme på Kimolos selv om øya har flere fine og lite besøkte strender. Kjente strender er Psathi, Prassa, Limni, Bonatsa, Klima, Aliki og Monastriria.

Det går ferjer fra Pireus og Milos (Apolonia).

Lenker til sider om Kimolos kommer her.

Mykonos

Nord for Naxos ligger Mykonos med sin skjønnhet, vindmøller, skrenter og fjell, fine hus og rundt 6 500 vennlige fastboende på rundt 90 kvadratkilometer flate. Øya er kjent for sitt hektiske fornøyelsesliv og høye prisnivå. Pelikanene på øya er dens maskoter og det er mange vindmøller på øya.

Den største byen er en trivelig by som ligger på vestkysten og bærer navnet Mykonos. Mykonos by er vakker med sine hvitkalkede hus. Denne byen er vel en av de mest avfotograferte i Hellas. Nede ved havet ligger byens flotte og en av øyas vakreste strender.

På sørsiden ligger de populære turiststedene Elia, Plati Gialos og Ornos. Her finner du mange flotte gyllengule sandstrender.

Beste strand er Paradise Beach, men dessverre er den som de fleste andres strendene overbefolket. Hit går det badebåt fra Platis Yialos og en rekke andre strender. Agios Ioannis ligger like ved Ornos og er en småsteinsstrand. Det er mange fine strender på sørskysten.

Det er flere daglige ferger til Pireus, Rafina, Syros, Andros, Naxos, Paros og Santorini og en ferge om dagen til Kreta. Flere ganger i uken går det ferger til Thessaloniki, Amorgos, Kalymnos, Ios og Skathos. Det går fly til Aten hver dag og flere ganger i uken til Rhodos, Santorini og Kreta.

Lenker til sider om Mykonos kommer her.

Serifos

Hovedbyen på Serifos er Chora eller Serifos by som klammer seg til fjellveggen. Fra havnebyen Livada går det en trapp, som ser hugget ut for hånd i fjellet, opp til Serifos.

Ved Livadi ligger stranden med samme navn. I nærheten ligger også Karavi som også er mye brukt av naturister. Andre strender er Ganema og Megalo Livadi.

Fergehavnen i Livadi har flere daglige ferger til Pireus og fergeforbindelse med blant annet Milos, Kimolos, Milos og Sifnos. Nærmeste flyplasser er på Paros og Milos.

Lenker til sider om Sikinos kommer her.

Sifnos

Denne lille øya på 90 kvadratkilometer har i overkant av 2 000 innbyggere. Sifnos er fra gamelt av kjent for sin fine keramik av god kvalitet.

Hovedbyen er Apolloia som ligger midt på øya. Her er det et kunstmuseum. Det er lite å se på Sifnos, men den lille byen Kastro er verdt et besøk. Kastro har små trange gater og ligger fint til i terrenget og har et lite arkeologisk museum.

Det er mange bra badesteder på Sifnos. Her kan en finne sin egen lille vik eller sandstrand. Den beste stranda skal være Platys Gialos.

Havnebyen Kamares ligger langt nord på vestkysten. Ferger går flere ganger om dagen herfar til blant annet Pireus, Milos, Serifos og Kythnos. Til Santorini, Ios med flere går det flere ferger i uken. Det er også fergeforbindelse med Kreta. Sifnos har ikke flyplass og de nærmeste er på Paros og Milos.

Lenker til sider om Sifnos kommer her.

Paros

Det er rundt 8 000 mennesker som deler på den 192 kvadratkilometer store øya. Paros ligger rett vest for Naxos. Paros er et knutepunkt for fergetrafikken. I antikken var øya kjent for sin fine marmor. Paros høyeste fjell er på 771 meter. Det er en del produksjon av får og storfe på øya. Ellers produseres det rødvin og olivenolje på Paros.

Hovedbyen på Paros er Parikia. Byen domineres av en stor vindmølle som er kjent fra postkort som tusener av oss har mottat av venner som har besøkt øya. Byen er en av de mest sjarmerende i Kykladene og parkanlegget ved havnen er et eneste stort venterom for øyloffere på vei til neste øy.

Ekatontapyliani, de hundre porters kirke, er en bysantisk katedral fra 500-tallet. Kirken ble restaurert på 1960-tallet etter gamle tegninger. Kirken ble bygd på ordre fra moren til keiser Konstantin til ære for Jomfru Maria som ble reddet fra en storm ved å gå i land på Paros. Ved kirken ligger et arkeologisk museum.

På vestsiden ligger hovedbyen Parikia og på nordkysten ligger en vakker fiskelandsby som heter Naoussa. Det er bra bussforbindelser mellom de to byene som ligger 10 kilomter fra hverandre. I Naoussa spilles det hver 23. august et spill til minne om den tyrikiske invasjonen på Paros i 1770-tallet.

I det indre av Paros ligger øyas tidligere hovedby, Lefkes, som er den høyest beliggende byen på Paros (200 meter). Her er det mange gamle hus og kirker. De gamle marmorbruddene ligger i Marathi som ligger mellom Lefkes og Paroikia. Her ble det brutt marmor til mange av de kjente byggverkene i antikken. Produksjonen ble nedlagt på 1400-tallet.

Sommerfugldalen 'Petaloudes' er et populært utfluktsmål i juni - august. Da kommer det mengder av sommerfugler hit for å parre seg og senere dø. Det går lokalbuss fra Paroikia, men du må gå de siste 1,5 km før du kommer fram til dalen.

