Hovedsiden
Akerselva
All verdens mat
Grünerløkka
Hellas
Korfu
Mytologi
Rutetider

Salsicciapølser

Siste nye oppskrift er italiensk og egner seg godt i disse grilltider.

Nydelige italienske Salsicciapølser med salsa.
Salsicciapølser

Kali Orexi

 Bilde fra markedet på Korfu med meloner, løk og annet - Trykk for større bilde! - copyright www.bradager.net

Vel bekomme eller kali oreksi som det heter på gresk. Endelig er du kommet til matens mekka. Her finner du nesten 300 oppskrifter som alle er utprøvd og funnet bra nok til å presenteres.

All verdens mat gir deg her et knippe oppskrifter (282) fra verdens matfat. I dag er det mange oppskrifter fra Hellas, Spania, Mexiko, India, Indonesia og Iran. Størstedelen av Afrika, Asia, Sør- og Mellomamerika og Oseania mangler det oppskrifter fra. Ennå er det mange land som gjenstår, men jeg tror at en dag skal du finne oppskrifter fra alle land på kloden i samlingen. Vil du være med på fylle samlingen med retter fra alle verdens kanter kan du sende meg en oppskrift. Selv om det er en oppskrift fra et land tar jeg gjerne imot fler. Målet er minst tre oppskrifter fra hvert verdens land.

Til nå er det oppskrifter fra 25 land i samlingen. Det er langt igjen selv om jeg mange oppskrifter som ikke er lagt ut i samlingen ennå, men jeg trenger ennå flere. Jeg har også en stor samling linker til oppskriftssamlinger på nordiske språk og engelsk.

Stemningen rundt måltidet er ofte like viktig som selve maten. Rammen rundt det hele kan avgjøre om det blir et vellykket måltid enten du spiser alene eller i et stort selskap. En ristet maiskolbe på hovedgaten i Korfu by kan være mye bedre enn en stor fin middag på en restaurant. Å lage mat sammen med andre er en hyggelig opplevelse. Når flere går sammen om å lage maten på kjøkkenet blir det også mer sosialt og en lærer stadig nye ting. På matsidene mine finner du inspirasjon og lette, gode og spenende retter.

All verdens krydder

Tema for denne siden er krydder og urter. Målet er å lage en oversikt over det meste som er av krydder og urter. Disse skal igjen presenteres med norsk, latinsk, engelsk, tysk, spansk, dansk, svensk navn. Dette vil gjøre det letter å bruke utenlandske oppskrifter som det er mange av på internett.

Til hvert krydder eller urt skal det knyttes en eller flere oppskrifter hvor denne er hovedingrediensen eller en av de viktigste ingrediensene.

Kjenner du navnet på et annet språk på noen av urtene og krydrene som er i oversikten eller oppskrifter som passer til dem? Da kan du bruke e-post adressen i menyen nesten øverst på siden og sende opplysningene eller oppskriften til meg. Jeg tar gjerne imot beskrivelser av flere urter og krydder.


Basilikum
Latinsk navn: Ocimum basilicum.
Basilikum er en ett-årig urt som passer til mange forskjellige retter. Basilikum er meget ømfintlig for kulde og tåler ikke temperaturer i underkant av 10 grader. Basilikum brukes både tørket og fersk. Det er mest smak i de ferske baldene Den egner seg best til tomat, potet, pizza og pastaretter.

Rødbladet basilikum er ikke så vanlig i butikkene ennå, men stadig flere tar den inn. Den kalles også 'Dark Opal' på grunn av fargen på bladene.

Ved siden av disse fins det flere andre varianter også mange asiatiske variant. Retter på Internett (fra asiatiske land) fra det asiatiske kjøkken bruker disse varianten. De er ofte litt mildere på smak en vår og bruk derfor litt mindre om du ikke får tak for eksempel Thailandsk.

Cayennepepper
Latinsk navn: Capsicum fastigtatum.
Brukes til fisk, skalldyr, dressinger, sauser, eggretter og stuvinger.

