Hovedsiden
Akerselva
All verdens mat
Grünerløkka
Hellas
Korfu
Mytologi
Rutetider

Salsicciapølser

Siste nye oppskrift er italiensk og egner seg godt i disse grilltider.

Nydelige italienske Salsicciapølser med salsa.
Salsicciapølser

Kali Orexi

 Bilde fra markedet på Korfu med meloner, løk og annet - Trykk for større bilde! - copyright www.bradager.net

Vel bekomme eller kali oreksi som det heter på gresk. Endelig er du kommet til matens mekka. Her finner du nesten 300 oppskrifter som alle er utprøvd og funnet bra nok til å presenteres.

All verdens mat gir deg her et knippe oppskrifter (282) fra verdens matfat. I dag er det mange oppskrifter fra Hellas, Spania, Mexiko, India, Indonesia og Iran. Størstedelen av Afrika, Asia, Sør- og Mellomamerika og Oseania mangler det oppskrifter fra. Ennå er det mange land som gjenstår, men jeg tror at en dag skal du finne oppskrifter fra alle land på kloden i samlingen. Vil du være med på fylle samlingen med retter fra alle verdens kanter kan du sende meg en oppskrift. Selv om det er en oppskrift fra et land tar jeg gjerne imot fler. Målet er minst tre oppskrifter fra hvert verdens land.

Til nå er det oppskrifter fra 25 land i samlingen. Det er langt igjen selv om jeg mange oppskrifter som ikke er lagt ut i samlingen ennå, men jeg trenger ennå flere. Jeg har også en stor samling linker til oppskriftssamlinger på nordiske språk og engelsk.

Stemningen rundt måltidet er ofte like viktig som selve maten. Rammen rundt det hele kan avgjøre om det blir et vellykket måltid enten du spiser alene eller i et stort selskap. En ristet maiskolbe på hovedgaten i Korfu by kan være mye bedre enn en stor fin middag på en restaurant. Å lage mat sammen med andre er en hyggelig opplevelse. Når flere går sammen om å lage maten på kjøkkenet blir det også mer sosialt og en lærer stadig nye ting. På matsidene mine finner du inspirasjon og lette, gode og spenende retter.

Matleksikon fra all verden mat

Tema for denne siden på all verdens mat er ord knyttet til mat. Målet er å lage en oversikt over hva kjente navn innen matverden er. Det kan være navnet på en frukt, en type mat, urteblandinger eller ord som ofte går igjen i navnet på oppskrifter verden rundt.

Frukt, grønnsaker, krydder og urter vil bare stå med navnet og er linket til sider som omhandler disse.

Vet du om oster, krydder, matuttrykk osv som ikke er i oversikten eller oppskrifter som passer til dem? Da kan du bruke e-post adressen i menyen til venstre og sende opplysningene eller oppskriften til meg. Jeg tar gjerne imot beskrivelser av oster som ikke er med i oversikten.

Til hvert ord skal det knyttes en eller flere oppskrifter hvor denne er hovedingrediensen eller en av de viktigste ingrediensene og en linker til andre sider. Det vil bli en link til en side hvor det står mer om det ordet innebærer og hvor det er flere oppskrifter.


Ansjoser, tørkede
Stekes i olje til de er gyldne og saltes i Thai-kjøkkenet. Serveres som snacks eller tilbehør til ris. Oppbevares tørt.

Arni
Lam på gresk

Avgolemono
En egg- og sitronblanding som brukes mye i gresk matlaging. I flytende form brukes den i frikassé, ragu, suppe. I litt tykkere utgave blir den brukt som saus.

Baklava gresk/kypriotisk dessert som lages av filodeig (kan kjøpes i de fleste innvandrerforretninger og i bra dagligvarebutikker) med fyll av nøtter og sirup smaksatt med honning.
Baklava

Blåmuggost
Blåmuggoster kjennetegnes av en gjennomgående blå marmorering.
Les mer her

Bouquet garni
En bukett av urter og andre kryddere som får koke med sauser, supper og andre retter. Ingrediensene varierer. Bouqueten kastes som regel etter bruk.

Bulgur
Hvetekorn uten skall som er dampet og deretter tørket og malt. Fåes i forskjellige malingsgrader (fin, middels og grov).