Det er mange lange sandstrender med fin sand og klippestrender. Flere av strendene er blant de beste i Hellas for vindsurfing. Den best kjente av disse er Chrissi Akti på sørøstkysten. Rundt hele øya er det store og små strender, mest kjente er Kolymbitres. Andre kjente strender er Lageri og Monastiri.

Minst seks daglige ferger til Pireus, Santorini og Naxos. Ellers en eller flere daglige ferger til Rafina, Mykonos, Syros og Tinos. Det er en eller flere ukentlige fergeavganger til mange andre øyer. Flere fly om dagen til Aten.

Lenker til sider om Paros:
AegeanStyle.com (e) - med litt av hvert og mye bilder fra plasser på øya
Paros-online.com - bra side med mye informsjon og bilder (e)
Travel-to-paros.com - side med variert innhold (e)
Parosweb.com - noe nyttig men mye reklame (e)

Naxos

Naxos ligger sør for Mykonos og øst for Paros. Dette er den største av Kykladene i utstrekning og det bor rundt 18 000 på øya. Disse deler på 450 kvadratkilometer land. Her er det grønne daler, noen av de vakreste sandstrender i Hellas og høye fjell.

5 000 av innbyggerne på øya bor i Chora eller Naxos by som tidligere het Kaliopolis. Den gamle kirken og gamlebyen i Naxos by er et populært utfluktsmål. En annen severdighet er den marmorerte tempelporten "Portara" til venstre for havnen.

Det er mange fine strender på Naxos og de fleste er sandstrender. I Naxos by ligger Agios Giorgiu som er en sandstrand. Denne er ikke spesielt fin og det er alltid mye folk her. De beste strendene ligger sør for Naxos by og en av de første er Agios Prokopios som er den mest populære på Naxos. Nedover fra Naxos by er det flere strender som henger sammen. Der en slutter, begynner en annen slik som Agios Prokopios som blir til Agia Anna som igjen blir til Maragas osv.

Minst fire ferger om dagen til Pireus og Paros. Flere daglige avganger til Ios, Mykonos, Santorini, Iraklia, Amorgos, Shinoussa, Koufonissi og Donussa. Minst en ferge i uka til Kreta, Samos, Rhodos og Ikaria. Daglig fly til Aten.

Lenker til sider om Naxos:
Naxos (e)
Naxos travel (e)
Hotell Agios Prokopios - med informasjon om Paxos (e)
Hotell Korali - litt informasjon om Paxos (e)
Naxos Island (e)
Gonaxos.com (e)

Antiparos

Nærmeste nabo er Paros. Antiparos har mange pene strender og flatearealet er 35 kvadratkilometer. Det bor litt over 900 mennesker på øya. Ferger til Antiparos går fra havnebyen Parikia på Paros. De fleste er langgrunne og den beste skal være Psaraliki. Eller er øya kjent for sin unike dryppsteinsgrotte. Dessverre er mange av stalakitene ødelagt eller stjålet.

Rett utenfor og litt nord for Antiparos by ligger det en fin strand med småstein og krystallklart vann. Sør for havnen ligger den langgrunne bystranden. De fleste større strendene ligger på østkysten, men det er mange bortgjemte strender rundt om på øya. Med bil eller moped kan en finne sin egen lille vik hvor en kan tilbringe både dag og natt om en ønsker. Antiparos er kjent for å ha en utmerket naturiststrand.

Lenker til sider om Antiparos:
Antiparos.no - norsk side om Antiparos

Koufonissi

Koufonissi er en liten øy på 4 kvadratkilometer og det bor knapt 250 mennesker på øya. Sammen med blant annet naboøyene Schinoussa, Donussa og Iraklia er Koufonissi en del av Kykladene som kalles småkykladene. Koufonissi består egentilig av to øyer. Ano Koufonissi som er bebodd og Kato Koufonissi som er ubebodd.

Det eneste øya er kjent for er sine fantastiske strender. På Ano Koufonissi er det strand på strand og de er langgrunne. De skal være blant de beste i Kykladene. Den absolutt beste og vakreste er Pori som ligger i en bukt i nordøst. Stranden brukes både som vanlig strand og naturiststrand. Finikasstranden i sørøst er og en meget populær strand.

Ferger til Donussa, Iraklia, Paros, Shinoussa, Amorgos og Naxos flere ganger om dagen. En til to ferger til i uken til Pireus i høysesnongen. Det er ingen flyplass på Koufonissi og den nærmeste er på Naxos.

Lenker til sider om Koufonissi kommer her.

Iraklia

En liten øy med rundt 100 fastboende på 17 kvadratkilometer. Øya ligger sydvest for Naxos og mellom denne og Ios. Sammen med blant annet naboøyene Koufonissi, Schinoussa og Donussa er Iraklia en del av Kykladene som kalles småkykladene. Høyeste fjell er Papas på 420 meter.

på Iraklia er det rolig og tempoet et behagelig. Det er lite turister og Iraklia er ikke kjent for mange severdigheter. Agios Ioannis kirken, som er den største severdigheten på øya, ligger inne i en grotte utsmykket med stalagiter.

Havnebyen ligger i Nord og heter Agios Giorgios og har et halvt hundre innbyggere, et par butikker og to kirker. Halvveis opp i fjellet Papas ligger hovedbyen Chora eller Panayia. Byen ligger omtrent en times gange fra Agios Giorgios. Byen består av en hovedgate, en taverna, et bakeri (øyas eneste) med en liten dagligvarebutikk.

