Hovedsiden
Akerselva
All verdens mat
Grünerløkka
Hellas
   Fakta
   Historie
   Kunst og kultur
   Greske spisesteder
   Greske oppskrifter
   Nyheter fra Hellas
   Parga
   Øyene
   De Joniske øyer
   Dodekanesene
Korfu
Lesvos
Mytologi
Rutetider

Hellas - ionion

De Joniske øyer

Anbefalte linker til de Joniske øyer

www.greeka.com
bra side om Lefkas og andre øyer

Jaisso - kalimera!

Ionion - de Joniske øyer

Et smug i en landsby på Korfu! - copyright www.bradager.net ligger i det Joniske hav mellom Albania og Italia. Øyenes navn stammer fra Eptanisa (epta=sju - syv) Sjuøyene, men øygruppa består av 12 øyer.

Man mener at øyene skilte lag med fastlandet for et sted mellom 70 000 og 40 000 år siden. Mellom det 7-ende og 8-ende århundre før vår tidsregning bosatte Korinterne seg på øyene. De befolket i hovedsak de nordligste av øygruppen og grunnla den viktige byen Korfu. Under de nærmeste århundrene allierer Korfu seg med Aten mot Sparta.

Korfu er den viktigste øya og er det administrative senter for øygruppa. De andre øyene er Ithaki, Keffalonia, Lefkas (Levkada), Paxi (Paxos), Zakyntohos (Zante) og Kythira (den siste ligger ved den østlige spissen av Peloponnes og administreres ikke lenger fra Korfu). Korfu er det administrative sentret for de Joniske øyene. De joniske øyene har sammenfallende historie.

Alle øyene ligger nær det greske fastlandet og Levkada eller Lefkas har fastlandsforbindelse over en liten bro.

Øyene i øygruppen har alle mange fjell med dyrkbare områder i mellom fjellene. Kyststripene består av en mengde bukter, utspring og grotter. Alle øyene i nord har tidligere vært en del av det greske fastlandet.

Korfu

Handlegate i Korfu by! - copyright www.bradager.net

er den neststørste av de Joniske øyene (592 kvadratkilometer med en kystlinje på 217 km) og det administrative senteret for øyene.

Øya har gode kommunikasjoner både på øya og til og fra. Ferger går fra Aten, Igoumenitsa på fastlandet, fra de andre Joniske øyene, fra Italia og det er flyforbindelse med Aten. De store charterselskapene flyr til Korfu fra flere steder i Norge og Sverige. På øya er det et stort bussnett og du kommer til de fleste steder fra Korfu by. Mellom Korfu by og turistsenteren i nærheten går det busser til langt på natt.

Korfu har et hav av kjente og ukjente strender. Noen få av kan du bare komme til med båt, men størsteparten ligger der foran deg. Du kan finne din egen lille bukt ikke langt fra de fleste turiststedene.

På mine omfattende sider om Korfu finner du mye nyttig informasjon. Her er det oversikt over strendene, severdigheter, aktiviteter, fakta, historie og mye mer.
Bli med på en reise til Korfu    
   

Paxi

Foto www.sunshineclub.gr

er den minste av sjuøyene og nærmeste nabo til Korfu i sør. Øya er grønn og er omgitt med krystallklart blått hav. Innbyggerne er hyggelige og selv om det er mange tilreisende er det alltid mulighet for privat innkvartering. Øya er 4 km bred og 10 km lang.

Øya har to tettsteder Lakka og Gaios. Paxi har to små kirker, vindmøller og mange fine viker å bade i. Båtfolket kan glede seg over de tygge havnene på Paxi.

Fra Paxi kan du reise videre til den enda mindre øya Anti-Paxi som ligger litt sør for Paxi. Gaios på vestkysten er den største og viktigste byen. Ved inngangen til den fine havnen ligger den små øyene Panagi og Agios Nikolaos med et venesiansk fort og vindmølle. Laka har en smal havn og noen fine bygninger.
Paxi (e)
Paxi (e) - mye informasjon og bilder om Paxi og litt om Antipaxi
Corfu - Paxi (e)

Antipaxi

ligger ca 3 nautiske mil sør for Gaios på Paxi. Det er ingen fastboende på øya som har noen fine strender. Den gamle byen ligger oppe på en ås og er verdt et besøk.