Chili
Latinsk navn: Capsicum.
Chili er en frukt som tilhører pepperfamilien og finnes i mange former og størrelser. De modne fruktene er røde. De små fruktene er som regel de sterkeste typene. Frøende er strerkere enn fruktkjøttet og det kan være lurt å fjerene disse før en er kjent med virkningen. Chilikan kjøpes fersk, tørket eller hermetisert

Curry
Latinsk navn: Ingen - blandingskrydder.
Curry er ikke et krydder, men en blanding av forskjellige krydder. Blandingen kan bestå av alt fra 8 - 20 forskjellige krydder. Det fins mange forskjellig utgaver av curry avhengig av hvorfra i India de opprinnelig kommer. De vanligste ingrediensene er: koriander, ingefær, kanel, nellik, muskat, spisskummen, pepper og gurkemeie (som gir den gule fine fargen). Som regel freses curry i fett for å forsterke aromaen.

Dill
Latinsk navn: Anethum graveolens.
Dill vokser vilt i Norge. Smak av anis og sitron. Frøene lukter svakt av karve. Tørket og friske blad og frø brukes i supper, lammegryter og til grillet og kokt fisk. Brukes til gravlaks og til skaldyr og poteter. Kan kjøpes som krydderurt, i kvaster eller som tørket vare.

Bladene brukes til rødbete, squash og agurk, egg, fisk og skalldyr, ris og poteter. Frøene passer til kål, løk, poteter. Blad og frø brukes også i pikkels og i indisk matlagning brukes blad og i frø i masalaer og karri.

Estragon
Latinsk navn: Artemisia dracunculus.
Flerårig urt som stammer fra Søreuropa. Vokser vilt i Norge. Selges fersk i potter eller tørket. Har en svak smak av anis.

Kjørvel inngår i fines herbes sammen med gressløk, persille og estragon. Brukes i tomatretter, supper, ris og sauser eller til fisk, skalldyr, fjærkre blant annet. Ikke minst i bearnés-, hollandaise-, ravigote- og tartarsaus.

De fins flere typer av estragon. Blant de mer kjente er russisk estragon Artemisia dracunculoides. Den er lysere i fargen og har en litt mer biter smak.

Fennikel
Latinsk navn: Foeniculum vulgare.
Deler som brukes er unge blader, blomstene, stengler og frø. Ferske blader holder i to-tre dager i en plastpose i kjøleskapet. Fennikelfrø smaker av lakris og litt mildere i smaken enn dillfrø.

Fennikelfrø passer til rødbete, kål, agurk, fisk og skalldyr, purre, tomater , bønner svin, ris og poteter. I tørket tilstand brukes den i brød og i fiskeretter. Den er også mye brukt i brennevin og likører.

Fennikel
Latinsk navn: Foeniculum vulgare var azoricum
Kan brukes sammen med potet i potetstappe. Smaker litt lakris eller anis. Det grønne kan brukes som Fennikel over.
Fennikelstappe
Fennikelwok med løk og paprika

Garma masala
Latinsk navn: blandings krydder
Garam masala er et indisk blandingskrydder som innholder minst fem forskjellige kryddere. Moen av disse kan være laubær, kanel og kardemumme. Garam masala innholder alltid cummin, en indisk variat av karve. Vanligvis blir krydderne rister før bruk for å få frem en speiell aroma. Blir brukt i mange retter med kjøtt, fisk, egg, grønnsakretter og sammen med ris og i gryter.

Gressløk
Latinsk navn: Allium schoenoprasum.
Kan kjøpes tørket, men fersk er best. Både bladene og blomstene brukes. Både blad og blomster har en tydelig løksmak.

Brukes i fines herbes, eggeretter, til supper, salater, fisk og skaldyr, poteter og kokte grønnsaker.

Gurkemeie
Latinsk navn: Curcuma longa.
Gurkemeie er en oransjefarget rot og er opprinnelig fra de tropiske delene av Asia. Den tørkede roten inneholder et fargeemne 'curcumin'. Brukes først og fremst som tilsetning for å gi farge til ris, supper og stuinger.

Hvitløk
Latinsk navn: Allium sativum.
Elsket av de fleste og hatet av noen få. Selges fersk, eller tørket, men kan også fåes som pulver. På helt ferske løker kan det grønne brukes som kinesisk gressløk.

Hvitløk er en selvfølge i aioli, skordalia, rouille, pesto, tzatziki og flere andre sauser og diper. Ellers passer hvitløk til nesten alt og kan kombineres med de fleste andre urter.
Heftig potetmos
Skordalia - gresk hvitløksaus til fisk og grønnsaker
Tzatziki

Ingefær
Latinsk navn: Zingiber officinale.
Ingefær er den tørkede rotknollen fra en flerårig plante. Den stammer opprinnelig fra Sør-øst Asia. Rotkjøttet er gult og saftig med en karakteristisk smak. Den er en av de vanligste ingrediensene i det indiske kjøkken og ellers i Asia og i deler av Afrika. Tørket og malt ingefær er mildere i smak enn den ferske og brukes mye i søte desserter.