Den eneste virkelige stranden er Livadi. Det er en lang og fin sandstrand med god plass like utenfor Agios Giorgios. Det ligger og en liten fin sandstrand inne i Agios Giorgios. Det er og en del bortgjemte strende rundt om på Iraklia.

Minst en ferge om dagen til Paros, Naxos, Amorgos og de andre øyene i småkykladene. To ferger i uka til Pireus. Nærmeste flyplass er på Naxos.

Lenker til sider om Iraklia kommmer her.

Schinoussa

På Schinoussa bor det i overkant av 100 mennesker på den 8 kvadratkilometer lille øya. De aller fleste av disse bor i Chora som ligger midt på øya. Noen få bor i Mesaria på vestkysten. Sammen med blant annet naboøyene Schinoussa, Donussa og Iraklia er Koufonissi en del av Kykladene som kalles småkykladene. Her er det fortsatt ikke mange turister, men isteden treffer du mange hyggelige grekere. Tempoet er litt høyere enn på naboøya Iraklia men ikke mye.

Serifos har som de andre øyene i Små-kykladene mange strender med myk sand med få brukere. Sanden på de fleste strendene på øya er grålig. Psili Amos og Tsigori er blant de beste strendene på Schinoussa.

Mersini er havnebyen og her inne i dette trange havneløpet går Skopelitis daglig til Naxos, Iraklia, Loufonissi og Amorgos. Noen ganger i uka går det en større ferge til Piso Livadi på Paros. Her som på de andre småøyene er nærmeste flyplass på Naxos.

Lenker til Schinoussa kommer her.

Donoussa

Rundt 150 fastboende deler 13 kvadratkilometer. Øya har flere bra strender og til og med stranda i havnen er fin. Andre bra strender er Kendros og Livadia. Kendros regnes som øyas beste. Det er lite å ta seg til på denne lille øya untagen å bade og sole seg eller spise på en av tavernaene i havnen.

Lenker til sider om Donoussa kommer her.

Milos

Milos er den sydligste øya i Vest-Kykladene. Her bor det rundt 4 5000 mennesker på denne 160 kvadratkilometer store øya. Øya er kjent for statuen av Venus de Milo som ble funnet her. Statuen forestiller den vakre Afrodite og den ble funnet i 1820. I dag står denne statuen i Louvre i Paris, men øya har fortsatt mye å by på. Her er det katakomber, antikke teatre, grotter ved Papafragas og mye mer.

Plaka eller Milos som er hovedbyen på øya ligger på en høyde med utsikt til sjøen. Her ligger det flere kirker og et det Arkeologiske museumet som har en kopi av Venus de Milo. Museumet har også funn fra flere perioder utstilt. Det er også et folkemuseum med samlinger av forskjellig gjenstander og fotografier fra øya.

I nordøst ligger Phylakope som var det viktigste senteret for befolkningen i den minoniske tiden. Like ved de arkeologiske utgravningene ligger den fantastiske Papafranga grotten. Her er det mulig å svømme i krystallklart vann.

De berømte katakombene i Tripiti, en liten landsby omtrent 2 km fra Plaka, er et absolutt besøksmål på øya. Katakombene er blant de største i verden og det er funnet sjeletter etter et par tusen mennesker under utgravningene. Katakombene er nesten 2 000 år gamle og ble gjenoppdaget på 1800-tallet. Like ved katakombene ligger det et godt bevart antikt tater fra 100-tallet før vår tidregning. Teateret ligger på de jordet hvor statuen av Venus de Milo ble funnet av en bonde i 1820.

I følge det lokale turistbyrået skal det være over 70 strender på Milos. Den best kjente er Tsigrado. Klippestranda Sarakiniko er kjent for grotter, laguner og en liten sandstrand. Firopotamos i nord er en liten fin sandstrand. Provatas i sør er en utrolig fin og stor sandstrand. Paleogori i sør er en av de absolutt fineste strender med rent vann selv om det har en eim av svovel.

Havna Adamas regnes som en av de sikreste i Egerhavet. Adamas er et sjarmerende sted med hvitkalkede hus, smale gater og inngangspartier og balkonger med blomster i kopper og kar. Herfra går det daglige ferger til Pireus, Kythnos og Sifsnos. Det går ferger flere ganger i uka til Santorini, Karpathos og Rhodos med flere.

Lenker til sider om Milos kommer her.

Folegandros

32 kvadratkilometer er befolket med ca 700 fastboende. Øyas vakre by Chora ligger langt fra nærmeste strand, men det går busser fra byen til flere av dem. Chora regnes som en av de vakreste byer i Hellas.

Herfra går det badebåter til mange av de vanskelig tilgjengelige strendene på øya. Det ligger flere strender i det sørøstlige hjørnet av Folegandros. Flere av de beste strendene ligger på vestkysten i området rundt Angali. Her ligger også den beste stranda som skal være Agios Nikolas.

Havnebyen heter Karavostassi og ligger på østkysten. Herfra går det flere ukentilige avganger til Pireus, Milos, Ios, Paros, Naxos, Santorini med flere. Det er ikke flyplass på Folegandros og du må enten til Milos eller Santorini.

Lenker til sider om Folegandros:
Liten side med noen bilder laget av en bar/cafe på øya (e)

Sikinos

På Sikinos bor det ikke mange og øya er ikke stor. Sikinos er på bare 40 kvadratkilometer og det bor rundt 300 på øya. Hovedbyen heter Sikinios by eller Chora. Ikke langt unna ligger templet Episkopi. På en klippe ligger klosteret. Fra klosteret og ned i havet er det en stupbratt vegg på flere hundre meter. Fra klosteret er det fin utsikt.

