Hovedsiden
Akerselva
All verdens mat
Grünerløkka
Hellas
Korfu
Mytologi
Rutetider

Salsicciapølser

Siste nye oppskrift er italiensk og egner seg godt i disse grilltider.

Nydelige italienske Salsicciapølser med salsa.
Salsicciapølser

Kali Orexi

 Bilde fra markedet på Korfu med meloner, løk og annet - Trykk for større bilde! - copyright www.bradager.net

Vel bekomme eller kali oreksi som det heter på gresk. Endelig er du kommet til matens mekka. Her finner du nesten 300 oppskrifter som alle er utprøvd og funnet bra nok til å presenteres.

All verdens mat gir deg her et knippe oppskrifter (282) fra verdens matfat. I dag er det mange oppskrifter fra Hellas, Spania, Mexiko, India, Indonesia og Iran. Størstedelen av Afrika, Asia, Sør- og Mellomamerika og Oseania mangler det oppskrifter fra. Ennå er det mange land som gjenstår, men jeg tror at en dag skal du finne oppskrifter fra alle land på kloden i samlingen. Vil du være med på fylle samlingen med retter fra alle verdens kanter kan du sende meg en oppskrift. Selv om det er en oppskrift fra et land tar jeg gjerne imot fler. Målet er minst tre oppskrifter fra hvert verdens land.

Til nå er det oppskrifter fra 25 land i samlingen. Det er langt igjen selv om jeg mange oppskrifter som ikke er lagt ut i samlingen ennå, men jeg trenger ennå flere. Jeg har også en stor samling linker til oppskriftssamlinger på nordiske språk og engelsk.

Stemningen rundt måltidet er ofte like viktig som selve maten. Rammen rundt det hele kan avgjøre om det blir et vellykket måltid enten du spiser alene eller i et stort selskap. En ristet maiskolbe på hovedgaten i Korfu by kan være mye bedre enn en stor fin middag på en restaurant. Å lage mat sammen med andre er en hyggelig opplevelse. Når flere går sammen om å lage maten på kjøkkenet blir det også mer sosialt og en lærer stadig nye ting. På matsidene mine finner du inspirasjon og lette, gode og spenende retter.

All verdens frukter

Tema for denne siden på all verdens mat er frukt Målet er å lage en oversikt over det meste som er av frukt verden rundt. Hvordan brukes ostene og til hvilke retter passer de. Hvilke frukt som kan kjøpes her hjemme kan erstatte frukt når du lager mat her hjemme etter oppskrifter fra andre land?

Til hver frukt skal det knyttes en eller flere oppskrifter hvor denne er hovedingrediensen eller en av de viktigste ingrediensene.

Vet du om frukt som ikke er i oversikten eller oppskrifter som passer til dem? Da kan du bruke e-post adressen i menyen nesten øverst på siden og sende opplysningene eller oppskriften til meg. Jeg tar gjerne imot beskrivelser av frukt som ikke er med i oversikten.


Banan
Bananen er en av de elste kulturvekster i verden. Den kommer opprinnelig fra sydøstasia. Fruktene er streile og den formerer seg ved jordskudd. Det er egentlig ikke en frukt men en urt men regnes som oftest hos oss som frukt. Bananplanten blir mellom 4-10 meter høy. Den bærer bare frukt en gang. Det fins mange arter.
Friterte banan - med sitron og sukker
Karrireker - med eple og banan

Kiwi
Hårete liten rund frukt som ikke vekker stor oppmerksomhet, men for en smaksbombe og for en farge inni.
Skal ikke være bløt når du trykker lett på den. Inni har den grønt fruktkjøtt med en hvit kjerne med isprente sorte kjerner.
Skrell kiwien om du skal bruke den i salater. Skal du kosespise denne vitaminbomben så deler du den i to og spiser innholdet med en teskje.
Oppbevares i kjøleskap i en uke +/-

Kjærlighetsfrukt
Frukten som på norsk kalles kjærlighetsfrukt heter egentlig Lyché. En smaksbombe med en himmelsk smak.
Skjær med en skarp kniv litt nedenfor midten av frukten. Skjær bare gjennom skallet. Så kan du trekke den ut med fingrene og spise den.
Fruktkjøttet er melkehvitt. Steinen skal ikke spises.

Lyché
Kalles også kjærlighetsfrukt. En smaksbombe med en himmelsk smak.
Skjær med en skarp kniv litt nedenfor midten av frukten. Skjær bare gjennom skallet. Så kan du trekke den ut med fingrene og spise den.
Fruktkjøttet er melkehvitt. Steinen skal ikke spises.

Mango
Mango finnes i mange varianter. Fruktkjøttet er gult og saftig. Det saftigste og søteste av dem alle er den pakistanske som kommer til Norge senhøstes. En moden mango skal ikke være hard når du gir den ett lett trykk. Den skal gi litt etter ved et varsomt trykk.

Mango har en stor sten i midten som kan være vanskelig å fjerne. Bruk en flat kniv og skjær rundt hele mangoen inn til stenen. Legg deretter kniven litt på skrå og la den følge stenen mens du fjerner fruktkjøttet fra denne.

Skal du bare kosespise den, skjærer du bare fra striper fra innsiden ut til skallet og deretter snitter du den opp på tvers og bøyer hele skallet bakover og nyter. På denne måten får du finne terninger til fruktsalat.

Mango brukes i biter i salater, moses til saus, brukes i smooties, viktig i mange asiatiske oppskrifter. Den er fin å lage is og sorbeter av og mangochutney.
Mangochutney til karriretter og mye annet

Papaya
Oval frukt med ferskenfarget kjøtt. I midten er det små kjerner som ikke skal spiset.
Del frukten i to og spis den med skje eller fjern skallet og del den i båter eller skiver til salater eller til dekorasjoner.
Skal du bare kosespise den, skjærer du bare fra striper fra innsiden ut til skallet og deretter snitter du den opp på tvers og bøyer hele skallet bakover og nyter. På denne måten får du finne terninger til fruktsalat.
Oppbevares i kjøleskapet.

Physealis
Små gule frukter på størrelse med kirsebær. Noen bruker navnet gule kirsebær på frukten. Frukten er innkapslet i tørkede blader.
Oppbevares i kjøleskapet.

Rambutan
Fruktkjøttet er vitt og saftig og det spises ofte som det er. Skallet på frukten ser ut som en rød hårbusk og dette er også opphavet til navnet på frukten. Rambut betyr hår på Indonesisk. Vokser over hele sydøstasia men Indonesia er viktigste produsentland.

Stjernefrukt
har fått navnet sitt etter de vakre gule stjernene du får når den skjæres i skiver.
Stjernefrukten er sprø og frisk i kjøttet. Den er ikke veldig søt.
Egner seg i fruktsalater og som dekorasjon på kaker og i salater.


Opprettet 26. april klokken 07:00 og sist oppdatert 16. mai 2005 klokken 19:00
Copyright 1999 - 2005 © www.bradager.net


All verdens mat
Alle oppskriftene
Greske oppskrifter
Vegetaroppskrifter
Matleksikon
Frukter
Krydder
Oster
Siste oppskrifter
495 matlinker

Vegetar?

Oliventrær er det nok av på Korfu. Du finner et stort utvalg med greske retter på min greske oppskriftside. Oliventrær på Korfu