Kefaloni

Kefaloni er den største av de Joniske øyene (og har rundt 360 byer/landsbyer. Legenden vil ha det til at Kefalonia er oppkalt etter Kefalos som var sønn av Hermes. Det var trolig bosetning her for 50 000 år tilbake. Rundt 7 000 år før vår tidregning var det allerede etablert et 'demokratisk' samfunn. Det ble delt i fire kongedømmer.

Mange av øyas byer og landsbyer ble ødelagt under det store jordskjelvet i 1953. Hovedbyen på øya ble nesten fullstendig ødelagt, men mesteparten er gjenoppbygd.

Den store plassen midt i byen er et yndet sted å sitte og studere folkelivet. Isen her har mye tilfelles med italiensk is. Det skyldes vel nærheten til Italia. Øye er ikke minst kjent for Kaptein Correlis mandolin hvor handlingen i romanen er fra øya og filmen med samme navn er spilt inn her.

Det høyeste fjellet er Enos på 1 628 meter og er det høyeste på de Joniske øyene.

Melissani
er en undervanns elv på Kefalonia. På vei nedover inngangstunnelen er som å se gjennom en kikkert. Langt der fremme treffer solen ovenfra havflaten fra et hull i fjellet og fargene skifter i et sett. Det er småbåter som tar deg med på en liten tur i dette trolske landskapet.

Foto www.fiscardo.com

Fiscardo er en liten tradisjonsrik fiskelandsby i nordøst. Under jordskjelvet ble det omtrent ingen skader på bygningene her i motsetning til på resten av øya. Her ligger fiskebåtene side om side med båter fra hele verden. Fiskerene kommer inn tidlig på morgenen med fangsten og kjøperne strømmer til.
Bli med på en tur til Fiscardo

De beste strendene, ligger i syd. I området nær Katelios i sydøst er det et par fine strender. I dette området er det runnet ruiner fra ca 300 før vår tidsregning.
Keffalonia, a great place to visit (e)
Fiscardo.com - leiligheter, strender og lokalguide for Fiskardo (e)
Ionion.com - masse stoff o Kefallonia (e)

Ithaka

er skilt fra Kefalonia med en 2-4 kilometer bred kanal. Øyas vestkyst er bratt fjellland, mens det er slakke skråninger med fine strender på østkysten. Homer beskrifer Ithaka som 'steinete og uegnet for hester, men fruktbar og en fin plass for geiter'. En tur langs hovedveien rundt øya gir der forståelse for hva han mente.

Øya er 90 kvadratkilometer stor og har en kystlinje på 115 km. Den største og viktigste byen er Ithaka eller Vathy. Byen ligger innerst i Molosbukten og er øyas administrative sernter. Langs kaikanten er det mange tavernaer og kafenions.

Det er flere huler på øya og fra klosteret Archangles ved Perahori er det fin utsikt over havet fra 600 meters høyde. Fra et annet kloster Moni Katharon kan du se utover hele øya fra klokketårnet.

Ithaka er Odyssevs øy. Under hans lange reise drømte han hele tiden om denne øya som var hans kongedømme. Tre kilometer fra Vathy ligger Nymfenes hule som er kjent fra Odyssen.

Rundt øya er det nærmere 100 bukter og strender for bading og soling, men mange av dem er vanskelig tilgjengelig.
www.greeka.com - omhandler flere greske øyer - bra (e)
Ithaki.org (e)
Ionion.com - masse stoff om Ithaki (e)

Lefkas - Levkada

betyr hvit. Øya er forbundet med fastlandet med en bro over den smale kanalen som skiller øya fra fastlandet. Flatemålet på øya er 303 kvadratkilometer og den har en kystlinje på 117 km. Lefkas har ikke egen flyplass men det er kort vei fra den nærmeste på fastlandet. Denne flyplassen brukes av charterselskapene for de som skal reise til øya og Parga på fastlandet.

Det er trolig at øya tidligere var en del av fastlandet. Det blir sagt at de første innbyggerne eller Korinterne gravde ut kanalen slik at øya ble skilt fra kysten av Aitoloakarnaniaområdet.

Lefkas by har en stor havn og en gamleby. Et besøk på byens marked en formiddag er en opplevelse.

Lefkas er en fjelløy. Øya er flatest i øst og sør, mens det på vestkysten er mye brattere. De beste strendene ligger på vestkysten.

Lefkada er den største byen. Byen har sjarm og en naturlig havn og en borgen Santa Maura som ligger ved kanalen. Den ble reist rundt 1300 av frankern John Orsini som holdt Lefkas okkupert.