Sikinos er ikke kjent for fine strender. Utvalget er heller dårlig og de som ligger her er ikke noe særlig fine. Det er en ved havnen i Alopronia. Det går badebåter til de to strendene litt lengre nord. Nærmest ligger Agios Nikolas og litt nord for den Agios Giorgios.

Fergebyen heter Alopronia og den ligger midt på østkysten. Herfra går det ferge til Pireus, Ios og Santorini de fleste dager i uka og sjeldnere till Naxos, Milos, Syros, Kythnos og andre øyer. Best tilgjengelige flyplass er på Santorini.

Lenker til sider om Sikinos kommer her.

Ios

Mellom Santorini og Naxos ligger Ios med 1 600 fastboende på 110 kvadratkilometer. Den viktigste byen ligger på vestsiden av øya og heter Chora eller Ios by. Her finner du de fine små hvitkalkede husene som bekler skråningene som du ser på mange bilder fra hellas.

Ios er Homeros øy. Han skal være gravlagt på øya som eller er kjent for sitt hektiske uteliv og flotte strender. Hver sommer inntas Ios av horder med ungdommer som kommer for å feste.

Flere av strendene er flere kilometer lange med tavernaer og barer. Blant de beste regnes Mylapotas som den beste og Manganari passer bra for barn. Du kan og finne mange bortgjemte viker hvor du kan tilbringe dagen borte fra de kommersielle strendene.

Havnebyen på Ios heter Gialos eller Ormos og ligger like ved Ios by inne i den smale bukten på vestkysten. Herfra går det flere ferger om dagen til Pireus, Santorini, Paros, Mykonos og Naxos. Det går flere ferger i uka til blant annet Milos, Serifos, Syros, Sikinos, Analfi, Kreta, Sifnos og Folegandros. Det er ikke flyplass på Ios og de nærmeste ligger på Paros og Santorini.

Lenker til sider om Ios kommer her.

Amorgos

Amorgos ligger langt øst i Kykladene og nær Dodekaneserne. Det bor ca 1 800 mennesker på øya som er 120 kvadratkilometer stor. Chora eller Amorgos by ligger midtveis på øya på østsiden omtrent seks kilometer fra Katapola og to kilometer fra havet i øst. Chora er en forholdsvis ny by. Den ble reist av venetianerne på 1200-tallet.

Det er god bussforbindelser på Amorgos med mange avganger daglig mellom de viktigste byene og utfluktsmål. Panagia Chosoviotissa klosteret er tilegnet jomfru Maria. Det er berømt for sin beliggenhet og har vært viktig for livet på Amorgos. På 300 meters høyde klamrer klosteret seg til klippene. Et annet utfluktsmål på Amorgos er Minoa. Minoa er en antikk by på gåavstand fra Katapola. Her fra toppen av fjellet er det en fantastisk utsikt Katapola og havet. Navnet stammer fra kong Minos som skal ha hatt sitt sommerpalass på Amorgos.

Egiali er en av de bedre strendene på Amogos og er bystranda i byen med samme navn i nordvest. En annen av de bedre strendene er Agia Anna som ligger nedenfor Chora og Panagia Chosoviotissa klosteret.

Katapola i sørvest er hovedhavnen på Amorgos og i nordvest ligger Egiali som er den andre store havna på Amorgos. De fleste av de store fergene går fra begge havnene, men ikke alle gjør det. Sjekk derfor nøye. Amorgos har forbindelse til Pireus med ferge daglig. Det er daglig seilinger til Koufonissi, Donussa, Schinoussa, Iraklia, Naxos og Paros. Det er også forbindelse med Folegandros, Mykonos, Tinos, Ios, Syros, Astypalea, Rhodos, Santorini, Kos og Kalymnos flere ganger i uka.

Lenker til sider om Amorgos:
www.amorgos.com - innholdsrik side med mye bra bilder fra øya (e)
The official site of Amorgos - mye informasjon, bilder og annet (e)

Santorini

Det offisielle navnet på øya er Thira, men til daglig bruker de fastboende navnet Santorini etter det venesianske helgenet Santa Irene. Her finner du en spektakulær og dramatisk natur med steile klipper og idylliske landsbyer. Mest kjent er øya for det fantastiske krateret (Calderan) og sine høye priser.

Santorini er den sydligste av Kykladene. Landskapet på øya ble utformet av et vulkanutbrudd for rundt 3 500 år siden og øya er i dag egentlig tre øyer, Thira (Santorini), Aspronisi, og Thirasia. Calderan er den gamle øyas krater og ligger nå under vann på et område som avgrenses av de bratte fjellsidene på Santorini og naboøyene i vest. Øyas høyeste punkt er fjellet Profitis Ilias på 567 meter over havet.

Det administrative senteret ligger i byen Thira hvor 3 500 av øyas rundt 8 000 fastboende er bosatt og øya som er 75 kvadratkilomter. Bussforbindelsen mellom de større stedene og flere av strendene er bra og bussene går ofte.

Oia som ligger i nord har den neststørste bosetningen på Santorini. Hit reiser turister fra andre turistområder for å bivåne solnedgangen fra klippen.

Det er ikke mange bra strender på Santorini. De beste strenden ligger på østkysten og har svart lavasand. En av de bedre strendene er Perissa på den antikke byen Fira.

Den nye havnen ligger inne i hesteskoen og nesten midt på øya og heter Athinios. Herfra går det flere daglige ferger til blant annet Pireus, Paros, Naxos og Ios. Det er flere ukentlige ferger til mange andre øyer i området. I tillegg kommer flybåter til en rekke destinasjoner. Til Aten går det flere fly daglig. Det går og fly til flere større øyer i Hellas flere ganger i uka.