Ferske røtter skrelles og rives på et rivjern eller skrapes med kniv, finhakkes eller skjæres i tynne skiver. Ingefær holder lenger i kjøleskapet om den pakkes inn i et fuktig håndkle.

Ingefær brukes også i produksjon av ingerfærøl. Er du på Korfu må du absolutt smake en kald zinzibiera.
Kyllingwok med smak av ingefær
Indonesisk lammegryte med ingefær, nellik, kanel og mye annet
Stekt kål med løk, paprika, hvitløk og ingefær

Kajennepepper
Latinsk navn: .
Fruktene blir mellom 2-14 cm lange og skallet er tynt og læraktig. De største fruktene tørkes og males til et fint pulver. De minste fruktene er skarpere i smaken og de tørkes og males til kajennepepper. 'Sataanspepper' heter enkelte varianter i tropiske land.
Chili con carne

Kanel
Latinsk navn: .
Kanel utvinnes av barken på kaneltreet som vokser i Kina og India. Selges som kanelstenger eller malt. Kanel smaker søtt og har en pepperlignende ettersmak.
Brukes også mye i Thai-kjøkkenet.

Kardemomme
Latinsk navn: Elettaria cardamomum.
Kardemomme kommer fra det sørlige India og er i familie med ingefær. Kardemomme er små ovale og lysegrønne frøkapsler. Skrelles og støtes i en morter før bruk. Smaker ikke som malt kardemumme. Oppbevares tørt i et tett glass eller boks.

Den brukes mye i det Indiske kjøkke, hvor den er en av de viktigste ingrediensene i mange krydderblandinger. I arabiske land brukes den som smakstilsetting av kaffe og er en viktig ingrediens i krydderblandinger. Kardemomme brukes karripulver, dhal, masalaer og philaffer.

Kinesisk gressløk
Latinsk navn: Aliium tuberosum.
Kinesisk gressløk eller hvitløksgressløk, som den også kalles, har vært dyrket i Kina i århundrer. Den er også brukt som legeplante. Kinesisk gressløk smaker som en blanding av gressløk og hvitløk. Hele planten kan brukes i matlagingen.

I kinesisk kjøkken brukes blomstene moset med salt til en pasta som anvendes i risretter og saus.
Eggerøre med kinesisk gressløk

Kjørvel
Latinsk navn: Myrrhis odorata.
Svak smak av lakris. Kan kjøpes i de fleste butikker i potte. Bladene brukes ferske og blomstene brukes til garnityr. Brukes til fisk, egg- og grønnsaksretter og i supper.

Kjørvel inngår i fines herbes sammen med gressløk, persille og estragon. Passer blant annet til asparges, bønner, fisk, skalldyr, salat, poteter, tomater og kalv.

Koriander
Latinsk navn: Coriandrum sativum.
Koriander er en ettårig skjermplante med grønne snitdelte blad som stammer fra sydvestasia. Den kan bli ca 60 cm høy og får lyserøder blomster og blomstrer dyrket i juli/august. Etter blomstringen lukter de kulerunder frøene sterkt og dette har gitt planten navn. Koriander er utledet av ordet koris som betyr vegglus.

Planten går ofte under navnet kinesisk persille. Man antar at den er dyrket i over 3 000 år. Mye brukt i det indiske og egyptiske kjøkken. Koriander inngår i blandingskrydderet karry.

Frisk koriander og korianderfrø har forskjellig smak og anvendelses områder. Korianderfrø brukes blant annet i brød og til smaksetting av likør. Den brukes også ved framstilling av parfyme. Frisk koriander brukes i salater og mat fra Asia og Middelhavsområdet.

Koriander hører opprinnelig hjemme i sydeuropa og Asia men dyrkes nå mange steder. Koriander er en av de lengst kjente krydder. Det nevnes allerde i 1550 før vår tid. Det skal også være funnet korianderfrø i Tutankhamons grav.

Kummin
Latinsk navn: Carum Carvi.
Brukes blant annet i gulasj og kålretter.

Laurbærblad
Latinsk navn: Laurus nobilis.
Laubærtreet finnes i Middelhavområdet. Både friske og tørkede blader kan brukes. De ferske bladene er litt bitre enn de tørkede. De tørkede bladene brukes i mange gryteretter, supper, buljonger, sauser og marinader, som fyll i fisk sammen med sitron og fennikel. Laurbærblad inngår alltid i bouquet garni.