Det er turiststeder på begge sider av øya, men de fleste nordiske reisende er samlet i Nidri (ca 16 km sør for Lefkas) på østkysten. Nidre har alt en tursistby trenger. Her finner du noen gode tavernaer og hamburgersteder. I nærheten av Nidre ligger det ruiner fra førhistorisk tid.

Ved Poros lenger sør ligger stranden Mikro Yialo som er en småsteinsstrand. Vassiliki er en fin strand ved landsbyen med samme navn helt sør på Lefkas. Fiskelandsbyen Agios Nikitas på vestkysten er også verdt et besøk. Her er det fisketavernaer og dn fin strand.
www.greeka.com - bra side om Lefkas og andre øyer
The guide to Lefkas

Zakynthos (Zante)

Foto www.sunshineclub.gr

er den sørligste av de Joniske øyer. Den har fått navnet fra Dardanos sønn, kongen av Troja som skal ha bygd den første byen her ifølge myten. Øya er på ca 400 kvadratkilometer og har en kystlinje på 123 km.

Det fins nesten ikke gamle bygninger på Zakynthos. I 1953 ble øya rammet av et jordskjelv som la alle bortsett fra tre hus i ruiner. I Zakynthos by har grekerene i ettertid startet å rekostruerer de gamle bygningene i byen.

Langs strandavenyen ligger det små kafeer og butikker som selger lokal kunst. Det er også vel verdt å prøve 'mandolat' som er en lokal nougat.

På høyden over byen ligger det en venesiansk festning hvor det er en fin utsikt over store deler av området. Ikke langt unna ligger en annen høyde, lofos strani. Her komponerte solomos Dionysios nasjonalsangen.

Øya har mange fine strender. En av de mest kjente er Laganas. Her legger omkring en tredel av Middelhavets bestand av havskilpaddearten 'uekte karett' (caretta caretta) sine egg. Skilpaddehunnene er avhengige av å legge eggene på den stranden de selv ble klekket ut. Skilpaddehunnene legger også egg på Vasilikos and Gerakas.

Blant de mest kjente turiststedene utenom Laganas er Argassi, Aiikes, Tsilivi, Vassilikos og Gerakas. Vasilikosstranden er en lang og fin sandstrand. Den er en av de fineste på Zakynthos. Den ble kom på 4. plasss i avstemning om de beste greske strenden i en avstemning i svenske Aftonbladet våren 2003.

Det er et par små klostere på øya. Fra den lille fjelllandsbyen Keri er det en fin solnedgang.Ved Skinari eller Volimes ligger den flere grotter. Her blir det på grunn av sollyset en merkelig fargesammensetning fra forskjelle blåtoner til sølvfarget vann.
Zakynthos.net
Discover Zakyntos
Lokalguide for Alykesstranden - med bilder og annet

Gresk mat og drikke
over 50 oppskrifter på greske retter på norsk
hva du spiser hvor når du er ute i Hellas
Greekwine.gr - oversikt over vinregioner og viner med mer

Foto www.sunshineclub.gr Et besøk i Hellas gir deg en matglede som du aldri glemmer. Alle husker vel sitt første måltid på en formiddag på en Taverna. Sitte under en parasoll på en fin strand eller i en liten landsby med en gresk salat, tzatziki og en halv flaske Retsina med litt soda for å blande den ut.
Her finner du 50 greskeretter på norsk

Det greske kjøkkenet er enkelt men næringsrikt. Kveldsmåltidet er grekernes hovedmåltid. Da samles hele familien og ofte går de den den lokale taverernaen. Her treffer de kjente og bestiller mange retter som settes på bordet til felles bespisning. Grekerne kaller dette meze. Vil man ha et skikkelig gresk måltid, er en av de mange tavernaene stedet. God mat serveres under både neonlys og til diskomusikk, men den skikkelig greske atmosfæren får du bare på familiestedene. Beskjedne, greske restauranter går under fellesbetegnelsen estiatoria. Også her serveres god mat til en rimelig penge, men menyen er litt mer omfattende.
Mer om de forskjellige greske spisesteder


Opprettet 8. juli 2003 og sist oppdatert 1. januar 2012 - Copyright 2003 - 2012 - © www.bradager.net


Gresk mat

Fisk er det nok av på markedet i Korfu by. Over 50 greske oppskrifter finner du på min greske oppskriftside. Fra fiskemarkedet på Korfu