Lenker til Santorini kommer her.

Thirasia

Thirasia er en 9 kvadratkilometer stor øy i Kykladene og er opprinnelig en del av Santorini. For 3 500 år siden var det på Santorini et gigantisk vulkanutbrudd som delte øya i tre, Thirasia, Aspronisi og Thira (Santorini). Her bor det rundt 250 fastboende. Øya har ingen fine strender og de fleste som besøker øya er dagsturister fra øyene rundt.

Lenker til sider om Thirasia kommer her.

Tinos

Tinos ligger like sør for Andros lengst i nord i Kykladen. Øya har ca 8000 innbyggere. Tinos er 193 kvadratmeter stor.

Tinos har båtforbindelse med naboøyene Mykonos og Syros. Det går også ferger fra Rafina og Pireus daglig.

15. august kommer det mange pilegrimmere til øya for å besøke den hellige katedralen Panaghia Evangelistria.

Kalimera om Tinos (svensk)

Anafi

Anafi har rundt 400 fastboende og er bare 40 kvadratkilometer stor. Øya er en av de mange fortsatt ukjente øyer. Øya ligger litt over en times reise øst for Santorini. De fleste av innbyggerne bor i hovedbyen Chora som ligger vakkert til og har en flott utsikt.

Den viktigste severdigheten på Anafi er Middelhavets høyeste klippe som er 584 meter høy. Klosterklippen ligger helt øst på øya.

Det er båtforbindelse fra Anafi til mange øyer i området og til fastlandet. Noen destinasjoner er Paros, Folegandros, Sikinos, syros, Astypaelea og Pireus.

Anafi har mange fine strender og mange av dem blir brukt av naturister. Den beste stranda er Klissidi, men det er og mange andre fine strender på øya. De beste strendene ligger sør på øya.

Anafis havneby er Agios Nikolas og ligger på vestkysten rett nedenfor Chora eller Anafi by. Det er lenge mellom avgangene til de andre øyene og rutene endres ofte. Nærmeste flyplass ligger på Santorini.

Lenker til sider om Anafi kommer her.

Flere øyer på samme side

Amorgos, Astypala, Serifos og Folegandros (e)

De Saroniske øyer

Agistri

Agistri er naboøya til Egina og har ikke mange fastboende. På vinteren reiser de fleste til Aten. Øya er grønn med pinjeskoger, kalksteinsklipper og fine badebukter. Det er ikke mange fine strender på øya.

Lenker til sider om Agistri kommer her.

Egina

I den Saroniske bukt nær Aten ligger Egina. Øya har ca 14 000 fastboende. Dette er et reisemål for Atenerne og du finner små fine fiskelandsbyer og livlig natteliv. Det sies at øya produserer verdens beste pistasjenøtter. Det er og flere historiske minnesmerker på øya og flere gode strender.

Lenker til sider om Egina:
Aegina - ikke oppdatert på noen år. Men den inneholder mye bra stoff likevel (e)
Aeginagreece.com - noe nyttig informasjn (e)

Hydra

Her kommer det litt om Hydra.

Lenker til sider om Hydra:
Hydra - med historien, bilder, strender og mye mer
Hydra-island.com - med mye praktisk stoff og artikler (e)

Poros

Poros er egentlig to øyer Kalavria som er den største og den lille øya Sferia. Disse to øyene er knyttet sammen med en bro. På disse to øyene som ligger under 400 meter fra fastlandet lever rundt 5 000 fastboende. Poros som de andre Saroniske øyer er et yndet reisemål for fastlandsgrekerne, spesielt fra de som bor i Storaten.

Lenker til sider om Poros:
Välkommen till Poros (s)
Poros (e)
Welcome to Poros (e)

Sporadene

Trykk for større bilde! - copyright www.bradager.net

Sporadene ligger omtrent midt mellom Aten og Tessaloniki.

Øygruppen består av de fire små øyene Skiathos, Skopelos, Alonnisos, Skyros og Evia som er Hellas nest største øy.

Skiathos er den mest kjente av øyene i denne øygruppa. Det var et av de første turistmålene på de greske øyer.

For grekerne selv er Sporadene en foretrukket øygruppe. Dette er både på grunn av frodigheten og avstanden til Aten.

Det er ferjeforbindelser med både tradisjonelle ferger og hurtigbåter mellom øyene og inn til den største byen på fastlandet - Volos og Kreta.

Her kommer linker til sider om Sporadene:


Mer om Sporadene finner du på min side om Sporadene

Alonnisos

Den tredje største av øyene i Sporandene er Alonnisos. Den tilhører de nordlige Sporadene. En grønn øy med rundt 3 000 innbyggere. De viktigste næringsveiene er landbruk, fiske og turisme. Den største byen er Patitiri som også er havnebyen. I havet utenfor fins det en spesiell selart.

Lenker til sider om Alonnisos kommer her.

Skiathos

Trykk for større bilde! - copyright www.bradager.net

Skiathos ligger grønn og frodig ikke langt fra det greske fastlandet. Her dyrkes valnøtter, frukt og oliven og for mange av øyas 5 000 fastboende er dette hovedinntektskilden ved siden av turistnæringen.

På sørkysten ligger strendene på rekke og rad og totalt er det over 60 sandstrender på Skiathos. Mange av dem er meget vakre.