Passer og brukes i gryteretter av lam, storfe og i noen kyllingretter. Brukes også som smakstilsetter til ris, linser og tomatretter. Det holder som oftest med ett stort eller to-tre mindre blader i en oppskrift til fire personer. Fjern bladene før servering.

Lavendel
Latinsk navn: Lavandula officinalis.
Dyrkes i hovedsak rundt Middelhavet. Lavendelolje utvinnes av blomsten. Den dyrkes i hovedsak for luktens skyld, men brukes også i noen matretter.

Malurt
Latinsk navn: Artemisia absinthium.
Kommer opprinnelig fra Vestasia, men den dyrrkes i dag over store deler av verden. Malurt er giftig i store doser. Den er ofte brukt til å krydre brennevin som for eksempel Vermouth.
Tzatziki

Merian
Latinsk navn: Origanum majorana.
Brukes i grønnsaks- og potetretter i ertesuppe og til lam.

Muskatnøtt
Latinsk navn: Myristica fragrans.
Muskatnøtt er frø fra et eviggrønt tre som vokser i tropiske strøk. Vi bruker den milde muskatblommen og muskatnøtten.

Mynte
Latinsk navn: Mentha.
Det er mange arter av mynte. Det som brukes er blader, friske og tørkede, blomstene brukes i salater.

Mynte brukes til kylling, svin, kalv, lam, desserter og te. Den brukes også i yoghurtretter, chutneyer og raitaer.
Tzatziki

Nellik
Latinsk navn: Eugenia caryophyllata.
Nelliktreet kan bli godt over 10 meter høyt. Nellik brukes enten hele for ekesmpel i sylte eller malt i bakverk, pølser og annet.
Brukes og mye i Thai-kjøkken.

Oregano
Latinsk navn: Origanum vulgare.
Urten ble tidligere brukt mye som medisinplante. I dag brukes den i mest i mat. Oregano brukes til pizza og poteter, i tomatretter og til lam. Den brukes også i en mengde kjøtt og farserettter. Ofte brukes oregano og basilikum sammen.

Paprika
Latinsk navn: Capsicim annuum.
Paprikapulveret gir både smak og farget til maten. Passer godt til supper, eggretter og gryteretter.

Pipeløk
Latinsk navn: Allium fistulosum.
Pipeløken går også under navnet vinterløk trolig siden den opprinnelig kommer fra Sibir.

Pipeløk blir brukt både som krydderurt og som grønnsak. Den brukes ofte i kombinasjon med ingefær og hvitløk. Den brukes finhakket i gryteretter og potetretter. Den kan brukes isteden for værløk. Pipeløk passer også til fisk og skaldyr, egg, storfe og fjærfe.

Ramsløk
Latinsk navn: Allium Ursinum.
Ramsløk vokser vilt og blir regnet som ugress i hagen. Bladene ligner på liljekonvall men de har en markant lukt av hvitløk. Nå er også ramsløken en søster av hvitløken. Bladene brukes tidlig på våren og kan brukes i salater, supper eller sammen med spinat eller i risotto. Småløkene har en kraftigere duft av hvitløk og smaker mer.

Rosmarin
Latinsk navn: Rosmarinus officinalis.
Rosmarinplanten er en liten busk. Tidligere ble den mye brukt som medisinplante. Den har en kraftig smak og brukes både frisk og tørket. Passer til lam, kylling og poteter.

Safran
Latinsk navn: Crocus sativus
Safran utvinnes fra støvbærerne i krokusart. Det trengs nærmere 70 000 blomster for å utvinne 1 kilo safran. Brukes både for smaken og fargens skyld. Brukes i ris, gryterretter, sauser og asiatiske retter.

Salt
Kjemisk forbindelse med navn natruiumklorid. Det er mange forskjellige utgaver av salt på det norske markedet.

Salvie
Latinsk navn: Salvia officinalis.
Salvie var tidligere mye brukt som legemiddel mot flere sykdommer. Krydderurten brukes til retter av kalv, lam, gris, kylling og fisk. Brukes også som te.

Sassafras
Latinsk navn: Sassafras albidum.
Sassafras er et tre som opprinnelig hører hjemme i dy østlige deler av USA. Indianerene brukte barken, røttene og bladene til te. I dag bruker vi blad og barken på røttene. Frisk sassafras er kreftfremkallende, men safrol som er det farlige stoffet blir fjernet i dag.