Cashewnøtter
Ristes i panne i litt olje.

Cayenne pepper
Cayenne pepper kan kjøpes i forskjellig grad av styrke og maling.

Chevre
Franske oster laget av geitemelk.
Les mer her

Chilli, tørkede
Som i ferske chilli er det frøene som er sterkest.

Chorizo
Spansk pølse av svinekjøtt som er saltet og tørket med paprika og hvitløk. Brukes i matlagning og som pålegg.

Dolmades
Vinblader fylt med enten ris eller kjøttdeig eller en blanding av begge.

Eggnudler
Kokes eller stekes. Selges i forskjellige størrelser.

Favabønner
Store grønne bønner. Unge bønner spises med belg. På eldre bønner tas bønnene ut og belgen kastes. Tørkede favabønner kan variere i farge fra brunlilla til grønn.

Feta
Gresk myk hvit ost som er enkel og smuldre. Laget av geitemelk eller en blanding av geit- og sauemelk. Det lages også typer av kumelk. Disse er hardere i konsistensen enn orginalen. Ved lengre oppbevaring må fetaost ligge i en saltlake i kjøleskap.
Les mer her

Filodeig (filo, fila, phyllo
Løvtynne deigflak som brukes i søtt og krydret bakverk som baklava. Selges i de fleste innvandrer butikker og i gode dagligvareforretninger.

Gouvetsi
gryteretter på gresk

Gurkemeie
Gir gulfarge til maten. Gurkemeie er mye bruk i asiatisk kjøkken. Pass på det kan gi flekker på klærne.

Halloumi
Saltet ost av sauemelk med litt seig konsistens. Kjent fra Kypros hvor den smaksettes med mynte og fra Libanon. Les mer her

Harissa
Kryddersaus fra Nord-Afrika som lages av chilipepper og spisskarve. Selges i de fleste innvandrer butikker og i gode dagligvareforretninger. Eller kan lages hjemme. Bland 1 1/2 ss kajennepepper, 60 g malt spisskarve, og 1 !/2 dl olivenolje i en monter og støt til det blir en pasta. Smak til med litt salt og litt malt karve.

Jasminris
Langkornet ris. Brukes mye i Thaikjøkkenet. Skylles før koking. Skal være litt klebrig når den serveres.

Julienne
Skiver av f. eks guløtter i fyrstikk tykke skiver.

Kafedes
kaffe på gresk

Kalamata
verdenskjent gresk virgin olivenolje

Kanel
Kanel selges hel som kanelstang eller malt.

Kapers
Blomsterknopper fra en busk som vokser ved Middelhavet.

Karrypasta
Lages av chili, hvitløk, løk, salt og forskjellige andre krydder. Hvilke andre krydder som brukes er avhengig av hvilken type det er. Den finnes blant annet i en grønn og en rød utgave. Oppbevares uåpnet ved romtemperatur og åpnet i kjøleskap.

Kasseri
Hard gresk ost av sauemelk med noen små hull. Brukes blant annet i retten Saganaki.

Kefalotiri
Gresk gul og hard ost som skal rives av geite- eller sauemelk. Brukes som parmesan og til gratinering. Fersk kefatotiri kan brukes som pålegg.

Ketjap manis
Søt soyasaus fra Indonesia. Brukes i sauser, dressinger og gryteretter.

Kiwi
Hårete liten rund frukt som ikke vekker stor oppmerksomhet, men for en smaksbombe og for en farge inni.
Les mer her

Kjærlighetsfrukt
Frukten som på norsk kalles kjærlighetsfrukt heter egentlig Lyché. En smaksbombe med en himmelsk smak.
Les mer her

Kokosmelk
Purét kjøtt av modne kokosnøtter tilsatt vann. Oppbevares uåpnet i romtemperatur og åpent i et par dager i kjøleskap. Har du ikke kokosmelk i huset men kokosmel så kan dette brukes til nød. Da blander du 250 g kokosmel med vann slik at melet err dekket og lar det trekke i ca 30 minutter. Sil de gjennom et klede. Passer ikke til alle retter men det er ok i karryretter.

Koriander Denne urten blir inntil 50 cm høy.