Lenker til sider om Skiathos:
Municipality of Skiathos - offesiell side om øya (e)
Skiathosinfo.com - variert stoff med bilder (e)

Skopolos

Skopolos er en grønn og frodig øy som ligger nordøst for Skiathos. Øyene har mye tilfelles selv om øya er større enn naboøya bor det bare 4 500 her. Navnet Skopolos betyr skjær. Det vokser mange pinjetrær på øya og det dyrkes oliven, vindruer og frukt.

Hovedbyen heter Chóra og den har en stor havn og regnes som en av de fineste byene i området. Byen har mange fine hus og mange tak er fortsatt dekket med de tradisjonelle gråblå skifferplatene. Her ligger det små hvite kirker og på toppen kneiser byborgen.

Skopolos har mange fine strender og mange av disse ligger på kystveien langs sørkysten fra Chóra til det andre fergeleiet Loutraki. Her ligger blant annet strendene Agios Konstantinos, Milia, Limnonari og Agnondas.

Lenker til sider om Skopolos:
Skorpolos (n)
Skorpolos.net(e)
Skopolosweb.gr - med variert innhold (e)
Skiathosinfo.com's sider om Skopolos< (e)

Skyros

Her kommer det litt om Skyros

Lenker til sider om Skyros:
Skyros Island - informasjon og i tillegg mye bilder (e)

Dodekanesene

Symi by -Symi - copyright www.faliraki-info.com

Tolvøyene , som øygruppa ofte blir kalt (dodeka=12 og nisia=øyer), ligger i den sydøstlige delen av Egerhavet tett opp mot den tyrkiske kysten. Disse tolvøyene gjorde på begynnelesen av 1900-tallet opprør mot tyrkerne og dette er årsaken til navnet. Dodekanesene består av 12 større og en rekke små øyer. Øygruppa ble offisielt forent med Hellas så sent som 1948. To av de mest kjente og besøkte øyene i øygruppa er Rhodos og Kos. Rhodos er den største av de tolv store øyene i øygruppa. Lengst i nord ligger Patmos og den sydligste øya er Kasos.

I 1309 slo korsridderne seg ned på øygruppen. De var på øyene i 200 år. Da ble de tvunget vekk av Tyrkerne som deretter hersket over øyene i 400 år. Dodokanesene var deretter under Italia fra 1912.

Dodekanesene er skilt ut som en egen side med mer informasjon om hver øy. Du finner også linker til andre sider om øygruppen og til den enkelte øy. Hurtig vei til Dodekanesene er her.

Agatonisi

Her kommer det litt om Agatonisi

Lenker til sider om Agatonisi:
Agatonisi

Astypalea

Astypalea har i overkant 1 000 innbyggere som har spredt seg rundt på omkring 95 kvadratkilometer. Det er den vestligste av Dodokanesene. Øya er kjent for den gigantiske borgen Kastro. Denne er en av de best bevarte i hele Hellas.
Mer om Astypalea og linker finner du på mine sider om Dodekanesene

Kalymnos

Det bor rundt 17 000 på øya. Her er det bratte klipper som stuper rett ned i havet og flotte strender. Siden 1500-tallet har en av de viktigste næringsveiene på Kalymnos vært eksport av natursvamp. Utenfor øya ligger naboøya Telendos som er verdt et besøk. Utsikten over denne øya fra Kalymnos er fantastisk.
Mer om Kalymnos og linker finner du på mine sider om Dodekanesene

Karpathos

Karpathos har en 150 kilometer lang kyst med mange fine strender. Det er en karrig fjelløy med mange små landsbyer og rundt 6 000 innbyggere og et landareal på 300 kvadratkilometer. Her ligger den berømte byen Olympus høyt oppe i fjellet. Den ble bygd der for å være beskyttet mot piratene som stadig angrep øyene. Fortsatt går mange i byen i de gamle tradisjonelle draktene til hverdags. Den beste stranda er Lefkos som også kalles the Golden Sands Beach.
Mer om Karpathos og linker finner du på mine sider om Dodekanesene

Kasos

Kasos er ferieøya for mange grekere som har utvandret til Australia og USA. Øya har 1 200 fastboende som deler 65 kvadratkilometer. Kasos ligger lengst syd av de Dodokanesiske øyene. Noen av de beste strendene er vanskelig tilgjengelige.
Mer om Kasos og linker finner du på mine sider om Dodekanesene

Kos

Ungdommenes øy er også rik på historie og vakker natur. Det bor rundt ca 28 000 fastboende på Kos og av disse bor 12 000 i og rundt Kos by på nordøstkysten. Det er store landbruksområder på Kos. Øya er knutepunktet for fergetrafikken mellom de nordlige øyene i Dodokaneserne. Det er mange fine strender på Kos. Kos er kjent for Hippokrates, den moderne legevitenskapens far. Kos by har en marina med plass til 900 båter.
Mer om Kos og linker finner du på mine sider om Dodekanesene

Kasteloriso

Denne lille øya på bare 9 kvadratkilometer med 210 fastboende ligger kloss opp til Tyrkia og er vanskelig å komme til. Her er det ingen strender, men det er mange fine klipper som en kan bade fra.
Mer om Kasteloriso og linker finner du på mine sider om Dodekanesene

Leros

Leros ligger litt nord for Kalymnos og er en frodig og gjestmild øy med nesten 8 500 fastboende og 52 kvadratkilometer stor. Leros har en av middelhavets største naturlige havner. På vestkysten i en dyp bukt ligger havnen og byen Lakki. Det går abusser fra Lakki til de fleste større tettstedene på øya. Det er daglig fergeforbindelse med Pireus og Rhodos. Til Kalymnos og kos går det båter 4-5 ganger i uka, mens det er minst en avgang i uka til Kreta og Samos.
Mer om Leros og linker finner du på mine sider om Dodekanesene