!!PASS på at det er merket at safrolet er fjernet dette gjelder alle produkter!!

Sassafras brukes mye i kreolske og kajunske retter som for ekempel i gumbo

Selleri
Latinsk navn: Apium graveolens.
Selleri selges fersk og som tørkede frø. Smaken på den ferske sellerien minne litt om persille og er litt bitter.

Selleri brukes ofte som persille. I Hellas brukes den i enkelte fiskeretter og kjøttgryter. Bladene fra stilkselleri og sellerirot kan også brukes. Sellerifrø brukes mye i supper. Eller passer seleri til kylling, fisk, potetretter, ris og kålretter.

Sitronblad
Latinsk navn: .
Sitronbladet kommer fra et sitrontre i Thailand og brukes mye i landets matlaging. Det brukes bare ved koking og fjernes før retten serveres. Bladene må skylles godt før bruk.
Alternativt krydder er Sitrongresspulver eller revet skall fra lime.
Selges i asiatiske forretninger som importerer grønnsaker fra Østen. I Oslo er det flere blant annet en i Torgata.

Sitrongress
Latinsk navn: Cymbopogon citratus.
Sitrongress brukes liksom sitronblad mye i det Thailanske kjøkken. Sitrongress brukes også i retter fra andre asiatiske land.
Selges i asiatiske forretninger som importerer grønnsaker fra Østen. I Oslo er det flere blant annet en i Torgata.

Sitronmellisse
Latinsk navn: Melissa officinalis.
Kalles også hjertens fryd. Urten har blitt brukt i folkemedisinen som middel mot trøtthet og for blodsenking. Sitronmelisse bruke blant annet til kylling og fisk, i desserter med frukt og i likør. Ferske blad kan tørkes og brukes som te.

Spisskummen
Latinsk navn: Cuminum cyminum.
Brukes som smakstilsetning til enkelte oster og brukes i asiatiske krydderblandinger.

Stjerneanis
Latinsk navn: Illicium verum.
Smaker av lakgris og minner litt om vanlig anis. Formen på frøkapslene er stjerneformet som navnet antyder. Anvendes mye i asiatiske retter og inngår i flere krydderblandinger. Bruk hele anisbiter fremfor malt.

Pepper sort
Latinsk navn: Pipera ceae nigrum.
Sort pepper er de umodne frukter. Brukes både hele og malte.
Fårikål

Persille
Latinsk navn: Petroselinum crispum.
Persille brukes overalt og er uunværlig for mange kokker. I Norge ble den uunværlig for mange etter stadige titter på fjernsysnskjøkkenet. Persille fås både i fersk og tørret. I fersk tilstand inngår den i flere krydder- og urteblandinger. Som foreksempel fines herbes, bouguets garnis, tabbouleh, salsa verde og gremolata

Persille passer blant annet til fisk, egg, ris, tomater, egg og grønnsaker. Brukes også som pynt. Persille tilsettes først mot slutten tillagningen av varme retter. Bladpersille passer best til matlaging.

Ringblomst
Latinsk navn: Calendula officinalis.
Ringblomstene har en søt smak med en eim av harpiks. Kronbladene brukes frisk eller tørket. Frisk blader kan også brukes. Kronblader tørket i ovn kan brukes som safran. Friske kronblader brukes i kaker og eggekremer.

Kronblandene kan også brukes i krydderblandinger sammen med hvitløk og chili.

Tandorikrydder
Latinsk navn: Ingen. Blandingskrydder.
Tandorikrydder er et blandingskrydder fra India. Består av kanel, spisskummen, pepper, ingefær, muskat, koriander og salt samt et rødt fargestoff.

Timian
Latinsk navn: Thymus vulgaris.
Timianbusken kan bli opptil to meter høy.

Vanilje
Latinsk navn: Vanilla panifolia.
Vanilje brukes mye i desserter, is og bakverk.


Opprettet 26. april klokken 07:00 og sist oppdatert 16. mai 2005 klokken 19:00
Copyright 1999 - 2005 © www.bradager.net


All verdens mat
Alle oppskriftene
Greske oppskrifter
Vegetaroppskrifter
Matleksikon
Frukter
Krydder
Oster
Siste oppskrifter
495 matlinker

Vegetar?

Oliventrær er det nok av på Korfu. Du finner et stort utvalg med greske retter på min greske oppskriftside. Oliventrær på Korfu