Hovedsiden
Akerselva
All verdens mat
Grünerløkka
Hellas
   Greske spisesteder
   Greske oppskrifter
   Nyheter fra Hellas
   Øyene
   Dodekanesene
   De joniske øyer
Korfu
   Fakta om Korfu
   Historie
   Korfu rundt
   Korfu by
   Strender på Korfu
   Vestover fra byen
   Sport og aktiviteter
   Korfulinker
   Leie bolig
   Gouvia
Lesvos
Mytologi
Rutetider

jiasso

Trykk for større bilde!

Korfu har klengenavn som 'den grønne smaragd', 'Middelhavets perle' og mange fler. Øya ligger i det Joniske hav mellom Albania og Italia. Korfu, Corfu eller Kerkyra som befolkningen kaller øya er en av de Joniske øyene - Eptanisa (epta=sju) Sjuøyene. De andre øyene er Ithaki, Keffalonia, Levkada, Paxi, Zakyntohos (Zante) og Kythira (den siste ligger ved den østlige spissen av Peloponnes. Korfu er det administrative sentret for de Joniske øyene.

Øyas opprinnelige navn er Kerkyra eller Corkyra etter en nymfe. Denne nymfen ble havguden Poseidon forelsket i og flyttet henne til øya. De fikk en datter sammen som het Phaex. Denne datteren har gitt navnet til 'faiakerne' som tok seg av Odysseus når han havnet på øya på sin vei hjem til Itacha.

Korfu by er et yndet sted for ilandstigning i Hellas for interrailere og andre på vei til Hellas fra Italia og Jugoslavia. Byen heter også Kerkira blant lokalbefolkningen som selv blir kalt korfioter. På det smaleste er det ca 2 kilometer til land fra Korfu. Denne avstanden er mellom nordøst Korfu og Albania, mens båtreisen til nærmeste greske havn tar ca 1 1/2 time.

Slik har det ikke alltid vært for mellom 70 000 og 40 000 år siden var Korfu en del av fastlandet. Redskaper fra de første innbyggerne er funnet i Sidariområdet i nordøst. Omkring 775 f.kr. kommer de første grekerne til Korfu og øya blir en koloni under bystaten Korint. Under de nærmeste århundrene allierer Korfu seg med Aten mot Sparta.

Viktige data

Korfu har en 217 kilometer lang kystlinje. Øya er 58 km lang og 27 km på det bredeste. Totalt er øya 593 kvadratkilometer. Rundt øya er det bratte klipper og lange deilige sandstrender og noen steinstrender.

Høyeste fjell Pantokrator som reiser 914 meter over havet på Nord-østsiden av øya (utsikt fra Pantogrator på bildet). Her er det en fin utsikt over til fastlandet, Albania og under gunstige forhold helt til Italia.

Cricket spilles på øya. Korfu har en av de få cricketbanene utenfor det britiske imperiumet. Det spilles som regel kamper på søndagene.

21. mai er det feiring av at Korfu og de andre Joniske øyene ble en del av Hellas.

Det er omtrent 120 000 fastboendepå øya. Det regner ofte og derfor er øya den grønneste av alle de greske øyene. På sommeren kommer det ofte en regnskur med noen dagers mellomrom.

Temperatur i april 19, mai 24, juni 28, juli 30, august 31, september 28 og oktober 23 grader.

Hvordan kommer du til Korfu

Du kan reise til Korfu med charter fra flere steder i Norge eller med rutefly til Aten og innenriksfly videre til Korfu (50 min). Det går ferger mellom Igoumenitsa på fastlandet og Korfu. Overfarten tar 1 time og 45 min. Daglig buss mellom Aten og Igoumenitsa (500 km - 9 timer). Patras - Korfu ca 12 timer med buss/båt.

Daglig buss mellom Korfu og Aten via Igoumenitsa og videre enten til Korfu by eller Lefkimi med ferge tar 9 timer med KTEL. Bussene går fra Atens bussterminal (KTEL) i Kifissou gate 100. Bussturene tar 7 timer og deretter er det ferge til Korfu by (1 time og 45 minutter) og Lefkemi (1 time og 30 minutter).

Buss går også 2-3 ganger i uka fra Thessaloniki til Igoumenitsa og turen tar omtrent 8 timer. Videre med ferge som over.