Kvark
Tyktflytende melkeprodukt går også under navnet Fromage frais og kesam. Kvark brukes som rømme, men har veldig lavt fettinhold (under 1%). Kvark kan lages ved å sile skummet kulturmelk i et kaffefilter i minst en time. Alt. kjør cottage chees i hurtigmikser (høyere fettprosent).

Lingham's chilisaus
Sterk og søt chilisaus som kommer fra Malyasia. Anvendelsesområde er som igrediens i sauser, dressinger og gryteretter.

Lyché
Kalles også kjærlighetsfrukt. En smaksbombe med en himmelsk smak.
Les mer her

Manchego
Kalles også dronningen av de spanske oster.
Les mer her

Mango
En frukt som finnes i mange varianter.
Les mer her

Mascapone
er en italiensk fløteost med søtlig smak. Den har høyt innhold av fett. brukes i likhet med yoghurt og crème fraice i sauser, dressinger og desserter.
Les mer her

Merquez
Tunisk (Nordafrikansk) sterkt krydret pølse som er laget av lammekjøtt (eller oksekjøtt).

Meze - mezethes
Meze - tapas - forretter - utvalg av retter som brukes til appretif.

Mizithira
Gresk ost som ligner på cottage cheese som er laget av mysen etter fremstillingen av fetaosten. Osten er vanskelig å få tak i her hjemme, men enkelte steder dukker den opp med jevne mellomrom. Ricottaost kan erstatte mizithira, men vanlig cottage chees eller kesam er et alternativ (mangler noe av smaken).

Moussaka
gresk pannerett med augbergin, ost, makaroni eller kjøttdeig.

Mozzarella
Italiensk hvit ost som lages av vannbøffelmelk. Selges også laget av kumelk.

MSG
Et syntetisk krydder.

Nudler
Det finnes flere typer nudler. Noen er basert på egg (eggnudler), men oftest er de laget av rismel. Noen lages av maismel, ertemel eller sojabønnemel. Nudler er Asias svar på Middelhavets pasta. Nudler er den vanligste ingrediensen i kinesisk matlaging.

I sydøstasia er risnudler mest vanlig. De er tynne og gjennomskinnelige, som navnet tilsier er de bakt på rismel. De må bløtlegges i varmt vann og rennes av før de brueks i wokretter eller supper. De behøver ikke kokes og man kan fritere dem.

Pancetta
Italiensk lettsaltet sideflesk som er smaksatt med nellik og pepper.

Osterssaus
Sausen lages på soja og osters. Sausen er brun og en litt salt, men smaker ikke fisk. Den brukes mye i vietnamesisk- og thailandskmatlaging. Den brukes ofte som til salt i retten.

Papaya
Sydhavsfrukt med mild smak som smaker som en blanding av pære og banan.
Les mer her

Pecorino
er en hard italiensk ost av geitemelk. I oppskrifter kan parmesan brukes som alternativ til Pecorino.
Les mer her

Prosciutto
Rå, saltet og tørket skinke med saftig rødt kjøtt.

Physealis
Små kirsebærstore gule frukter
Les mer her

Rekechips
Laget av reker, stivelse, salt og sukker. Stekes i olje til de får dobbelt størreles. Serveres til dip og til mat istedenfor brød.

Rekepasta
Lages av rekker som er gjæret og salt. I enkelte oppskrifter heter den Kapi. Pastaen lukker vondt, men den gir maten en smak og lukt av fisk. Brukes i dressinger og pastaer. Oppbevares i kjøleskap.

Ricotta
er en umodnet italiensk ost. Den har en mild smak og en myk konsistens.
Les mer her

Ris
Etter hvete er det ris det dyrkes mest av i verden. Det dyrkes en mengde forskjellige sorter ris. To av de mest populære er Basmatiris og Jasminris. Disse sortene er det vi kaller hvitt langkornet polert ris.

Jasmin som betyr vælduftene har en spesiell smak og aroma. Den dyrkes i hovedsak i Thailand. Risen blir kleblig når den kokes i ca 18 minutter og derfor er den lett å spise med pinner.

Basmatirisen dyrkes i Pakistan og India og har en mer nøtteaktig smak og kleber ikke når den kokes i ca 12 minutter.

Ris tilsettes ofte forskjellig krydder får å smaksette risen ved tilberedningen.