Lipsi

På 15 kvadratkilometer har Lipsi ingenting å se men mange strender med finkornig sand. Her bor det rundt 700 mennesker. På Lipsi ligger den blå kubeformede kirken som en finner igjen på mange postkort som selges rundt hele Hellas.
Mer om Lipsi og linker finner du på mine sider om Dodekanesene

Nisyros

Rundt 1 100 innbyggere bor på denne 40 kvadratmeter store øya. Øya er det en vulkan og vakre fjellandsbyer. Er er det flere turveien og du kan gå ned i vulkankratre. Her kan du kjenne dunsten av svovel og noen steder putrer det fortsatt. Denne vulkanøya har ikke mange fine strender. Her er det svart sand og steiner etter vulkanutbruddene, men øya har en fin strand med svart sand som heter Pahia Ammos.
Mer om Nisyros og linker finner du på mine sider om Dodekanesene

Patmos

Her skal døperen Johannes ha skrevet åpenbaringen. Han ble deportert til Patmos og var der i 95-96 og han grunnla en liten kristen menighet. Johanneseklosteret og grotten hvor han fikk åpenbaringen i år 95 er noen av Hellas sine største turistattraksjoner. Hit farter og mange katolske pilegrimsreisende. Patmos er av vulkansk opprinnelse og det bor i underkant av 3 000 på denne 35 kvadratkilometer store øya. De tre mest populære strendene er Psili Amos, Kambos og Meloi. Ellers er det mange fine strender på Patmos.
Mer om Patmos og linker finner du på mine sider om Dodekanesene

Pserimos

Her bor det i overkant av 50 mennesker. Denne bitte lille øya er et populært utfluktsmål fra Kalymnos og Kos. Den beste stranden heter det samme som øya og er som regel full av dagsturister. I øst ligger Matiesstranden. Fra Pserioms kan en ta en utflukt til den lille naboøya Platy. Der kan en være nesten helt for seg selv.
Mer om Pserimos og linker finner du på mine sider om Dodekanesene

Rhodos

Rhodos er den største øya i Dodekanesene og har nærmere 100 000 fastboende. Byen Rhodos ligger på nordsiden av øya og har en koselig gamleby og mye å se på. Rhodos by er en turistmaskin med moderne butikker, flotte restauranter og et pulserende fornøyelsesliv. 'Solgudens øy' skryter av over 300 soldager i året.
Mer om Rhodos og linker finner du på mine sider om Dodekanesene

Symi

Det bor rundt 2 500 fastboende på Symi som ligger nordvest for Rhodos og er på 58 kvadratkilometer. For rundt 100 år siden var øygruppens administrative senter og hadde 30 000 innbyggere. Havnen i den største byen Gialos er hesteskoformet og er meget vakker. Beste strand er Nanou ellers har ikke Symi mye sandstrender, men det mange fine steder for snorkling. Sjørarenes skyddshelgen Taxiarchis Mixalis Panormitis ligger i Klosteret i Panormitis.
Mer om Symi og linker finner du på mine sider om Dodekanesene

Telendos

Telendos ligger ligger litt nord for Kalymnos. Denne lille øya ble skilt fra Kalymnos under jordskjelvet rundt år 500. Det bor et 30 talls mennesker fast på øya som lever av fiske og turisme. Det går daglige taxibåter til øya.
Mer om Telendos og linker finner du på mine sider om Dodekanesene

Tilos

Øya skal en gang vært bebodd av minielefanter som levningene etter disse kan sees i det lille elefantmuseumet. I dag bor det litt over 300 på den 63 kvadratkilometer store øya. Hovedbyen heter Livadia og den har en bra singelstrand. Eristos er av de beste strendene, men det finnes mange bra strender rundt om på Øya. Klosteret Agios Padeleimonas ligger vakkert til og turen ditt er en fin opplevelse.
Mer om Tilos og linker finner du på mine sider om Dodekanesene

De nordlige Egeiske øyer

Chios

Chios ligger bare noen sjømil nord for Samos og har rundt 65 000 innbyggere. Her er mye av den lokale kulturen og den ekte greske gjestfriheten fortsatt levende. Vegetasjonen er frodig og du finner havnebyer med atmosfære og sjarm. Nord for Chios ligger den tredje største øya i Hellas, Lesvos.

Hellas femte største øy har over 60 små og store landsbyer, mange bra strender og mye historie. Her finner du antikke havner, dryppstensgrotter og ruiner av borger og pitterske byer som slynger seg oppover bratte fjellskråninger.

Chios byen med samme navn som øya er en viktig havneby med anløp av ferger fra andre greske øyer og til og fra Tyrkia. Det går ferger til Cesme som ligger en halvtimes fergetur unna. Chios by har et både et arkeologisk, byzantisk og justiniansk museum.

Lenker til sider om Chios:
Marianne Kristiansens sider om Chios
Guide fra avisen Alithia (e)
Chios - everything and more - side på 8 språk også norsk
Kart fra Chiosnet.gr (e)
Chiosnet.gr
Kart fra Chiosnet.gr (e)
Go Chios (e) - offisiell side om Chios. Bra kart
Chios online (e) - med bilder og webkamera
Chios net (e) - interaktivt kart og tips om severdigheter
Chios - kort oversikt over det viktigste (s)
Chiosline.gr (e)
Mosaic fra Chios - med historie og annet (e)
Chian federation of New York - mange fine bilder (e)

Lesvos

På Lesvos bor det i overkant av 90 000 personer. Øya er en meget vakker øy med fjell, høydedrag med vulkansk landskap, kornåkere, vinmarker og mange flotte strender.

