Hovedsiden
Akerselva
All verdens mat
Grünerløkka
Hellas
Korfu
Mytologi
Rutetider

Salsicciapølser

Siste nye oppskrift er italiensk og egner seg godt i disse grilltider.

Nydelige italienske Salsicciapølser med salsa.
Salsicciapølser

Kali Orexi

 Bilde fra markedet på Korfu med meloner, løk og annet - Trykk for større bilde! - copyright www.bradager.net

Vel bekomme eller kali oreksi som det heter på gresk. Endelig er du kommet til matens mekka. Her finner du nesten 300 oppskrifter som alle er utprøvd og funnet bra nok til å presenteres.

All verdens mat gir deg her et knippe oppskrifter (282) fra verdens matfat. I dag er det mange oppskrifter fra Hellas, Spania, Mexiko, India, Indonesia og Iran. Størstedelen av Afrika, Asia, Sør- og Mellomamerika og Oseania mangler det oppskrifter fra. Ennå er det mange land som gjenstår, men jeg tror at en dag skal du finne oppskrifter fra alle land på kloden i samlingen. Vil du være med på fylle samlingen med retter fra alle verdens kanter kan du sende meg en oppskrift. Selv om det er en oppskrift fra et land tar jeg gjerne imot fler. Målet er minst tre oppskrifter fra hvert verdens land.

Til nå er det oppskrifter fra 25 land i samlingen. Det er langt igjen selv om jeg mange oppskrifter som ikke er lagt ut i samlingen ennå, men jeg trenger ennå flere. Jeg har også en stor samling linker til oppskriftssamlinger på nordiske språk og engelsk.

Stemningen rundt måltidet er ofte like viktig som selve maten. Rammen rundt det hele kan avgjøre om det blir et vellykket måltid enten du spiser alene eller i et stort selskap. En ristet maiskolbe på hovedgaten i Korfu by kan være mye bedre enn en stor fin middag på en restaurant. Å lage mat sammen med andre er en hyggelig opplevelse. Når flere går sammen om å lage maten på kjøkkenet blir det også mer sosialt og en lærer stadig nye ting. På matsidene mine finner du inspirasjon og lette, gode og spenende retter.

All verdens oster

Tema for denne siden på all verdens mat er ost Målet er å lage en oversikt over det meste som er av oster verden rundt. Hvordan brukes ostene og til hvilke retter passer de. Hvilke oster som kan kjøpes her hjemme kan erstatte oster når du lager mat her hjemme etter oppskrifter fra andre land?

Til hver ost skal det knyttes en eller flere oppskrifter hvor denne er hovedingrediensen eller en av de viktigste ingrediensene.

Vet du om oster som ikke er i oversikten eller oppskrifter som passer til dem? Da kan du bruke e-post adressen i menyen nesten øverst på siden og sende opplysningene eller oppskriften til meg. Jeg tar gjerne imot beskrivelser av oster som ikke er med i oversikten.


Blåmuggost
Blåmuggoster kjennetegnes av en gjennomgående blå marmorering. De rene blåmuggoster framstilles ved at en myggkultur tilsettes i ystemelken eller direkte i ostemassen. Denne muggkulturenheter penicillum roqueforti. Muggkulturen er avhengig av luft for å utvikle seg. Blåmuggostene blir utsatt for såkalt pikering dvs at de blir gjennomhullet for at luft skal slippe til. Osten modnes innenfra og utover.
Selges i forskjellige varianter og former.
Oppbevares i kjøleskapet.

Chevre
Fellesbetegnelse for franske oster som er laget av geitemelk. Dette er den franske varianten av geitost. Osten produseres på geitemelk fra vinområder med kalkholdig jord.
Selges i forskjellige varianter og former. Noen inneholder urter eller krydder. Noen er runde og noen er firkantet. Variasjonene er mange.
Serveres som en del av et ostebord. Passer godt sammen med tomat eller basilikum eller begge deler. Fin i omeletter og mye annet.
Oppbevares i kjøleskapet.

Feta
Gresk myk hvit ost som er enkel og smuldre. Laget av geitemelk eller en blanding av geit- og sauemelk.
Det lages også typer av kumelk. Disse er hardere i konsistensen enn orginalen.
Et must til gresksalat og mange andre greske retter. Brukes også mye i tyrkiske retter og retter fra midt-østen.
Oppbevares i kjøleskap. Ved lengre oppbevaring må fetaost ligge i en saltlake i kjøleskapet.

Halloumi
Gresk ferskost produsert på pasteurisert ku- geit og fåremelk. Halloumi er produsert på vegetabilsk løype. Konsisten er gummiaktig med mild syrlig smak.
Halloumi kjøpes normalt i Norge i 250 grams pakninger hvor osten ligger i en lake.
Halloumi egner seg godt til å grilles, den er fin i salater eller som snacks.
Næringsverdi pr 100 g: protein 23g, fett 25g, karbohydrater 2g, Kcal 313, Kj 1314.
Opp bevares i kjøleskapet.

Manchego
Kalles også dronningen av de spanske oster. Den blir produsert i distriktet Castilla Lamancha. Her har osten tradisjoner helt tilbake til romertiden. Osten produseres av pasteurisert melk fra Manchasauen. Den dufter av fårekjøtt og har en mild ettersmak av nøtter.
Selges i forskjellige varianter og former. Noen inneholder urter eller krydder. Noen er runde og noen er firkantet. Variasjonene er mange.
Oppbevares i kjøleskapet.

Mascapone
er en italiensk fløteost med søtlig smak. Den har høyt innhold av fett. brukes i likhet med yoghurt og crème fraice i sauser, dressinger og desserter.

Pecorino
er en italiensk ost av sauemelk. I noen oppskrifter kan parmesan brukes som alternativ til Pecorino.

Ricotta
er en umodnet italiensk ost. Den har en mild smak og en myk konsistens.


Opprettet 22. november klokken 07:00 og sist oppdatert 16. mai 2005 klokken 20:00
Copyright 1999 - 2005 © www.bradager.net


All verdens mat
Alle oppskriftene
Greske oppskrifter
Vegetaroppskrifter
Matleksikon
Frukter
Krydder
Oster
Siste oppskrifter
495 matlinker

Vegetar?

Oliventrær er det nok av på Korfu. Du finner et stort utvalg med greske retter på min greske oppskriftside. Oliventrær på Korfu