Daglig buss fra Aten til Patra fra bussterminalen i Aten. Turen tar 4 timer. Fra Patra går det ferge videre til Korfu by en tur som tar 10 timer. Her kan en jo kombinere med besøk på flere Joniske øyer.

Det går lokalbåter daglige til Igoumenitsa, Kefalonia, Paxi og Mourtos fra Korfu by og fra Lefkimi til Igoumenitsa og Mourtos. Fra Sidari går det båter til øyene Erikoussa, Othoni og Mathraki.

Det går ferger fra Korfu by til Brindisi, Ancona, Trieste og Bari i Italia.

Busser på Korfu

Korfu by er navlen for all busstrafikk på øya. Herfra går det busser til de fleste steder på øya.

Fra bussterminalen bak den nye borgen går de grønne bussene som trafikkerer områdene utenfor de bynære turiststedene.

Platina Giogiou Theotoki og Esplanaden er utgangspunkter for bussene som betjener nærområdene. Disse bussene er blå.

Det koster ikke stort å reise med buss på Korfu, men stol ikke på rutetidene som er oppslått på stoppesteder mellom endepunktene. Disse er ofte tidene fra endestoppestedet.

Korfu by

Foto www.panoramavillas.com

Korfu by gjenspeiler de mange historiske periodene denne nydelige øya har vært igjennom. Her finner du minner om tiden øya var okkupert av forskjellige andre folkegrupper. Her er Keiser Napoleon og Keiserinne Sissi (Elisabeth av Østerike) representert og ikke minst er det mange minner fra den lange venesianske perioden.
Her er det smale smug som plutselig blir til en plass som er en oase i den venesianske bydelen og britenes cricketbane i forgrunnen på bildet.

Byens arkitektur er en blanding av gresk, venesiansk, fransk og engelsk. Her finner du trange smug, parker og plasser, spennende gater med butikker, kaféer og håndverksutsalg og idylliske små spisesteder i den gamle bykjernen. Utenfor finner du Esplinaden, den engelske cricketbanen og det gamle fortet som har forsvart Korfu mot finder i flere århundrer. Her finner du grønnsakboder som du har sett dem på utalige bilder, souvlakibarer hvor turister og fastboende står i kø for å spise gyros (grillet kjøtt i pita). Alt i en bydel, hvor du finner nye steder og plasser hver gang du går rundt i den, år etter år.

Og nærmere Italia kommer du ikke, men den greske sjelen er alltid tilstede.
Mer om Korfu by

Korfu - en evig lang stran

Ikke før har du steget av flyet før du er på stranda. Strendene ligger på rekke og rad rundt hele øya og de fleste er er lett tilgjengelig.

Noen få strender på nordøstkysten og noen på vestsiden er det bare mulig å komme til med båt, men de andre kommer en fram til med buss, sykkel, bil og motorsykkel selv om en kanskje må gå de noen minutter.

Men bli heller med på en reise til øyas strender herfra

Korfu spesialiteter

Korfu - Trykk for større bilde! - copyright www.bradager.net På Korfu spises det typisk middelhavsmat som i resten av Hellas, men påvirkningen fra de venetianske okkupantene har satt sine spor. Her serveres det mye pasta og pizza på øya. Du får moussaka og andre greske matretter, men du finner også spesialiteter som:

Softito - oksekjøtt med vin, hvitløk og persille servert med ris eller poteter
Pastitsada - oksekjøtt kokt med tomater og urter servert med pasta
Bourdeto - fisk kokt i en saus med mye løk og krydder

På drikkefronten er Mandolata (likør), Gingerbeer (ingerfærøl uten alkohol) en arv etter Britenes opphold og KoumKoat (likør og ferske frukter). Korfu er det eneste stedet i Europa denne miniappelsinen dyrkes.
Her finner du mine over 50 greske oppskrifter


 
  Opprettet i juni 2002 og sist oppdatert 1. januar 2012 - Copyright 2002 - 2012 © www.bradager.net

Gresk mat

Fisk er det nok av på markedet i Korfu by. Over 50 greske oppskrifter finner du på min greske oppskriftside. Fra fiskemarkedet på Korfu