Mine Lesvos-sider er nå publisert og blir utvidet med jevne mellomrom. Du besøker dem på lesvos.bradager.net - Lesvos, Lesbos, Mytilini

Lenker til sider om Lesvos:
lesvos.bradager.net - mine lesvos sider
e-Lesvos.com - bra guide til denne vakre øya (e)
Lesvosonline.gr - bra side med mye nyttig informasjon også fotturforslag (e)
Lesvos.co.uk - variert innhold (e)

Samos

Samos har rundt 45 000 fastboende og er en fjellendt og vakker øy. Her er det mange vakre sandstrender. Samos er full av historie.

Lenker til sider om Samos:

Island Samos (e) - blandet stoff
Nyttig om Samos (e)
Pythagorion (n)
Samos guide (e)
Welcome to Samos (e) - ypperlig side om Samos med mange bilder fra før og nå
Mr. Walker om Samos (e)
Turistinformasjon (e)
Velkommen til Pythagorion (n)
Offisiell informasjon - fra GNTO.

Thassos

Thassos ligger lengst nord i Egeerhavet og det går kystvei i sirkel rundt denne runde øya. Det bor rundt 20 000 på Thassos. Øya var under Tyrkia fra midten av 1400-tallet til 1912. Øya er kjent for sin marmor, honning og mange fine strender.

Lenker til sider om Thassos:
Thassos - med blider fra strender og annet
Thassos Island - informativ side om Thassos (t og e)
Thassos my paradise - side med mye bilder på engelsk og nederlandsk

Kreta

Det bor rundt 600 000 på Kreta og 135 000 av disse bor i hovedstaden Heraklion nord på øya. Øya er delt i fire provinser som er: Chania med det administrasjonssenteret Chania, Iraklio hvor Iraklio by er administrasjonssenteret, Rethynon med byen med samme navn som administrasjonssenter og Lasithi med Agios Nikolas. Hovednæringer er blant annet turisme, jordbruk og dyrehold.

Lenker til sider om Kreta:
Kretespesialisten.no - nyttig stoff på norsk
Kreta. (n)
Agia Roumeli - mer än bara slutet på Samariaravinen! (s)
Explorecrete.com - side på mange språk bl a svensk
Ierapetra.net (e) - ligger på sydøstsiden av Kreta
Online-guide-kreta - tysk side med mye informasjon om steder på Kreta (t)
Palekastro er plassert - helt på østspissen av Kreta, mellom Sitia og Zakros (n)
Kreta. (n)
Kreta - meget bra side med mye informasjon og bilder (t)
Kretaforum.dk - fakta, severdigheter, debatforum og mye annet (d)
Liten side med litt av hvert (d)
Palekastro (e)
Kreta byer, strender mm (e)
Cretan net (e)
Creta Island (e)
Wolfgang Kistler's Sfakia og Crete Pages - masse bilder og annet stoff (e + t)
Kreta-umweltforum (t)

Vestkreta

Informasjon om den vestlige delen av Kreta
Samariaravinen - med bilder og turbeskrivelse (e)(t)

Chania

Chaniaregionen - mye info (e)

Sfakia

Sfakia - denne siden er vel verdt et besøk - med mange bra bilder (e)

Sougia

Sougia.info - utgangspunkt for fotturer - mange bilder (e)

Plakias

Welcome to Plakias (e)
Plakias, Fischerort auf Krete (t)
Europas sydligste vandrehjem (e)

Rethymnon

Vannkvaliteten på strendene i Rethymnon
Litt om historien og annet (e)

Diverse

Walking and Cykling in Crete - rundt hundre forslag (e)
Naturiststrender på Kreta (e)
Naturiststrender (e)
Europas sydligste vandrehjem (e)
Maps of Greece
Mange kart fra Walking-crete (e)
Stigmes - Kretisk magasin (e)
Walking-crete - med mange turforslag (e)
Bakgrunner fra West-crete (e)

Flere øyer på en side

Eva's homepage - en side med historier og bilder fra mange øyer (e)
Svaan.dk - dansk side med bilder og annet fra mange greske reisemål
Sporadene, Dodekanesene og De egeiske øyer (e)
Oversikt over naturiststrender mm (e)
Det græske øhav - dansk side om de greske øyer
Lonely planet om Hellas (e)
Noen få fine bilder fra bl a Korfu og Parga (d)
Unitet-hellas.com - med beskrivelser av forskjellige reisemål
Skibbyrejser.dk - med et utvalg reisemål
Thegreektravel.com - mye nyttig informasjon (e)
2sea.com - med guider til de fleste øyene (e)

Reisebeskrivelser

Rejsefeber.dk - med reisebeskrivelser fra forskjellig reisemål (d)
At-rejse-er-at-leve.dk - her er alt fra reisebeskrivelser til bilder (d)

Annet

Parga (e)

Gresk mat i Oslo


Alexandros Welhavens gate, tel 22 20 96 08


Opprettet 7. juli 2003 og sist oppdatert 1. januar 2012 - Copyright 2003 - 2012 © www.bradager.net

Gresk mat

Fisk er det nok av på markedet i Korfu by. Over 50 greske oppskrifter finner du på min greske oppskriftside. Fra fiskemarkedet på Korfu