En annen rissort er råris. Denne har et mye høyere innhold av mineraler, vitaminer og fiber enn det hvite riset. Den passer ikke så bra til milde retter. Bløtlegges i minst 2 timer eller helst natten over.

Avorborioris er en italiensk rissort som er behandlet på en spesiell måte. På denne måten blir den mer vitanminrik og mineralene beholdes. Den er kleber mindre enn og er luftigere enn annen ris. Den forblir myk og egner seg derfor til puddinger, salater og ikke minst risotto.

Villris er svart og det er ikke ris men frø av et gress som er i nær familie til risplanten. Kommer opprinnelig fra USA hvor det vokste vilt og var viktig i matkulturen til indianerne. Det har en kraftig nøttaktig smak. Brukes oftes sammen med hvitt ris, men det kokes separat.

Risnudler
Selges i forskjellige tykkelser. Kan kokes, stekes eller friteres. Vermicellinudler brukes mest i supper. Disse skal ligge i bløt i rundt 20 minutter før bruk.

Rosevann
Destilert vann av duftende roseblader. Smaken er veldig sterk og må brukes med forsiktighet. Brukes til å smaksette desserter.

Safran
Safran har fått navnet etter det arabiske ordet for gul. Det er verdens dyreste krydder og lages av de gyllene støvbærerne til en lilla krokus. Etterligninger er ofte laget av gurkemeie eller knuste blomsterblader. Bruken av safran stammer fra Lilleasia.

Sahleb
Lages av tørkede støvbærere fra en orkidé. Pulveret er beige. Brukes som jevning på samme måte som arrowroot og maisenna.

Semule
Et hardt hvetemel laget av durumhvete. Melet er glutenrikt og egner seg til pasta.

Sesamolje
Sesamolje lages av presset sesamfrø. Egner seg ikke så godt til steking men brukes mye i woksauser eller som smakssetter i sauser og supper.

Spisskummin hel
Hel spiskummin ristes som relge i panne før bruk.

Spisskummin malt
Kalle også Jeera.

Stjernefrukt
har fått navnet sitt etter de vakre gule stjernene du får når den skjæres i skiver.
Les mer her

Tabil
Krydderblanding fra Tunis som består av like deler hvitløk, koriander, karve og pepper.

Tahini (tahina)
Puré av sesamfrø som brukes i Midtøsten i både søte og krydrede retter. Selges i de fleste innvandrer butikker og i større dagligvareforretninger. Åpnede glass må oppbevares i kjøleskap og gis en opprøring før bruk.

Tarama
Rogn av karpe eller mulle som er nedlagt i salt. Tarama brukes til Taramasalata. Røket torskerogn kan brukes som erstatning. Se oppskrift.

Thailandsk curry
Noen steder brukes rød curry som navn på dette krydderet. Thailandsk curry smaker annerledes enn den gule varianten vi er vant med.

Tom Ka pasta
Pasta laget av galanga, sitrongress, olje, salt, sukker og MSG. Oppbevares uåpnet ved romtemeratur.

Tom Yum pasta
Pasta laget av citrongress, chili, olje, salt, sukker og MSG. Brukes til blant annet å sette smak på rekesuppe. Pastaen er meget sterk. Oppbevares uåpnet ved romtemperatur og åpnet i kjøleskap.

Tørkede reker
Hakkes og/eller støtes i en morter før de brukes i dressinger og sauser. Sterk smak av fisk. Passer godt til chiliretter. Oppbevares i kjøleskap. Alterativt kan brukes rekepasta.

Wok
Ved woksteking stekes mindre mengder raskt i ekstra varm wokpanne eller annen egnet panne i olje. Ingrediensene blir varme men beholder fortsatt sin fasthet.


Opprettet 22. november 2004 klokken 07:00 og sist oppdatert 16. mai 2005 klokken 19:50
Copyright 1999 - 2005 © www.bradager.net


All verdens mat
Alle oppskriftene
Greske oppskrifter
Vegetaroppskrifter
Matleksikon
Frukter
Krydder
Oster
Siste oppskrifter
495 matlinker

Vegetar?

Oliventrær er det nok av på Korfu. Du finner et stort utvalg med greske retter på min greske oppskriftside. Oliventrær på Korfu